tiistaina, elokuuta 16, 2005

Valtion sensuuri iskee kovalla kädellä Suomen Sosialistisessa Kansantasavallassa

Suomalaisille nettioperaattoreille on luotettavien lähteiden mukaan FiCom ry:n ja Viestintäviraston taholta lähetetty lausuntopyyntö pääsyn estämisestä lapsipornoa sisältävien tietokoneiden IP-osoitteisiin. Kiellettävät osoitteet tulisivat valtion mustalta listalta, kuten esim. Kiinassa ja Saudi-Arabiassa, jota ylläpitäisi rautaesiripun takana toimiva salaseura. Lista ei olisi julkinen, ja sitä päivitettäisiin korkeintaan pari kertaa kuukaudessa.


Teknisesti tällainen lista ilmeisesti toteutettaisiin lisäämällä kaikkiin runkoverkon reitittimiin ohjaus siten että kyseiset IP-osoitteet ohjataan lähimpään bittiroskikseen. Yhtenä mahdollisena tapana toteuttaa tämä olisi null-route syöte Border Gateway Protocol:aan eli lista leviäisi muiden reititystietojen ohella internet-operaattoreille.


Koska lista olisi salainen, kukaan ei saisi tietää mihin ja miksi katosivat vaikkapa Seppo Lehdon http://kavkaz.fi/ tai Nokia Missio:n www-sivut. Tai vaikkapa kaupallinen anonymizer.com. Samalla häviäisivät myös kaikki samoilla palvelimilla (esim. isot www-hotellit) sijaitsevat muidenkin asiakkaiden sivustot. Listan hidas päivitystahti takaisi - myös valitusten jälkeen - näidenkin sivujen pysyvän tavoittamattomissa viikkoja.

4 kommenttia:

Mikko Särelä kirjoitti...

Lähde?

roskaposti kirjoitti...

Hieno homma, kun on käytössä joka päivä vaihtuva dynaaminen IP-osoite. Jos joku näistä osoitteista blokataan jonain päivänä, niin seuraavana päivänä joku täysin syytön saa ihmetellä, että miksi netti ei pelitä. Lopulta kaikki dynaamiset osoitteet on blokattu.

Vai miten toi juttu toteutetaan?

Jarkko kirjoitti...

Ilmeisesti lausuntokierros on meneillään siksi että teknisestä "neronleimauksesta" saadaan mielipiteitä. Tosin nuo eivät yleensä ensimmäisestä esityksestä juuri ole muuttuneet vaikka miten hulluja ovat olleet.

Vrt. hiljattainen mailiportin tukkiminen jolla ohjataan siviilien lähtevät postit koko maasta kulkemaan muutaman solmukoneen kautta. Vainoharhaa kenties mutta kourallinen mailipalvelinta on varmasti helpompi laittaa seurantaan kuin ne sadat joita ennen oli.

Mikko Särelä kirjoitti...

Helsinginsanomatkin on näemmä kuullut aiheesta:

http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101980737887