torstaina, syyskuuta 18, 2003

Political Compass-testi: johdattelevia kysymyksiä, marxilaista propagandaa, epäloogisia vastakkainasetteluja

Panu Höglund # 17.9.03:

Poliittinen kompassi


Tuli tehtyä se testikin tuossa. Olen taloudellisin mittarein äärivasemmistolainen (-9.50), mikä kyllä omasta mielestäni on vain merkki siitä, että tämä testi on anglosaksista alkuperää ja minä suomalainen. Mitä sitten libertaarisuus-/autoritaarisuusasteikkoon tulee, olen kohdassa -2.15, en siis ole erityisen libertaarinen, enkä haluakaan olla. Loppujen lopuksi kannatan teokraattista sosialismia ja vastustan ateisteja. Sitten kun minusta tulee diktaattori, kaikki entiset protuleiriläiset ja muut vapaa-ajattelijat viedään ns. "ajelulle", Jumalan nimeen!


Heh heh. Libertaristeille on tietysti hyvää mainosta, että libertarismin vastustajat määrittelevät itsensä äärivasemmistolaisiksi teokraattisiksi sosialisteiksi.

Vakavasti kysyisin, miten kukaan viitsii vastata tuohon Political Compass-testiin. Kysymykset ovat lievästi sanottuna johdattelevia ja sisältävät marxilaisia implisiittisiä premissejä.

Heti ensimmäinen väitelausekysymys on tällainen:

If economic globalisation is inevitable, it should primarily serve humanity rather than the interests of trans-national corporations.


Ihmiskunnan ja ylikansallisten yhtiöiden vastakkainasettelu heti kättelyssä. Hohhoijaa... Pahinta on, että "ihmiskunnan" puolelle asettuminen tulkitaan tässä kannanotoksi kapitalismia vastaan. Älyllinen epärehellisyys on testissä sitä luokkaa, että tuloksilla ei ole juuri mitään merkitystä vastaajien todellisten mielipiteiden kuvaamisessa.

Toinen samalla sivulla oleva väittämä:

Our race has many superior qualities, compared to other races.


Eihän tuo kuvaa lainkaan poliittisia mielipiteitä, vaan käsityksiä rotujen välisistä eroista. Jokuhan voi uskoa valkoisten ja mustien välisten ÄO-erojen tai vaikka urheilulahjakkuuserojen olevan erittäin merkittäviä, mutta silti vastustaa ihmisten syrjintää rodun perusteella.

Seuraava:

The enemy of my enemy is my friend.


Tuokaan ei liity poliittisiin mielipiteisiin, vaan kuvaa tiettyä typerää ajattelutapaa.

Seuraava:

Military action that defies international law is sometimes justified.


Kai tuo riippuu siitä, millainen kansainvälinen laki ja millainen sotatoimi on kyseessä!! Mitä tuohon vastaaminen kertoo mielipiteistä libertarismi-autoritarismiasteikolla tai kapitalismi-sosialismiasteikolla?? Joku voi vastata tuohon väittämään "kyllä" tarkoittaessaan, että venäläisten IImms:ssa harrastama saksalaisten siviilien joukkomurhaaminen ja raiskaaminen oli ihan OK; joku toinen voi "kyllä"-vastauksellaan tarkoittaa, että USA:lla oli oikeus kumota yli miljoona ihmistä tappanut Saddam Hussein huolimatta Venäjän ja Ranskan vastustuksesta YK:n turvallisuusneuvostossa. Miten näitä kahta aivan eri asiaa voitaisiin pitää jotenkin homogeenisenä mielipiteenä, joka ilmaistaan yksinkertaisesti vastaamalla "kyllä" edelläolevaan väitteeseen??

Seuraava:

The growing fusion between information and entertainment is a worrying contribution to the public's shrinking attention span.


Tosiasia-arvostelma, joka kertoo enemmän vastaajan psykologisista ja kulttuurillisista näkemyksistä kuin poliittisista mielipiteistä. Tuohon annetuista vastauksista sitten yritetään päätellä, ovatko vastaajat liberaaleja vai autoritaareja?

Tuota pidemmälle en nyt viitsi ko. kysymyksiä kommentoida. Tässä oli vasta ensimmäinen kysymyssivu kuudesta. Surkeaa kamaa.

Ei kommentteja: