torstaina, joulukuuta 28, 2006

Sähkön siirtohinnat

Eilen uutisoitiin siitä, että sähkönsiirtoyhtiöt ovat usein laskuttaneet siirrosta enemmän kuin laki sallii. Tulos tuli tutkimuksesta, jossa käytiin läpi kaikkien rekisteröityjen siirtoyhtiöiden hinnoittelu.

Tässä kohdassa Suomessa vallitsee tiukka antitrust-henkinen julkisesti säädellyn monopolin tyyppimuotoinen kontrolli, jossa tietyin säännöin laskettua liikevoittoa säännellään suoraan. Se on asetettu viiteen prosenttiin liikevaihdosta. Siitä, onko moinen kontrolli libertaaria, voidaan olla varsin varmoja -- ei todellakaan. Voiko se olla yleisemmin liberaalia, siitä voidaan tapella. Mutta jos ajatellaan, että olet liberaali, ja voittosäännön oikeutus voidaan pitää oletettuna, ja lisäksi väärinkäytös on asetettujen sääntöjen mukaan tapahtunut, mitä sinun pitäisi sitten sanoa?

Omasta, pitkälti oikeustaloustieteellisestä lähtökohdastani vastaus on helppo: juuri tässä pitäisi soveltaa täysimääräisesti tehokkaan korvauksen teoriaa. Ylijäämä, jonka sähköyhtiöt ovat kupanneet kuluttajalta pitäisi palauttaa hänelle täysimääräisesti, jottei rikoksesta tule kannattavaa, ja jotta rikos siksi ehkäistäisiin tehokkaasti, muttei enempää. Koska kiinnijäämisriski on oletusten puitteissa täsmälleen 100%, palautettavan summan pitäisi myös olla täsmälleen liikaveloituksen määrä, eikä enempää. Koska vastaus on tässä lisäksi näin selvä, päätös pitäisi nähdäkseni tehdä täysin virkamiesluonteisesti, turvautumatta millään tavalla kolmanteen valtiomahtiin.

Itse näen oikeustaloustieteen ja siihen liittyvän utilitaarisen ajatustavan suurimmaksi vahvuudeksi nimenomaan sen, että tällaisissa kvantitatiivisissa kysymyksissä se voi joskus antaa hyvinkin yksiselitteisiä vastauksia. Luonnonoikeus ehkä antaa niitä toisissa kysymyksissä, muttei yhtä arvattavasti, mielestäni perustellusti, tai varsinkaan kvantitatiivisesti.

3 kommenttia:

roskaposti kirjoitti...

"Koska kiinnijäämisriski on oletusten puitteissa täsmälleen 100%, palautettavan summan pitäisi myös olla täsmälleen liikaveloituksen määrä"

Onpa outo teoria. Taidanpa ostaa sähköyhtiön ja vaatia asiakkailta todella suuret siirtokustannukset. Pistän rahat pankkiin kasvamaan korkoa ja maksan sitten asiakkaille rahat (tietenkin ilman korkoja)."Tässä kohdassa Suomessa vallitsee tiukka anti-trust -henkinen julkisesti säädellyn monopolin tyyppimuotoinen kontrolli, jossa tietyin säännöin laskettua liikevoittoa säännellään suoraan. Se on asetettu 5% liikevaihdosta. Siitä onko moinen kontrolli libertaaria voidaan olla varsin varmoja -- ei todellakaan."

VÄärin!! Kyllä tuollainen sääntely on aivan hyväksyttävää niin kauan kuin valtio puolustaa sähköyhtiöiden monopolistista asemaa. Sitten vasta, kun ihmiset saavat perustaa sähkölaitoksia vapaasti, niin sääntelystä pitäisi luopua.

Sinun mielestäsi olisi varmaan libertaarin etiikan mukaista, jos valtio luopuisi rikollisten kiinniottamisesta ja kieltäisi samanaikaisesti ketään perustamasta yksityistä poliisia?

Tuo ylläoleva esimerkki on analogialtaan hyvin samankaltainen kuin oma juttusi. Mielestäsi valtion pitäisi luopua sähköyhtiöiden sääntelystä siitäkin huolimatta, että kukaan ei saa perustaa uutta sähköyhtiötä (tai ainakaan sähkön siirtoon tarvittaa infrastruktuuria).

Sampo Syreeni kirjoitti...

Joo, totta kai korko pitäisi maksaa myös. Tuo vain oli vähän liian ilmiselvää että olisin jaksanut ruveta erikseen huomauttamaan siitä.

Ja toisekseen, totta kai sääntely on kokonaisuus. Libertaarissa raamissa se pitäisi siis myös purkaa kokonaisuutena. Liberaalissa raamissa ehkä ei, jos uskomme että tällaisten monopolien säätely on hyödyllistä.

roskaposti kirjoitti...

"totta kai sääntely on kokonaisuus. Libertaarissa raamissa se pitäisi siis myös purkaa kokonaisuutena."

Kannattaa aina muistaa mainita tuollaiset seikat jutuissaan. Monet ei-libertaarit saavat helpolla väärän käsityksen.

Hyvänä esimerkkinä joku Mises-instituutti, joka aina on ylistämässä kapitalisteja, vaikka monet kapitalistit lobbaavat itselleen etuja valtiolta.

Ei-libertaarit ihmettelee kovasti moista kaksinaismoralismia ja sen seurauksena libertaarien maine on aika pahasti kärsinyt :(