Vasemmistoliiton vaalimainoksessa päivitellään sitä, kuinka "syystä tai toisesta" nimenomaan kunnat ja valtio ketjuttavat työntekijöiden tilapäisiä työsuhteita.
On varsin selvää miksi näin tapahtuu. Julkisella sektorilla pysyvä työsuhde tarkoittaa virka-aseman myöntämistä työntekijälle. Virkasuhde on vielä paljon vaikeampi irtisanoa tarpeen vaatiessa kuin yksityinen, toistaiseksi sovittu työsuhde. Kun sitten riski siitä että työntekijästä ei pääse tarpeen vaatiessa eroon kasvaa, niin kasvaa myös alkuperäinen palkkauskynnys.
Julkinen sektori ei toki joudu miettimään kannattavuutta läheskään niin paljon kuin yksityinen, mutta riski on kuitenkin merkittävä koska varma virka samalla johtaa moraalikatoon: ei tarvitse tehdä niin kovasti töitä kuin ei voi helposti tulla irtisanotuksi, joten ei tehdä niin kovasti töitä, joten työnantajan kohtaama riski on vieläkin suurempi.
Kuten tyypillistä on, vasemmisto ei tajua että juuri sen ajama politiikka alunperinkin johti ongelman syntyyn. Ei, vaikka kansanedustajaehdokas on henkilökohtaisesti kohdannut ongelman, tiedostaa että julkinen sektori on siihen pääsyyllinen, eikä osaa selittää ilmiötä mitenkään.
Juuri tämän takia vasemmistolaisuus pitää ymmärtää uskonnoksi: se ei sisällä kunnollista yhteiskuntateoriaa, siksi se estää ymmärtämästä selvää empiiristä todistusaineistoa, ja sen lisäksi se vaatii sokeaa uskoa siihen että itseaiheutetut ongelmat pitäisi vielä korjata heittämällä hyvää rahaa jo typerästi heitetyn perään.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Kyllä julkisella puolella on ihan tavallisia työsuhteitakin (kuntien väestä vain jotain kolmannes on viroissa ja niiden määrä vähenee koko ajan).
Lähetä kommentti