Suomen evankelis-luterilainen valtionkirkko kehottaa työntekijöitään rikkomaan Suomen lakeja Suomessa laittomasti oleskelevien ulkomaalaisten, mm. Suomesta karkoitettujen rikollisten, piilottelemiseksi poliisilta ym. viranomaisilta:
Moni suomalainen hieraisi silmiään toukokuussa. "Kirkko tarjoaa suojaa käännytetyille turvapaikanhakijoille", otsikot kertoivat.
Pian julkisuuteen alkoi tulla tapauksia, joissa karkotuspäätöksen saaneet löysivät tiensä seurakuntien huomaan.
Monen kansalaisen mielestä kirkko on astunut arveluttavalle polulle sekaantuessaan maallisten viranomaisten töihin. Miksi kirkko kehottaa työntekijöitään uhmaamaan lakeja? Eikö kirkossa luoteta oikeuslaitoksen puolueettomuuteen?
Suomen ekumeenisen neuvoston julkaisema opas Kirkko turvapaikkana neuvoo:
"Päätös antaa suojaa perustuu Jumalan lain noudattamiseen: se on hengellinen päätös."
Jumalan lain?
"Lähimmäisenrakkauden toteuttaminen vaatii tottelemattomuutta vallitsevia lakeja kohtaan. Kristillinen etiikka menee edelle silloin, kun sen ja valtion lain välillä on ristiriita. Ennemmin meidän tulee totella Jumalaa kuin ihmistä, todetaan Apostolien teoissa", opas kertoo.
Niinkö?
"Laki ja moraali eivät ole toistensa synonyymejä, eikä laki moraalin mitta. Lait ovat usein moraalisia ja moraalikäsityksiä konservatiivisempia; ne ovat ihmisten säätämiä kompromisseja".
Suomesta karkoituspäätöksen saanut rikollinen voi olla vaikka islamilaisten terroristi. Valtionkirkko siis kehottaa työntekijöitään auttamaan islamilaisia terroristeja pakoilemaan poliisia.
Ev. lut. kirkko on lähtenyt vallankumouksen tielle.
Ev. lut. kirkko haluaa väkivalloin syrjäyttää Suomen lainalaisen yhteiskuntajärjestyksen:
Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta kommentoi Kirkko turvapaikkana -opasta.
- Sanavalinnat ja periaatteet kuulostavat häkellyttäviltä demokraattisen oikeusvaltion perusperiaatteiden näkökulmasta. Mieleen tulee hyvää tarkoittavien kansalaistottelemattomien tai radikaaliryhmien käsikirja. Tällaisen yleisohjeen antaminen on todella vaarallista, etten sanoisi moraalitonta, Kekkonen sanoo.
- Suomessa lainkunnioitus on hyvin korkea. Meillä on länsimaista liberaalia demokratiaa vastaavat upeat arvot, jotka on kirjattu perustuslakiin ja ihmisoikeussopimuksiin. Toki ihmisten säätämät lait ovat kompromisseja, mutta niiden yli ei noin vain kävellä, Kekkonen muistuttaa.
Lakien pitäminen tyhmien poliitikkojen aikaansaamina kompromisseina herättää Jukka Kekkosessa huonoja väristyksiä.
- Euroopassa oli 1920- ja 1930-luvuilla hyvin tunnettuja äärioikeistolaisia liikkeitä, jotka olivat tätä mieltä. Kyllä tässä jotain samaa on, hän sanoo.
Kekkonen sanoo, ettei ole legalisti, joka vaatii lakien pilkuntarkkaa noudattamista, mutta hän kehottaa pitämään järjen kädessä.
- On todella kavahduttavaa, että laki voitaisiin syrjäyttää yleisohjeen perusteella niin sanotusti korkeamman arvon, itse määritellyn normin tai omantunnon takia. Jos laki tai sen tulkinta koetaan epäoikeudenmukaiseksi, pitää synnyttää keskustelua lain tai käytännön muuttamiseksi.
Tämä täyttää valtiopetoksen tunnusmerkistön.
Ev. lut. kirkko on vallankumouksellinen terroristijärjestö, kuten punakaarti vuonna 1918.
Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors kannattaa ev. lut. kirkkoa tässä asiassa.
Valtioneuvoston jäsen siis osallistuu tähän osallistuu tähän valtiopetokselliseen toimintaan.
No, myös vuonna 1918 punakapinassa eli valtiopetoksessa oli mukana entinen valtioneuvoston jäsen, entinen pääministeri Oskari Tokoi.
Astrid Thors kulkee Oskari Tokoin ja Otto-Wille Kuusisen viitoittamalla tiellä.