lauantaina, heinäkuuta 28, 2007

Markus Jansson maataloustuesta

Koska Jansson ei ole itse julkaissut tätä omassa blogissaan, julkaisen tämän täällä.


Julkaistu 20.7.2007 Turun Sanomissa

Ylituotannon syy maataloustuissa

Timo Kaunisto kirjoitti (TS 15.7.) bioenergian "realistisuudesta". Kaunisto toi hyvin esille sen tosiasian, että maataloudessa on valtavasti ylituotantoa, jopa niin että joudutaan tuottamaan alle tuotantokustannusten. Kaunisto unohtaa kuitenkin mainita, että maatalouden ylituotanto johtuu vain ja ainoastaan veronmaksajien maksamista valtavista maataloustuista.

Mikäli maataloustuotanto toimisi oikeasti kilpailun ja markkinatalouden ehdoilla kuten muukin liiketoiminta, mitään maataloustukia ei tietenkään maksettaisi. Tällöin tuotettaisiin juuri sen verran ja siihen hintaan, mitä ruoka oikeasti maksaa ja siellä missä se on oikeasti kannattavaa. Tuhlaus, byrokratia ja keinottelu loppuisi kuin seinään.

Ymmärrän toki, että keskustalaisilla on suuri intressi lobbata maataloustukia kaupunkilaisilta jyväjemmareille. Maataloustuet ovat kuitenkin rahan pakkosiirtoa kansan huomattavalta enemmistöltä pienelle niistä hyötyvälle vähemmistölle eli maanviljelijöille. Tätä tosiasiaa koitetaan esimerkiksi biopolttoainetuotantoa vaatimalla kovasti peitellä.

Markus Jansson
TurkuEi lisättävää.

1 kommentti:

roskaposti kirjoitti...

Itse asiassa tulonsiirto ei ole niinkään enemmistöltä maanviljelijöille, kun kerran ruokaa myydään alle tuotantokustannusten. Se on pääasiassa tulonsiirto vähemmän syöviltä enemmän syöville ihmisille, eli normaalipainoisilta läskeille mussuttajille.