keskiviikkona, lokakuuta 03, 2007

Rautalankaa: tullit ja tukiaiset ja niiden vaikutus hintoihin

Kansantaloudelle X on poliitikkojen mielestä tärkeää hilavitkuttimien valmistaminen. Hilavitkuttimet ovat paitsi käytännöllisiä ja kauniita välttämättömyyshyödykkeitä, niin niiden valmistamisesta saa epäsuorasti elantonsa suuri osa äänes...siis kansalaisista. Tästä syystä hilavitkuttimien kotimaista tuotantoa halutaan tukea monin eri tavoin, joista nyt käsittelen kahden, tukiaisten sekä tullien vaikutusta hilavitkuttimien hintaan.

Kun hilavitkuttimia tuetaan, se pienentää tuottajien kustannuksia ja lisää hilavitkuttimien tuotantoa lyhyellä aikavälillä. Tuotanto lisääntyy, mutta kysyntä säilyy ennallaan, mikä johtaa
hilavitkuttimien liikatarjontaan markkinoilla, mikä taas painaa hilavitkuttimien markkinahintaa alaspäin.

Toisin sanoen, tuet laskevat hintoja. Ruoan halpuus Euroopan unionissa johtuu maataloustukiaisista, joita ilman hinta olisi korkeampi. Koska telakoita tuetaan Euroopassa, ne voivat tarjota ostajille laivojaan halvemmalla ja kilpailla korealaisten kanssa.

Kun hilavitkuttimien maahantuonnille määrätään suuret tullimaksut, pääsee markkinoille vähemmän hilavitkuttimia. Ulkomaiset hilavitkuttimet eivät enää kykene kilpailemaan markkinoilla kotimaisten hilavitkuttimien kanssa, kilpailu vähenee ja hinta nousee.

Toisin sanoen, tullit nostavat hintoja. Tästä syystä Euroopan unionissa on unionin ulkopuolella tuotettu ruoka kallista. Tullien johdosta eurooppalaiset tuottajat voivat kilpailla amerikkalaisten
kanssa.

Mikäli jollekin alalle annetaan saman aikaisesti tullisuojaus sekä tuotantotukiaisia, muuttuu markkinatasapaino täysin. Järjestelmän vaikutus hintoihin riippuu siitä, nostavatko tullit hintoja enemmän kuin tukiaiset alentavat niitä. Kuitenkin on luultavaa, että yhteisestä maatalouspolitiikasta luopuminen nostaisi ruoan hintaa, koska tällä hetkellä unionissa myydään ruokaa halvemmalla kuin useimmissa unionin ulkopuolisissa teollisuusmaissa. Toisaalta Euroopan unioniin voisi tulla Yhdysvalloista paljon halpaa ruokaa, mikä alentaisi hintoja huomattavasti. Varmaa vaikutusta on kuitenkin mahdoton arvioida.

Ei kommentteja: