sunnuntaina, kesäkuuta 29, 2003

Prostituution kriminalisointi taas vaihteeksi julkisuudessa. Oikeusministeri Johannes Koskinen työryhmineen esittänee ensi viikolla että Suomessa kiellettäisiin seksipalveluiden ostaminen. Asia-argumentit vain tuntuvat puuttuvan. Toki sellaisiakin saattaa olla, mutta minun tietooni ei niitä ole tullut. Lähinnä asia vaikuttaa vain ja ainoastaan kukkahattutätien ja vastaavien moralisoivalta kauhistelulta, jolle nyt haetaan lainvoimaa. Liberaalina porvarina olen tietenkin tällaista vastaan. Vaikka toisaalta olen hieman arvokonservatiivi, en näe että minulla olisi oikeutta estää muita ihmisiä hankkimalla elantoaan prostituutiolla, niin kauan vain kun homma on vapaaehtoista.

Esimerkiksi Kainuun Sanomat otsikoi pääkirjoituksensa 28.06.: "Seksikaupan kieltämisen perusteet voimistuneet".

Kommentoin tässä muutamia kohtia.

"Ruotsista saadut kokemukset antavat kuitenkin seksikeskustelulle paremman pohjan kuin aikaisemmilla kerroilla. Tosin Ruotsista on saadut tiedot ovat ristiriitaisia. Viimeisimmät tiedot kertovat, että kokemukset ovat olleet pääosin myönteisiä. Ainakin katuprostituutio on hävinnyt maasta lähes tyystin."

Jos tarkoituksena on ollut saada prostituutio pois kaduilta, siinä on epäilemättä onnistuttu. Mitään muita myönteisiä asioita en Ruotsin mallista muista kuulleeni, kuin tämän. Eri asia vain on, onko tällä saatu prostituution todellisia ongelmia, kuten kiristystä ja pakottamista, ratkaistua millään tavalla.

"Ruotsin laista on havaittu myös haittavaikutuksia. Prostituutio on hakenut myös sellaisia kanavia, joihin poliisi ei pääse käsiksi. Oikeusministeri Koskinen otti esimerkiksi prostituution lisääntymisen Ruotsin laivoilla. Ja netin kautta tapahtuvan prostituoitujen välittämisen arvellaan olevan naapurimaassa Euroopan tehokkainta."

Toisin sanoen, seksin ostamisen kriminalisointi ei ole vaikuttanut juurikaan seksin kysyntään ja tarjontaan, se on vain vaihtanut hieman muotoaan sellaiseen suuntaan, ettei poliisi pysty pamputtamaan. Lukuunottamatta tietenkin sitä, että prostituoitujen mahdollisuudet vaikuttaa omiin bisneksiinsä ovat kaventuneet ja sitä kautta heidän olonsa ovat tietenkin huonontuneet.

"...esimerkiksi Tanskassa seksin oston kieltämiseen suhtaudutaan vielä varauksellisemmin kuin Suomessa.
Tanskankin vastarinta perustuu siihen näkemykseen, että kielto ajaisi prostituution maan alle, missä toimintaan liittyvälle rikollisuudelle olisi otolliset olosuhteet rehottaa. Tämä käsitys on varsin outo. Ei villi ja vapaa prostituutiokaan ole viranomaisten kontrollissa. Nykyiselläänkin toiminta on suurelta osin erilaisten mafioiden pyörittämää."


Pääkirjoituksen kirjoittajan logiikka on varsin outo. Totta hemmetissä rikollisuus lisääntyy jos markkinoita kriminalisoidaan vielä enemmän näiltä osin. Jos rikollisuutta pitäisi lähteä laskemaan, loogisinta olisi tehdä hommasta laillisempaa, kuten lieventää parituspykälää. Suomessa paritukseksi lasketaan kaikki sellainen toiminta, jossa hankitaan taloudellista hyötyä maksullisten seksipalvelujen organisoimisesta. Tämä estää esimerkiksi prostituoidun työskentelemisen minkäänlaisessa työsuhteessa. Parempi olisi kohdistaa poliisin resurssit oikeisiin ongelmiin, kuten seksityöhön pakottamiseen, kiristämiseen tai niihin liittyvään uhkailuun. Näin ollen alalta "pelastuisivat" sellaiset henkilöt, jotka sitä joutuvat tekemään vastoin tahtoaan (eli oikeat ihmiskaupan uhrit), ja jäljelle jäisivät sellaiset, jotka ovat hakemassa alalta taloudellista hyötyä. Samalla alalle pesiytynyt muu rikollisuus saataisiin laskemaan, kun prostituoitujen ei enää tarvitsisi työskennellä rikollisten parittajien kanssa. Nykyisin ainoa vaihtoehto tälle on täydellinen yksityisyrittäjyys, mutta siihen eivät kaikki jaksa tai viitsi ryhtyä.

"Esitykset ilotalojen laillistamisen lieveilmiöiden karsimiseksi on suorastaan lapsenuskoisia. Tällaista ajatustahan talvella makusteli mm. vihreiden puheenjohtaja, ex-tasa-arvoministeri Osmo Soininvaara. Hän joutui kuitenkin nielaisemaan ehdotuksensa lähes pureksimatta takaisin."

Eipä uskaltanut Soininvaarakaan puolustaa pahemmin asiaa, vaikka päteviä vasta-argumentteja ei muistaakseni juurikaan ollut. Hän taisi katsoa parhaimmaksi nuoleskella moralisoivia setiä ja tätejä äänten menettämisen pelossa. Valitettavan usein poliitikot paljastuvat ääntenkeräilijöiksi enemminkin kuin tiukoiksi rationaalisten asioiden kannattajiksi, kun todellinen paikka tulee.

"Prostituutiosta ei kerta kaikkiaan ole viralliseksi elinkeinoksi. Tästä alasta tulisi taatusti yksi harmaan talouden sektoreista. Maan alle mentäisiin myös verottajaa ja muita viranomaisia pakoon. Mukaan tulisi vain yksi rikollisuuden muoto lisää."

Eikö ala muka ole juuri harmaata taloutta pääosin tällä hetkellä? Prostituution laillistaminen oikeaksi ammatiksi mahdollistaisi sen harjoittamisen oikeana ammattina, eikä sitä tarvitsisi tehdä pimeänä, kuten nykyään taitaa pääosin tapahtua. Joten jonkinlaisia perusteita tällaiselle väitteelle kaivattaisiin. Mistä saamme aiheen olettaa, että alalle muodostuisi sen suurempaa harmaata taloutta kuin muillekaan aloille? Noh, silloin tietenkin se on mahdollista, mikäli ala jätetään kovin säännellyksi...

"Sitä pitäisi vielä pohtia, tulisiko seksin ostamisen lisäksi kieltää myös sen myynti. Tosiasiahan on, että valtaosa myyjistä on muita kuin toimintaan pakotettuja seksiorjia. Eivät prostituoidut ole kauttaaltaan omaa etuaan ymmärtämättömiä uhreja eivätkä ostajat mitään pyyteettömiä avustustyöntekijöitä."

Niinpä. Jos myönnetään, että prostituoidut pääosin ovat hommassa mukana täysin vapaaehtoisesti, mitä syitä jää jäljelle sen kieltämiseksi? "Huoraaminen on paha tapa"? "Sukupuolitaudit leviävät"? "Aviorikokset yleistyvät"?

"Jos ostosta tulee rikos, niin myynnin on oltava vähintään rangaistavaa rikokseen yllyttämistä."

Kelpaisiko pelkkä sanallinen yllyttäminen huorissakäymiseen siihen, että tuomittaisiin rikokseen yllyttämiseen? Jos laki tulee voimaan, minä ainakin aion tehdä niin. Voisin jopa harkita prostituoidun palvelusten ostamista ja sen jälkeen ilmoittautumista poliisille. Sen jälkeen olisi hyvä kirjoittaa suuremman yleisön tietoisuuteen myöskin tästä "kauheasta rikoksesta", jonka juuri meni tekemään. Aikuinen osti palveluksen toiselta aikuiselta, kummankin toimiessa täysin vapaaehtoisesti ja kummankin hyötyessä tästä kaupasta. Hui miten hirveää!

Linkkivinkki: Seksialan Liitto SALLI on seksityöläisten perustama järjestö alalla työskentelevien eduista huolehtimiseen. Vaikuttaisi siltä, että esimerkiksi oikeusministeri Koskinen on joko täysin tietämätön tästä järjestöstä tai sitten hän ei vain koe prostituoiduilla olevan oikeutta vaikuttaa omia asioitaan koskeviin lakiesityksiin. Luultavasti Koskinen on kuitenkin tietoinen tästä, koska SALLI kutsuttiin työryhmän kuultavaksi. Kirjallisen lausunnon voi lukea osoitteesta http://www.salli.org/kanta/2003/omtr/index.html.

Ei kommentteja: