sunnuntai, elokuuta 31, 2003

Sealand ym. mikrovaltiot kokoontuivat Helsingissä

Kyseessä oli maailman ensimmäinen mikrovaltiokonferenssi. Libertaristien kannalta relevanttia on, että nykyisistä valtioista eroavat mikrovaltiot saattavat tehdä nykyisenkaltaisen verotuksen ja reguloinnin mahdottomaksi. Jo nyt monet kääpiövaltiot (Liechtenstein, Monaco, Andorra, Jersey, Guernsey, Sark, Bahama jne.) toimivat veroparatiiseina. Tulevaisuudessa maailmassa saattaa olla tuhansia tai jopa miljoonia minivaltioita, joiden keskinäinen verokilpailu tiputtaisi todennäköisesti ainakin tuloverotuksen nollaan.

Ks. Metro-lehden puolitoistasivuinen artikkeli Sealandista ym. mikrovaltioista 29.8.2003, s. 8 ja 9:


Pienissä mikrovaltioissa liikkuu suuri raha

Monet mikrovaltiot ovat itsenäisiä maita, joista osa on myös YK:n jäseniä. Eräät niistä ovat saavuttaneet kyseenalaista mainetta veroparatiiseina, joihin maailman rikkaat voivat piilottaa varojaan pois kotimaansa verottajan silmien alta. Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki muistuttaa, että veroparatiiseilla on varsin merkittävä rooli maailman taloudessa. – Esimerkiksi Caymansaaret on maailman viidenneksi suurin pankkikeskus. Patomäen mukaan näihin veroparatiiseihin investoidun pääoman määrä on arviolta 5 000 miljardia (viisi triljoonaa) Yhdysvaltain dollaria – tai jopa enemmän. Summa vastaa kuudesosaa koko maailman bruttokansantuotteesta.


Tuo summa on tietysti 5 biljoonaa, ei todellakaan 5 triljoonaa. Em. Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki on ilmeisesti joko lukutaidoton tai laskutaidoton. Patomäki on myös tunnettu maailmanvaltion kannattaja eli kaikkien maailman nykyisten valtioiden yhdistämisen kannattaja. Ei ole ihme, että Patomäki on samalla Attacin aktivisti. Kommunistiorganisaatio Attac (johtajana SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen) tietysti vastustaa verotuksen alenemista veroparatiisien kilpailun vuoksi, koska verotuksen nostaminen on keino siirtyä lähemmäs kommunismia. Verojen korottaminen sataan prosenttiin merkitsisi sitä, että yksityisomistusta ei olisi lainkaan. Patomäki haluaa Attacin kautta lanseerata Tobinin veron, jolla kerättäisiin tuloja yhdelle koko maailmaa hallitsevalle valtiolle. Mikrovaltioiden luoma verokilpailu johtaa täsmälleen päinvastaiseen kehitykseen, joten Patomäki on tietysti mikrovaltioiden fanaattinen vastustaja. Kumma tyyppi haastateltavaksi tässä yhteydessä. Tuskin esimerkiksi juutalaisesta kulttuurista puhuttaessa haastateltaisiin asiantuntijana Adolf Hitleriä.

Helsingissä pidetystä mikrovaltiokonferenssista oli isohkot artikkelit myös esim. Hbl:ssa ja HS:ssa, mutta niiden artikkeleita ei ollut vapaasti saatavilla netistä.

Ei kommentteja: