maanantaina, tammikuuta 19, 2009

Korkeasaari yksityistettävä

Jatkanpa tätä itsestäänselvyyksien sarjaa.

Hommaforumilla keskusteltiin Helsingin eläintarhasta, jonka johtokuntaan on nakitettu kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho.

Mielestäni on täysin järjetöntä sosialismia, että valtio tai kunta nimittää jotain poliitikkoja eläintarhan johtokuntaan.

Tämä on aivan tyylipuhdasta neuvostoajattelua: viisivuotisssuunnitelmassa määrätään, kuinka paljon annetaan lihaa leijonille, bambua pandakarhuille, banaaneja simpansseille jne. Helvetin tyhmää touhua!!

Ehdotan Korkeasaaren yhtiöittämistä, johtokunnan lakkauttamista (Korkeasaari Oy ei tarvitse muita johtajia kuin toimitusjohtajan ja osakeyhtiön hallituksen) ja yhtiön osakkeiden myymistä eniten tarjoaville pääomasijoittajille.

Kyseessä on keskisuuri yhtiö, jonka ei kannattane järjestää yleisölle suunnattua avointa osakeantia eikä listautua pörssiin.

Joka tapauksessa Korkeasaari Oy:n koko osakekanta pitää myydä heti. Eläintarhan pyörittäminen ei ole mikään hyvinvointivaltion palvelu. Kunta tarvitsee rahaa kouluihin, terveydenhoitoon, lastentarhoihin ja vanhainkoteihin. Rahaa ei siis pidä tuhlata leijonien, elefanttien, kirahvien ym. elukoitten hyysäämiseen.

Ihmiset voivat maksaa eläintarhan pääsylipuista markkinaehtoisen, kustannusvastaavan hinnan. Kun eläintarha tuottaa voittoa (pääsylipputulot, ravintoloiden vuokratulot ja mahdolliset sponsorointitulot jne. ylittävät eläintarhan pyörittämisen kustannukset), kunnan ei tarvitse omistaa sitä.

Voittoa tuottavien yritysten omistaminen ei kuulu kunnan tehtäviin. Kunnan ei tarvitse omistaa myöskään ruokakauppoja, vaatekauppoja, ravintoloita, huonekalukauppoja tms. voittoa tuottavia yrityksiä, joten miksi kunnan pitäisi omistaa voittoa tuottava eläintarha? Kannattavalle (tai potentiaalisesti kannattavalle) yritykselle on halukkaita ostajia eli yksityisiä sijoittajia. Kaikkien voittoa tuottavien yritysten pitää olla yksityisessä omistuksessa. Valtio tai kunta ei ole mikään yritys, jonka tehtävänä on tuottaa voittoa. Julkisen sektorin pitää huolehtia vain sellaisista yhteiskunnallisesti välttämättömäksi katsotuista tehtävistä, jotka ovat yksityisille kannattamattomia.

Tätä väänsivät rautalangasta jo Anders Chydenius ja Adam Smith, mutta valitettavasti useimmille ihmisille markkinatalouden perusperiaatteet ovat vielä 2000-luvullakin aivan yhtä tuntemattomia kuin 1700-luvulla. Useimmilla ihmisillä tuntuu päässä olevan jonkinlainen synnynnäinen aivovamma, joka estää tajuamasta markkinoiden toimintaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Korkeasaarella on useita tehtäviä: näitä ovat uhanalaisten lajien pelastaminen, loukkaantuneiden villieläinten hoitaminen, opettaminen ja viihdyttäminen. Näistä kaksi ensimmäistä eivät tuota pätäkkää, joten niiden hoitaminen jää yhteiskunnalle. Kolmas tehtävä putoaa pois, koska luontovideoita tuijottamalla oppii enemmän kuin apaattisesti häkkiä kiertäviä eläimiä. Neljäs tehtävä on pelkkää eläinrääkkäystä, jota ei tulisi sallia kenellekään. Toisin sanoen Korkeasaaresta ei jää mitään yhtiöitettävää jäljelle.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Korkeasaari voisi olla ei-voittoatavoitteleva hyväntekeväisyysjärjestö, joka voisi hoitaa yleishyödyllisiä tehtäviään säätiöiden tms. kansalaisjärjestöjen keräämien vapaaehtoisten lahjoitusten pohjalta.

En näe mitään syytä, miksi eläintarhoja tulisi ylläpitää veronmaksajien rahoilla.