Terve taas pitkästä aikaa. Minulla on ollut paljon muita aktiviteetteja, joten kirjoittaminen on jäänyt vähän vähemmälle, mutta ajattelin kuvalautojen innoittamana kirjoittaa Ruotsalaisen kansanpuolueen puoluesihteerin Ulla Achrénin vaatimuksesta ja pikkaisen Lex Nokiasta.
Keskustelunaihe numero uno: Ulla Achrén on vaatinut, että ihmisiltä vietäisiin mahdollisuus kirjoittaa nimettömänä internetissä. Kyllä, kuulitte aivan oikein. Häntä kuulemma häiritsee kun ihmiset voivat kritisoida politiikkoja nimettömänä ja taas kerran lisään, että kyllä, kuulitte aivan oikein. Eli toisin sanoen, joku on kritisoinut Achrénia internetissä nimettömänä ja Achrén otti tämän henkilökohtaisesti. Täytyy miettiä, että mitä hän hyötyisi siitä että sattuisikin tietämään kritisoijansa nimen. Tuollaiset vapautta vihaavat sekopäät varmaankin palkkaisivat palkkamurhaajan kaikkien kritisoijiensa perään. Jos nimettömyys kiellettäisiin - sen kitkeminen olisi kylläkin melkoisen mahdotonta kiitos Torin ja I2P:n kaltaisten sovellusten - niin voisimme kuvitella kuinka itsesensuuri lisääntyisi huomattavasti. Tavalliset ihmiset, jotka eivät halua omaa nimeään yhdistettävän johonkin tiettyyn poliittiseen ideologoiaan tai muuhun vastaavaan, tuskin kirjoittaisivat omia mielipiteitään ollenkaan nettiin enää. Tämä on hyvinkin ongelmallista, sillä juuri internet on mahdollistanut laajemman ilmaisunvapauden, jolloin tämäkin hyöty olisi karsittu pois tiettyjen ihmisten osalta.
Keskustelunaihe numero dos: Lex Nokia. Luultavasti olette kuullet tästä hyvinkin uhkaavasta laista, joten aion vain huomauttaa ongelmasta, jonka tämä laki luultavasti toisi esiin. Olen miettinyt että nykyisessä tilanteessa on aiemmin mainitsemani Torit ja I2P:t vielä keskeneräisiä, mutta kun mietimme tämän kaltaisen lain vaikutusta sovellusten kehitykseen, niin se mitä luultavammi nopeutuisi huomattavasti. Kun nämä sovellukset ovat valmiita tarkoittaisi tämä melkein täydellistä nimettömyyttä netissä. Tämä on mielestäni erittäin hyvä asia, mutta emme voi kieltää etteikö tämä toisi ongelmiakin. Samat kansanedustajat, jotka haluavat viedä Lex Nokian läpi niin kovasti, varmasti myös vastustavat lapsipornoa yms., joiden määrää tämän lain läpivieminen voisi lisätä. Jälleen huomatkaa konditionaali. Toimikoon tämä avoimena kirjeenä kaikille Lex Nokiaa puoltaville kansanedustajille.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
9 kommenttia:
en näe mitään epälibertaaria Lex Nokiassa. Jos käyttää työssään työnantajan omistamia välineitä (sähköpostia ja verkkoyhteyttä), niin työnantajalla on oikeus tietää mihin niitä käytetään - aivan kuten työnantajalla on oikeus tietää koska olet töissä jne.
Tulin tänne ihmettelemään juurikin tuota asiaa, mitä roskaposti näkyy kommentoineen. Kommentoin sitä myös lyhyesti aiemmin tänään blogissani. Miksi nk. Lex Nokiaa pitäisi vastustaa?
Se ei tosin johda täysin libertaariin tilanteeseen, mutta olisi pieni askel siihen suuntaan nykytilanteesta, jossa yritysten omistusoikeutta näiden tietokoneisiin ja tietoliikenneyhteyksiin loukataan sallimalla työntekijöiden käyttää niitä periaatteessa lähes mihin tahansa ilman valvonnan uhkaa. Mutta kuten sanottua, en tunne lakiesitystä tarkemmin, joten en sen enemmän ota kantaa onko se sinänsä hyvä vai huono. Kuitenkin voisi olla mielekästä kuulla perusteluita libertaarilta, joka sitä ilmeisesti vastustaa. :)
Tuosta nimettömyydestä: saattaa olla että SAML-tekniikasta (Haka, Virtu, kunta-Virtu) tulee aika kattava netin käyttäjäntunnistustekniikka. Pian joku keksii, että Suomen valtion on tarjottava SAML-tunnistuspalvelu kaikille kansalaisille. Sen jälkeen isoimmat saitit (Hesarit ja Suomi24:t) todennäköisesti tulevat vaatimaan virallista tunnistautumista käyttäjiltään.
Olen Roskapostin ja Pasin kanssa samoilla linjoilla. Jos tuo urkintaoikeus koskee nimenomaan firman omia sähköpostiosoitteita, niin silloin ne ovat firman omaisuutta. Tietenkin tällöin työehtosopimuksesta tms. tulisi löytyä kohta, jossa tämä tehdään työntekijälle selväksi. (Kuka muuten edes levittäisi salaisuuksia firman sähköpostin kautta työaikana?)
Tosin en itsekään tiedä laista sen enempää; voi olla, että kokonaisuutena se rajoittaa enemmän yksilönvapauksia kuin lisää niitä.
Klarifioin heti alkuun etten ole huolestunut tosiaankaan noista yritysten oikeuksista valvoa mitä heidän omaisuudellaan tehdään. Tätä tulisi rajoittaa ainoastaan työntekijän ja -antajan välinen sopimus.
Olen kuitenkin huolestunut mitä oikeuksia laki tuo tullessaan valtiolle. Myönnän etten myöskään ole perehtynyt tuohon lakiin, mutta epäilen että laissa on joku porsaanreikä, joka käsittäisi valtion koko Suomen tilanomistajana, täten antaen tälle täyden oikeuden valvoa tietoliikennettä.
Jos tämä laki sattuisi pääsemään läpi, tarkoittaisi se sitä, että Keskusrikospoliisin valta olisi pienempi kuin yksityisten henkilöiden. Tästä en ole sinänsä huolissani, mutta voin lyödä vaikka vetoa että heidän valtaoikeuksiaan alettaisiin korottaa Lex Nokian tasolle, eikä tosiaankaan laskea siitä enempää.
itse olen huolissani erityisesti siitä mitä oikeuksia lain myötä tulee taloyhtiöille. Nekin nimittäin saavat seurata asukkaidensa sähköpostien tunnistetietoja. Erityisen mielenkiintoista olisi tietää, että koskee tämä oikeus vain sellaisia ns. kiinteistöliittymiä vai saako taloyhtiöt seurata myös asukkaiden itsensä omistamia Internet-yhteyksiä.
Toinen mielenkiintoisen asia tässä urkintalaissa on siitä noussut kohu. Kyllähän nykyäänkin yrityksissä järjestelmänvalvojat saavat etähallintaohjelmistoilla seurata mitä käyttäjän koneen näytöllä tapahtuu. Vai olenko väärässä?
Roskaposti, termi "yhteisötilaaja" on aika kuvaava, eli taloyhtiöiden kohdallakin tarkoittaa niiden tilaamia ja asukkailleen tarjoamia yhteyksiä. En tosin ymmärrä, kuinka taloyhtiö voisi epäillä jotain asukkaista liikesalaisuuksien vuotamisesta tai muunlaisesta lain tarkoittamasta verkon väärinkäytöstä. Sellainen perusteltu epäily, kuten jo osoitettu liikesalaisuuden julkaiseminen, kun laissa vaaditaan tunnistetietojen käsittelemiseksi. Ja jotta yhteisötilaaja voisi käsitellä tunnistamistietoja missään tilanteessa, on sen etukäteen ilmoitettava käyttäjille kirjallisesti tunnistamistietojen mahdollisesta käsittelystä ja siihen johtavista väärinkäytöksistä.
Kirjoitinkin juuri tänään aiheesta enemmänkin blogissani.
Niin ja joo, eivät yritysten järjestelmänvalvojat saa seurata nykyisin eivätkä Lex Nokian myötäkään mitä käyttäjien näytöillä tapahtuu. Yksityisyydensuoja, you know. ;)
"Roskaposti, termi "yhteisötilaaja" on aika kuvaava, eli taloyhtiöiden kohdallakin tarkoittaa niiden tilaamia ja asukkailleen tarjoamia yhteyksiä."
Mutta tarkoitetaanko yhteisötilaajalla Internet-yhteyden tilaajaa vai kupari-/valokuidun tilaajaa?
Lähetä kommentti