perjantaina, joulukuuta 03, 2010

RKP: Suomalaisten on opittava ruotsia palvellakseen suomenruotsalaisiaRKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander


Toimittaja Jyrki Richt:
Mitä sinä ajattelet termistä pakkoruotsi?


RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander:
Kyllähän se on hyvin kielteinen mun mielestäni ja ennen kaikkea se antaa väärän kuvan siitä, mistä on oikeesti kyse, koska Suomessa on vallinnut suurta yhteisymmärrystä siitä, että meillä on yleissivistävä peruskoulu, ja tämä oikeus opiskella ruotsia on osa tätä kokonaisuutta.
Toimittaja:
Poistaisitko sanan pakkoruotsi mielelläsi sanavarastosta kokonaan?


RKP:n kansanedustaja:
Kyllä, koska mielestäni se antaa täydellisen väärän kuvan siitä, mistä on oikeesti kyse.Toimittaja:
Mutta miksi kaikkien pitää opiskella ruotsia pakosti koulussa?


RKP:n kansanedustaja:
No, on oikeus opiskella! Tietysti osa tästä selityksestä liittyy siihen meidän historiaan, elikkä meillä on kaksi kieltä tässä maassa, ja myös osittain se liittyy siihen, että kaikilla on oikeus saada - myös ruotsinkielisillä on oikeus saada - palveluita omalla äidinkielellään.

Mun mielestä se on sekä kulttuurisidonnaista, että myös sidottu näihin ihan konkreettisiin palvelutilanteisiin.Toimittaja:
Aika moni suomalainen nuori suhtautuu aika kielteisesti tähän ruotsin pakolliseen opiskeluun. Voisiko se pakon purkaminen parantaa ruotsin kielen imagoa?

RKP:n kansanedustaja:
Noin sanottiin myös silloin, kun toisesta kotimaisesta tehtiin vapaaehtoinen ylioppilaskirjoituksissa, eikä se ole mitenkään edesauttanut tilannetta, niin että en usko siihen. Meillä on yleissivistävä koulutus ja tämä on yksi osa sitä.Toimittaja:
Onko tämä ruotsin kielen pakollinen opiskelu vain yksi keino puolustaa suomenruotsalaisten asemaa ja oikeuksia?

RKP:n kansanedustaja:
Tietysti se on hyvin tärkeä osa tätä, että saadaan palveluita omalla äidinkielellä. Meillä on perustuslaki, joka lähtee siitä, että meillä on kaksi kansalliskieltä, ja tämä perustuu siihen, että olemme rinnakkain eläneet tässä maassa monta sataa vuotta. Suomenruotsalaisuus on osa suomalaisuutta, hyvin kiinteä osa sitä. En voisi kuvitellakaan Suomea ilman suomenruotsalaisia ja ruotsin kieltä.

1 kommentti:

Teppo kirjoitti...

Jumalauta ne siat vaan vääntää! Pakkoruotsi pois tai hurrit ulos Suomesta!

Vai ei hurri saa riittävän hyvää palvelua Suomessa, ellei jokaista SUOMALAISTA väkisin opeteta vääntämään yhtä maailman turhanpäiväisintä kieltä!

Persut, Muutos2011, kristilliset (vaikka uskonnolla ei ole hevon v..n virkaa) hallitukseen valtavalla äänivyöryllä niin tämä paska LOPPUU!
.