Janne Rainvuori:
Ongelma on se, että meillä on tällä hetkellä n. 500.000 ihmistä, jotka eivät työllisty. Perussyynä on se, että näiden työn tuottavuus on hyvin pieni, ja työnantajan ei kannata maksaa siitä määrää, joka ylittäisi nyt helposti saatavien tukien (ovat ne sitten automaattisia tai harkinnanvaraisia) määrän.
Esim. jos henkilön A työpanos tuottaisi minulle työnantajana vaikkapa 500 euroa / kk, minun ei taatusti kannata maksaa A:lle tuosta työstä 1500 euroa / kk. A taas saa helposti saman verran sosiaaliluukulta, mutta menettää tuen ottaessaan vastaan pienipalkkaista työtä.
Olemme tämän takia tilanteessa, jossa A:n kannattaa vältellä työtä, ja minun firmallani jää sitten tekemättä sellainen työ, josta olisi kuitenkin kannattanut jollekin maksaa 500 euroa.
Kannattamassani ja puhumassani mallissa tällaista tilannetta ei tule, koska perustulon määrä jää varsin alhaiseksi, eikä sen päälle saa mitään ylimääräistä harkinnanvaraista etuutta (sairaat ja eläkeläiset pois lukien), joten jostain on hankittava ylimääräistä. Kyse on kaikkea muuta kuin ilmaisesta, passivoivasta rahasta.
Ja kun kerran pääsee työn syrjään kiinni, vaikka sitten kuinka prekateriaatin halveksumaan "paskaduuniin" tai "McDuuniin", niin siitä voi sitten helpommin kavuta askelia ylöspäin ja omalla työllään parantaa omaa asemaansa.
Otto Lehto:
Yksi keskustelua vaikeuttava ongelma on varmasti se, että malleja on lukuisia, joista osa korvaa nykyisenmuotoisen sosiaaliturvan käytännössä kokonaan yhdellä perustulolla, ja osa korvaa ainoastaan perusturvaosuuden, jättäen muut etuudet koskematta. Mielestäni perustuloa ei voi toteuttaa, jos suurimman osan Kelan ja kuntien tukijärjestelmistä jättää entiselleen, sen rinnalle, sotkemaan tilannetta. Työmarkkinatuki, sairauspäiväraha, opintotuki ja toimeentulotuki ainakin tulee sulauttaa perustulon/kansalaispalkan alle. Mielestäni Vihreiden malli on askel oikeaan suuntaan. Luultavasti asumistuki olisi myöskin parempi sulauttaa perustuloon. Jäljelle jää luultavasti ainoastaan pysyvän työkyvyttömyyseläkkeen tapainen tukijärjestelmä niille, jotka ovat esim. vammaisuuden tai tapaturman vuoksi täysin syrjäytettyjä työmarkkinoilta. Ja heidänkin kohdallaan osa-aikatyön tekeminen tulisi olla kannattavaa. Mitä yksinkertaisempi järjestelmä on, sitä vähemmän kannustinloukkuja jää jäljelle, ja kaikenlaisen työn tekeminen, myös pätkätyöläiselle ja normi-keskiluokkaiselle, olisi kannattavaa, elämäntilanteesta riippumatta.
Perustulon tehtävä on vähentää byrokratiaa, kannustinloukkuja, ihmisten nöyryytystä ja kansalaisten epätasa-arvoa lain edessä. Nämä ovat asioita, joiden pitäisi yhdistää niin vasemmistoa kuin oikeistoakin. Ja on mielestäni ihmeellistä, jos Milton Friedmanin ja monien muiden taloustieteilijöiden kannattama, klassillisen liberalismin mukainen, idea lytätään oikeistopiireissä muka "vasemmistolaisena" haihatteluna... Sosiaaliturvan uudistuksen pitäisi olla tavoite, joka yhdistää sekä vasemmistolaisesti että oikeistolaisesti ajattelevia ihmisiä, eli kaikkia niitä, jotka haluavat dynaamisen mutta samalla oikeudenmukaisen yhteiskunnan, jossa heikoimmista pidetään huolta mahdollisimman pienellä virkamieskoneistolla, ilman kannustinluukkujen ja paperisodan synnyttämiä hukkaresursseja, eli systeemi jossa valtiollinen ja kunnallinen byrokratia on mahdollisimman yksinkertaista, kaikkia tasavertaiseseti kohtelevaa ja työllisyyteen kannustavaa.
Markus Jansson:
Perustulon/negatiivisen tuloveron lisäksi ei mielestäni tarvita mitään muita tukia kuin vammaisavustus, jota voisi hakea vaikkapa valtiokonttorista. Sosiaalitoimistot, Kelan toimistot ja työvoimatoimistot voidaan lakkauttaa välittömästi ja viimeistä virkailijaa ja johtajaa ja toimipistettä myöden.
Perustulo/negatiivinen tulovero tulisi voida hoitaa helposti myös netin kautta ja sen tulee toimia täysin automaattisesti työnantajien verottajalle tekemien ilmoitusten myötä...perustuloa/negatiivista tuloveroa voitaisiin maksaa joka kuukauden 15. päivä edellisestä kuukaudesta. Näin sen edellisen kuukauden tulot ja ennakonpidätykset ehtivät verottajalle ja niistä voidaan laskea ja maksaa sellainen summa perustuloa, mitä ihmiselle kuuluu. Tässä kuussa tehdyt työt eivät silloin näkyisi tässä kuussa maksettavassa perustulossa, mutta sillä ei olisi mitään väliä, koska ei olisi mahdollista, että henkilölle koskaan maksettaisiin "liikaa" perustuloa, koska perustulo juoksisi aina kuukauden perässä.
Perustulo/negatiivinen tulovero voidaan laittaa koskemaan myös lapsia, jolloin se tukee taloudellisesti vanhempia lapsista aiheutuvista kuluista. Lapsista nyt tuskin tarvitsee samaa summaa maksaa mitä aikuisista, jonkinlaista iän mukaista porrastusta voisi olla (0-10v esim. 300 euroa kuussa, 10-20v esim. 400 euroa kuussa ja 20+v esim. 500 euroa kuussa).
Idiootit tietysti ruikuttavat, miten paljon tuo tulisi maksamaan. Idiootit eivät tajua, että nykyinen byrokratia ja sen byrokratiakoneisto maksaa mielipuolisia summia hyödyttämättä yhtään mitään. Idiootit eivät tajua, että nykyisessäkin systeemissäkin laiskoille paskiaisille ja pummeille maksetaan hirveitä summia rahaa käytännössä vastikkeetta joka kuukausi. Idiootit eivät tajua, että perustulossa/negatiivisessa tuloverossa työllisyys, verotulot ja hyvinvointi kasvaisi räjähdysmäisesti, koska silloin ei olisi mitään tuloloukkuja, vääristäviä tukia eikä työn tai opiskelun esteitä, joita nykysysteemissä on kasapäin ja jotka aiheuttavat valtaisaa hyvinvointitappiota.
Perustuloa/negatiivista tuloveroa eivät todellisuudessa kuitenkaan vastusta vain idiootit, vaan myöskin suurinosa poliittista eliittiä ja virkamieskoneistoa. Tietysti, koska nykyinen byrokraattinen sosiaaliturvasysteemi pitää HEIDÄT ja heidän puolue/aatetoverit työllistettyinä papereita pyörittämässä ja antaa HEILLE mahdollisuuden pompottaa ihmisiä miten he ikinä haluavatkin. Perustulo/negatiivinen tulovero veisi byrokraateilta ja poliitikoilta käytännössä KAIKEN VALLAN mitä tulee ihmisten itsensä toteuttamiseen, työn tekemiseen ja elämänsä järjestämiseen. Sitähän eivät kontrollifriikit byrokraatit ja poliitikot tietenkään halua ja siksi vastustavat perustuloa/negatiivista tuloveroa henkeen ja vereen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti