keskiviikkona, kesäkuuta 13, 2007

Elämä kallis, tyttöseni!

Tällä kertaa kyse on Iltalehden kolumnistin Raili Nurvalan otsikosta.

Kolumni alkaa sinänsä asiallisesti kuvaillen naisten korkeampia elinkustannuksia (meikit ja vaatteet) verrattuna miehiin. Sukupuolten välisten elinkustannusten vertailu on väittelemisen arvoinen asia, enkä välitä tuoda omaa mielipidettäni asiasta esille tässä yhteydessä.

Pitkän pohjustuksen jälkeen Nurvala pääsee asiaan:


Naisten miehiä kalliimpi elämä on nyt todistettu meilläkin. Tilastokeskus innostui amerikkalaisten tutkimuksesta, jonka mukaan naisten inflaatio oli viime vuonna 18-kertainen miesten inflaatioon verrattuna ja teki oman vertailunsa Suomessa.
Tulos ei ollut yhtä murskaava kuin USA:ssa, mutta samansuuntainen kuitenkin.


Pitäisikö meidän uskoa, että naisten elämä kallistuu 18-kertaisesti miehiin verrattuna joka vuosi? Kautta aikojen? Jään sanattomaksi, mutta Nurvala ei:


Mutta eipä hätää! Onhan naisilla tämän elämän kalleuden rinnalla jotain, joka maksaa heille vähemmän kuin miehille: työnantaja. Naisen euro on edelleen se kuuluisa 80 senttiä.

Tästä aiheesta on kirjoitettu riittämiin, minulla ei ole muuta lisättävää kuin sarkastiset huomautukset ja nekin lienevät jo kaikki käytettyjä. Siirtykäämme suoraan johtopäätökseen.


Kyseessä lienee alitajuinen, tiedostamaton tuotteiden ja palveluiden hinnoittelu, jossa vaikuttaa se sama asenteiden näkymätön pohjavire, joka ohjaa esimerkiksi eri ammattien arvostusta ja sitä kautta johtaa osaltaan palkkaeroihin.

Anteeksi, aivot, että jouduitte näkemään tämän.

1 kommentti:

Kumitonttu kirjoitti...

Kauan sitten opiskeluaikonani mietimme poikain kanssa samaa dilemmaa, ja totesimme, että pojat syövät enemmän, joten ainakin siltä osalta mainittu 80 senttiä on oikein. Koska kaikki raha ei kuitenkaan mene ruokaan (paitsi opiskelijalla), jatkoimme teorian kehittämistä pidemmälle päätellen, että siinä missä laittautuminen on naaraan keino parantaa asemiaan parisuhdemarkkinoilla, uroksen keino on hevonen - tai hevosvoimat nykypäivänä. Eipä meidänkään tyttöystävistä yhdelläkään autoa ollut, mutta kyyti aina kelpasi.

Sosiologian professorimme (mies) kuitenkin veti pisimmän korren. Hänen mielestään miehen tilanne on tosiasiassa naiseen nähden alisteinen, minkä olen nyt itsekin keski-iässä huomannut. Jokainen tuntemani nainen asuu tuloihinsa nähden vähintään 25% liian kalliissa talossa, kun taas jokainen mies asuu ainakin 20% tulojaan halvemassa asunnossa.

Eikä tämä kaikki ihan kieli poskessa kirjoitettuna.