keskiviikkona, heinäkuuta 09, 2008

Hesarin naistoimittaja vastustaa naisten ja miesten tasa-arvoa

Tämä valkoinen nainen on sitä mieltä, että tasa-arvo ei kuulu ählämeille tms. rättipäille:


Yhdysvaltain armeija ajaa naisten asemaa Irakissa – tuhoon


Julkaistu: 5.7.2008 00:00
jessikka aro
jessikka.aro@hs.fi
kirjoittaja on helsingin sanomien ulkomaantoimittaja.

Yhdysvaltain armeija on pitkään ollut huolissaan naisten tekemien itsemurhaiskujen nopeasta kasvusta Irakissa. Armeijan teettämien analyysien mukaan al-Qaida värvää entistä enemmän naisia marttyyreiksi, koska naiset herättävät vähemmän epäilyksiä kuin miehet. Ja mikä tärkeintä, islamilaisessa yhteiskunnassa miehet eivät saa tehdä ruumiintarkastuksia naisille.

Nyt USA:n armeija on keksinyt mielestään hyvän keinon ratkaista naisten itsemurhaiskujen aiheuttaman turvallisuusongelman. Se on houkutellut tähän mennessä 500 naista tekemään ruumiintarkastuksia pankkien, koulujen ja hallituksen virastojen naisvieraille. Armeija nimesi vartioston runollisesti Irakin tyttäriksi ja koulutti maaseudulta tulleet naiset kokoamaan Kalašnikov-rynnäkkökiväärin ja etsimään räjähteitä maannaistensa burkhien alta. Vartiostoon liittymisen porkkanana toimii erinomaisesti 300 dollarin (190 euron) kuukausipalkka, joka on tuplasti enemmän kuin keskimääräinen kuukausiansio Irakissa. Monet vartiostoon liittyneistä naisista ovat leskiä ja hoitavat yksin lapsiaan, joten 300 dollaria kuussa auttaa heitä valtavasti, etenkin, kun Irakissa töitä riittää arviolta viidennekselle väestä.

Armeijan mukaan naisten työllistäminen Irakin tyttäriin "valtaistaa naisia" ja "on askel kohti hyvin toimivaa demokraattista yhteiskuntaa".

Islamilaisessa maailmassa naisten työnteko vaarallisissa tehtävissä on kuitenkin tulenarka aihe, sillä naisen paikka on kotona perheen parissa. Taisteleminen on islamissa perinteisesti miehen tehtävä, ja jo nyt hanke on herättänyt voimakasta vastustusta varsinkin värväytyneiden naisten kotiseuduilla. Kaikki naiset eivät ole saaneet perheiltään lupaa liittyä Irakin tyttäriin, sillä erityisesti kaikkein konservatiivisimpien muslimien mielestä naisen on häpeällistä työskennellä kodin ulkopuolella.

Myös useiden paikallisviranomaisten mielestä turvatarkastusten tekeminen on naisille liian vaarallista. Irakin hallitus on jo ilmoittanut, ettei se missään nimessä aio jatkaa Irakin tyttärien työtä, kun Yhdysvallat aikanaan vetäytyy maasta.

Kaikkein eniten naisten valtaistamispyrkimyksistä provosoituu kuitenkin irakilainen kapinallismies, jonka näkökulmasta ulkopuoliset miehittäjät pakottavat naiset miesten töihin. Islamilaisessa macho-kulttuurissa nainen miehisissä töissä symbolisesti kastroi miehet.

Pahimmillaan miesten tuntema nöyryytys toimiikin katalysaattorina kostoiskuille paitsi Yhdysvaltain armeijaa, myös sen värväämiä irakilaisnaisia kohtaan. Irakin tyttäret ovat sitä paitsi otollisia maalitauluja kapinallisten kostolle, sillä he eivät kanna asetta.

Yhdysvallat myöntää, että hankkeeseen sisältyy kulttuurisia "kysymyksiä". Irakin päivittäisoperaatioita johtava kenraaliluutnantti Lloyd J. Austin kommentoi asiaa Los Angeles Timesin haastattelussa seuraavasti: "Irakilaiset ovat vähän hitaita päästämään naisia tiettyihin töihin. Meidän täytyy murtaa joitakin muureja."

Seuraavaksi Yhdysvaltain armeija haluaa viedä Irakin tyttäret ratsaamaan naisia bagdadilaisille toreille ja tarkastuspisteille, joissa itsemurhaiskuja tehdään eniten. Armeijaa ei kiinnosta paikallinen kulttuurinen normisto, jonka mukaan naisten oleilua julkisilla paikoilla pidetään liian paljastavana ja siten häpeällisenä paitsi naiselle, myös hänen koko perheelleen.

En väitä, etteikö naisia pitäisi Irakissa ja muissa muslimimaissa valtaistaa ja työllistää. Naisten vapauttamisen ei pitäisi kuitenkaan tapahtua miehittäjäarmeijan toimesta. Armeijan kulttuurisesti kuurosokea tasa-arvotyö johtaa ennemminkin Irakin tyttärien tuhoon kuin nousuun.


Suomalainen nainen siis sanoo, että arabimaihin tms. muslimimaihin ei pidä yrittää viedä länsimaisia käsityksiä naisten ja miesten tasa-arvosta, tasa-arvo kun ei sovi islamilaiseen kulttuuriin.
Tässä on kiteytettynä se, miksi monikulttuurisuus on ihmisoikeuksien vastaista.

Ei kommentteja: