torstaina, huhtikuuta 02, 2009

Ympärileikkauksesta väärää tietoa City-lehdessä


Miten juutalaismies masturboi, kun esinahkaa ei ole?

Vuosia miettinyt, 25

“Neljännes maailman miehistä on ympärileikattu. He eivät koe joutuneensa seksuaalisen tai muunkaan väkivallan kohteeksi, eivätkä aikuisina kyseenalaista vanhempiensa toimia. He eivät myöskään koe menettäneensä mahdollisuutta toteuttaa seksuaalisuuttaan tai nauttia siitä. Ympärileikkaus ei vaikuta miehen seksuaaliseen kykyyn tai kyvykkyyteen.”


Kuinka moni juutalaislapsi menettää peniksensä ympärileikkauksesta johtuvien komplikaatioiden vuoksi? Onko tällaista tapahtunut Suomessa?

TärkeäAsia, 21

“Sinkkuelämää-sarjassa ohjelman sankarittaret keskustelivat tapansa mukaan seksistä. Yksi heistä kertoi tavanneensa muuten täydellisen miehen paitsi, että tämä oli ympärileikkaamaton...

Ihmisen identiteetti onkin aina sidoksissa yhteisöön ja sen kulttuuriin ja tapoihin. Meillä juutalaisilla ympärileikkaus ymmärretään Jumalan ja juutalaisten välisen liiton merkiksi. Juutalaiseen identiteettiin kuuluu, että mies on ympärileikattu juutalaisen uskon mukaisella tavalla. Tämä merkitsee sitä, että koemme uskonnolliseksi velvollisuudeksemme huolehtia poikalasten ympärileikkauksesta oleellisena osana uskonnonvapauttamme ja ihmisoikeuksiamme.

Ympärileikkauksen heprealainen nimi Brit Mila muodostuu sanoista “liitto” ja “leikkaus”. Pelkkä leikkaus ei ole riittävä toimenpide, vaan vasta sen yhteydessä lausuttavat siunaukset täydellistävät seremonian. Leikkaus suoritetaan kahdeksan päivän ikäiselle poikalapselle, jos pojan terveys sallii. Toimenpide on nopea, turvallinen ja lähes kivuton.

Varhaisen suorittamisen hyöty on siinä, että se merkittävästi vähentää esinahan tulehdusten ja sitä seuraavien ahtaumien esiintymistä ja sen korjaamista vaativia leikkauksia. Se vähentää myös pienten poikien virtsatietulehduksia, sekä eliminoi myöhemmällä iällä syntyvää peniksen syöpää.

Varhainen leikkausajankohta minimoi operaation haitat, mutta maksimoi sen hyödyt. Ainakaan minun tiedossani ei ole, että kukaan täällä Suomessa, tai maailmallakaan, olisi menettänyt penistänsä juutalaisen ympärileikkauksen takia. Operaatiossa ei kosketa itse penikseen, vaan sen ympärillä olevaan esinahkaan.”

Daniel Weintraub siis väittää, että ympärileikkauksesta ei ole mitään haittaa. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa.

Ympärileikkaus tarkoittaa esinahan amputointia. Esinahka suojaa peniksen kärkiosaa eli terskaa samalla tavalla kuin silmäluomi suojaa silmää. Väite, että esinahan poistaminen ei aiheuta haittaa penikselle on yhtä järjetön kuin väite, että silmäluomen poistamisesta ei ole haittaa silmälle.

Jos jokin uskonto vaatisi esim. vasemman silmän yläluomen poistamista kaikilta vastasyntyneiltä lapsilta, tämän uskonnon edustajat varmasti väittäisivät julkisesti silmäluomien amputoinnin olevan haitatonta silmille.

Weintraubin mainitsema Sinkkuelämää-sarjan naishahmo oli aiemmin harrastanut seksiä vain ympärileikattujen miesten kanssa ja piti terveen peniksen omaavaa miestä epänormaalina. Aivan samalla tavalla Afrikassa pidetään epänormaalina sellaista naista, jonka sukupuolielimiä ei ole silvottu. Ympärileikattuihin naisiin tottuneet afrikkalaiset miehet hämmästyvät nähdessään alastoman naisen, jolta ei ole veitsellä revitty irti häpyhuulia ja klitorista.

Afrikkalaiset eivät entuudestaan edes tiedä, miltä oikea vagina näyttää. Afrikkalaiset eivät ole koskaan nähneet aikuisen naisen häpyhuulia ja klitorista. Nähdessään niitä ensimmäistä kertaa elämässään afrikkalaiset varmasti oudoksuvat niitä samalla tavalla kuin Weintraubin mainitsema Sinkkuelämää-sarjan naishahmo piti oikeaa penistä oudon näköisenä.

Juutalaisista miehistä 100 % ja amerikkalaisista miehistä n. 75 % on ympärileikattu. Tästä syystä ympärileikattuihin miehiin tottuneet juutalaiset ja amerikkalaiset naiset hämmästyvät nähdessään ensimmäistä kertaa elämässään oikean peniksen. Tästä tuo Weintraubin mainitsema Sinkkuelämää-sarjan episodi kertoo. Tämä on tietysti äärimmäisen noloa juutalaisille ja muille ympärileikkauksen kannattajille, mutta Weintraub ei selvästikään tajunnut tätä.

Weintraub väittää myös, että ympärileikkaus on lähes kivuton. Tämäkään ei ole totta. Juutalaiset ja muslimit tekevät ympärileikkauksen ilman nukutusta ja ilman puudutusta, joten uskonnollisesta ympärileikkauksesta on lapselle suunnatonta kipua. Tämä poikkeuksellisen suuri kipu nostaa stressihormonit lapsen elimistössä epänormaalin korkealle tasolle, joka jättää pysyviä neurokemiallisia jälkiä lapsen aivoihin. Näiden elinikäisten neurokemiallisten aivovaurioiden vuoksi juutalaisilla ja islamilaisilla miehillä on aikuisenakin pysyvä stressitila, joka aiheuttaa usein hysteerisiä ja neuroottisia reaktioita.
Ajatelkaa esimerkiksi muslimien mellakointia ympäri maailmaa Muhammad-pilakuvien vuoksi: tuhannet partasuiset aikuiset miehet riehuivat mm. Lontoon kaduilla naama punaisena, kurkku suorana huutaen. Moinen käytös oli ympärileikkauksen aiheuttaman neurokemiallisen vamman oire. Neurologisesti normaali ihminen eli terveet aivot omaava ihminen ei pysty raivostumaan noin hysteerisesti muutaman pilakuvan takia. Aivojen jääminen pysyvästi stressaantuneeseen tilaan ympärileikkauksen tuottaman poikkeuksellisen suuren kivun aiheuttaman neurokemiallisen vaurion vuoksi tuottaa juuri tuollaista käytöstä.

Weintraub väittää ympärileikkauksen olevan jopa terveydelle hyödyllinen; Weintraubin mukaan ympärileikkaus vähentää mm. virtsatietulehduksia ja penissyöpäriskiä. Tämäkään ei kuitenkaan kelpaa perusteluksi ympärileikkauksille.

Penissyöpä on USA:ssa noin kaksi kertaa yleisempää suhteessa väkilukuun kuin Suomessa, vaikka USA:ssa n. 75 % miehistä on ympärileikattu. Tutkimukset, joiden mukaan ympärileikkaus vähentää penissyöpää, perustuvat tilastojen väärintulkintaan: niissä ei ole otettu huomioon muita penissyövän yleisyyteen vaikuttavia muuttujia, kuten sukupuolitauteja.

Etelä-Amerikassa penissyöpä on yli satakertaisesti yleisempää kuin Euroopassa, vaikka Etelä-Amerikassa myös ympärileikkaukset ovat paljon yleisempiä kuin Euroopassa. Penissyövän yleisyys riippuu mm. tupakoinnista, sukupuolitautien yleisyydestä ja väestön yleisestä hygieniatasosta. Penissyöpä on Suomessa äärimmäisen harvinainen syöpälaji korkean hygieniatason ansiosta, verraten vähäisen sukupuolitautien yleisyyden ansiosta ja esim. Etelä-Amerikkaan verrattuna vähäisen tupakoinnin ansiosta.

Vaikka ympärileikkaus vähentäisi penissyöpäriskiä, tämäkään ei riittäisi syyksi kaikkien poikien ympärileikkaamiseen. Suomessa todetaan vain kymmenkunta penissyöpätapausta per vuosi; jos ympärileikkaukset ehkäisisivät vuositasolla esim. 2-3 penissyöpätapausta, tämä ei tietenkään olisi riittävä syy ympärileikata joka vuosi 30.000 vastasyntyttä poikalasta.

Virtsatietulehdukset ovat huomattavasti yleisempiä, mutta tulehduksia voidaan hoitaa antibiooteilla. Eihän lapsilta leikata korviakaan pois vain siksi, että heillä on korvatulehduksia. Ympärileikkaus saattaa olla yksittäistapauksissa tarpeen virtsatietulehdusten ollessa toistuvia ja kivuliaita, mutta tämä ei ole mikään syy tehdä ympärileikkausta kaikille pojille. Eihän umpisuoliakaan leikata turhaan. Esinahka on tärkeä osa normaalia, tervettä anatomiaa. Terveitä ruumiinosia ei pidä turhaan leikellä pois.

Esinahka suojaa peniksen kärkiosaa eli terskaa samalla tavalla kuin silmäluomi suojaa silmää. On itsestäänselvää, että silmäluomen amputointi johtaisi silmän kuivumiseen ja invalidisoitumiseen. Vastaavasti on itsestäänselvää, että esinahan amputointi johtaa peniksen kärkiosan eli terskan invalidisoitumiseen.

Normaalin, terveen peniksen terska on esinahan peitossa kaikkina muina aikoina kuin virtsaamisen, yhdynnän tai masturboinnin aikana. Esinahan suojaama terska on pehmeä, kostea ja herkkä. Esinahan poistaminen vaikuttaa terskaan samalla tavalla kuin silmäluomen poistaminen vaikuttaa silmään. Silmä kuivuu, jos siinä ei ole silmäluomea. Vastaavasti esinahan poistamisen jälkeen terska kuivuu ja menettää pehmeytensä ja tuntoherkkyytensä.

Esinahan poistaminen tuhoaa n. 95% terskan hermopäätteistä. Tämä aiheuttaa merkittäviä erektiohäiriöitä, monilla miehillä jopa täydellistä impotenssia. Esinahan poistamisen aiheuttama terskan tuntoherkkyyden väheneminen aiheuttaa poikkeuksetta ejakulaatiovaikeuksia, mikä puolestaa vähentää miehen yhdyntä- ja masturbointihalukkuutta. Vähentyneen yhdyntä- ja masturbointitiheyden vuoksi ympärileikatuilla miehillä on paljon korkeampi kivessyöpä- ja eturauhassyöpäriski kuin normaaleilla miehillä.
Lisätietoa:


Mitä ympärileikkauksessa menetetään?


Gary L. Harryman


Alkuteksti What is Lost to Circumcision, Gary L. Harryman. Suomennos Mikko Ellilä. Suomennoksen tarkistanut ja hyväksynyt kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen professori Esko Länsimies.


Kun poikavauvan luonnollinen koskematon penis ympärileikataan, menetetään ikuisiksi ajoiksi seuraavat:


1. Frenulumin (terskan alapinnan ja siittimen tupen yhdistävä limakalvopoimu) pehmeä vannemainen kudos, joka on runsaasti mielihyvää tuottava vyöhyke miehen kehossa. Tämän tiuhasti hermotetun ja reagoivan rengasmaisen kudoksen poisto vähentää peniksen tuntoherkkyyden normaalin ihon tasoiseksi.


2. Keskimäärin puolet lämpöön reagoivasta sileän lihaksen muodostamasta tupesta nimeltä dartos fascia.


3. Erikoistuneet Langerhansin epiteelisolut, jotka ovat osa immuunijärjestelmää.


4. Arviolta 80 metriä mikroskooppisia hermoja, joista osa on peniksen dorsaalisen hermon osia.


5. 10.000 - 20.000 eri tyyppistä erikoistunutta erotogeenista hermopäätä, jotka reagoivat herkkään liikkeeseen, pieniin lämpötilanmuutoksiin ja pintarakenteen pieniin muutoksiin. Näiden joukossa on tuhansia reseptoreita nimeltä Meissnerin kappale, jotka ovat kaikkein tärkein esinahan tuntoaistin osa.

6. Estrogeenireseptorit, joiden tarkoitusta ja merkitystä ei vielä täysin tunneta.


7. Enemmän kuin puolet esinahan liikkuvaa ihoa, jolla on monipuolinen terskaa suojeleva tehtävä, peniksen erikoistuneen ihon suojaaminen hankaumilta, kuivumiselta ja keratinisoitumiselta, sekä sen suojaaminen lialta ja muilta epäpuhtauksilta. Keratinisoitumisen vaimentavaa vaikutusta seksuaalisuuteen ei ole koskaan tutkittu.


8. Pehmeän kudoksen luontainen immuunivaste, joka tuottaa bakteereja ja viruksia vastustavia valkuaisaineita (esimerkiksi lysotsyymejä), samoja joita löytyy äidinmaidosta, sekä plasmasoluja, jotka erittävät immunoglobuliinisia vasta-aineita.


9. Lymfaattisia suonia, joiden menettäminen estää lymfanesteen kulun kehon immuunijärjestelmään.


10. Erittäin herkkä V:n muotoinen, verkkomainen frenulum, joka sijaitsee terskan alapuolella, amputoituu useimmissa ympärileikkauksissa tai ainakin vaurioituu, jolloin se lakkaa toimimasta.


11. Esinahan sisällä olevat apokriiniset rauhaset, jotka tuottavat feromoneja. Ne ovat luonnon omia voimakkaita, hiljaisia ja näkymättömiä, mahdollisten sukupuolikumppanien käyttäytymistä ohjaavia signaaleja. Ne vaikuttavat merkittävällä tavalla seksuaalisuuteen, mutta niiden menettämisen seuraamuksia ei ole tutkittu eikä tunneta.

12. Ektooppiset sebaceus-rauhaset, jotka kosteuttavat ja liukastuttavat.


13. Oleellisen tärkeä liukumismekanismi. Jos aikuisen esinahka avataan ja levitetään, se on mitoiltaan postikortin kokoinen. Tämä määrä erikoistunutta, itseään liukastuttavaa ja liikkuvaa ihoa antaa penikselle sen erityisen ominaisuuden liukua itsensä sisään ja ulos. Näin mahdollistuu se, että masturboidessa tai yhdynnässä iho ei rikkoudu, eikä vagina kuivu tai tarvitse keinotekoisia liukasteita.


14. Menetetään terskan keskeinen ominaisuus, sillä se on tavallaan sisäelin, kuten kieli. Sen luonnollinen väri vaihtelee vaaleanpunaisesta punaiseen ja tummanpunaiseen.


15. Ympärileikattu penis on verrattuna ympärileikkaamattomaan huomattavasti ohuempi, koska siitä puuttuu ympärileikkaamattoman peniksen esinahan kaksinkertainen suojus.


16. Ympärileikattu penis on jopa n. 2,5 cm erektoitunutta ympärileikkaamatonta penistä lyhyempi. Tämä johtuu siitä, että terskaa ja esinahkaa yhdistävä kudos repeytyy irti ympärileikkauksessa. Tämä yhteinen solukalvo muotoilee esinahan ja terskan yhteensopiviksi peniksen kehittyessä. Ympärileikkaus tuhoaa tämän solukalvon ja siten vahingoittaa terskaa jättäessään sen paljaaksi ja alttiiksi infektioille, haavautumille ja kutistumiselle.


17. Yhteen laskien yli metrin verran verisuonia, mukaan lukien frenulumin valtimo sekä siittimen selkäpuolen valtimon haaroja. Tämän tiuhan suonituksen menettäminen heikentää normaalia peniksen varren ja terskan verenkiertoa, ja siten vahingoittaa sen luonnollista toimintaa, tervettä kasvua, ja jopa estää sen täyden ja terveen kehityksen.

18. Joka vuosi monet pojat menettävät peniksensä kokonaan hutiloidun ympärileikkauksen ja infektioiden vuoksi. Sitten heidät muotoillaan uudelleen sukupuolenvaihdosleikkauksella ja heidän on elettävä naisina.


19. Joka vuosi monet poikalapset menettävät henkensä lääketieteellisesti tarpeettoman ympärileikkauksen aiheuttamien komplikaatioiden vuoksi. Ympärileikkaus on USA:ssa vuositasolla miljardibisnestä, joten ympärileikkauslobby yrittää tietoisesti salata ja hämärtää näiden kuolemien syyn.


20. Vielä ei ole tieteen keinoin osoitettu, mutta merkittäviä uusia näyttöjä on siitä, että epätäydellinen penis menettää kapasiteettinsa siihen hienosyiseen elektromagneettiseen kommunikointiin, joka tapahtuu ainoastaan kontaktissa kahden limakalvon omaavan elimenvälillä, ja joka edistää seksuaalisen ekstaasin kokemista. Toisin sanoen poikalasten lääketieteellisesti perustelemattomalla esinahan amputaatiolla vähennetään sekä miesten että naisten orgasmin intensiteettiä.7 kommenttia:

lmm / jukka kirjoitti...

Weintraubin mukaan ympärileikkaus vähentää mm. virtsatietulehduksia ja penissyöpäriskiä.

Asiayhteydestä voi myös tulkita, että puolustuskyvyttömälle lapselle tehty kikkelin vammauttaminen vähentää em. riskejä verrattuna aikuisiällä tehtyyn seksuaaliseen väkivaltaan. Silloin se käänteisesti myös tarkottaisi sitä, että sukuelimien järjetön puukottaminen lisää noita edellä mainittuja riskejä.

Ei ihmisessä ole juurikaan varaosia tai tyhjänpäiväisiä elimiä. Evoluutio hoitaa ne ajan myötä pois, kuten hännälle on käynyt. Esinahka suojaa herkkää limakalvoa tulehduksilta ja sairauksilta. Mielestäni puheet, että tämän limakalvoa suojaavan elimen poisto olisi jotenkin terveellistä, voidaan lopettaa täysin absurdina ajatuksena alkuunsa.

En tosin tiedä, montako kertaa Afrikassa on tapana käydä peseytymässä / vuosi. Voihan siellä kosteassa ja lämpimässä alkaa muhimaan vaikka mitä jännää, jos ei ymmärrä intiimihygienian päälle mitään. Silloinkaan syy ei ole esinahassa vaan ihmisen kykenemättömyydestä pitää itsensä puhtaana. Kotieläimetkin osaavat pitää itsensä puhtaana, joten haaste ei ole aivan mahdoton. Eihän hampaitakaan poisteta sen takia, että niihin tulee reikiä jos niitä ei pese.

GoldenHawk kirjoitti...

"Normaalin, terveen peniksen terska on esinahan peitossa kaikkina muina aikoina kuin virtsaamisen, yhdynnän tai masturboinnin aikana. "

Tässä on virhe. Masturboidessani esinahka kyllä suojaa edelleen terskaa. Se on masturboinin yksi muoto, jossa liikuttamalla esinahkaa edes takaisin luodaan nautintoa, joka purkautuu orgasmina.

Sen sijaan, jos vetää esinahan taakse ja runkkaa terskaa, niin sitten esinahka on poissa edestä.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Käsittääkseni useimmilla miehillä, ilmeisesti yli 90 prosentilla kaikista miehistä, esinahka rullautuu automaattisesti terskan alapuolelle peniksen jäykistyessä ja noustessa pystyyn erektion alkaessa. Korjaa, jos olen väärässä.

Muilla miehillä esinahka on peniksen päällä myös erektion aikana. Tämä ei ole ongelma, jos esinahka on vedettävissä sormilla terskan taakse peniksen ollessa velttona; tällöin terska voidaan pestä suihkussa helposti, jolloin esinahan alle ei jää spermaa. Mikäli esinahkaa ei voi vetää kokonaan taakse edes peniksen ollessa rentona, esinahan alle muodostuu helposti smegmaa. Edes smegma ei itsessään ole kuitenkaan vaarallista, jos smegma on pestävissä pois suihkussa. Kuitenkin kaikilla aikuisilla miehillä esinahan pitäisi olla vedettävissä taakse peniksen ollessa velttona. Useimmilla miehillä esinahka irtoaa terskasta jo murrosiässä. Ennen murrosikää ei ole mitään syytä irrottaa esinahkaa terskasta väkisin eli vetää esinahkaa terskan taakse väkivalloin.

Tästä asiasta on liikkeellä yllättävän paljon väärinkäsityksiä jopa lääkärien keskuudessa. Suomessakin tehdään ilmeisesti paljon turhia ympärileikkauksia esinahan "ahtauden" vuoksi, vaikka esinahan ei pitäisikään olla irrallaan terskasta ennen murrosikää.

GoldenHawk kirjoitti...

Kiitos tarkennuksesta.

Itselläni jäykistyessään esinahka on edelleen terskan suojana, mutta se pystytään vetämään taakse. (Tosin esinahka on aika kireänä, jos muna on kivikova) Ei tosin haittaa yhdynnässä.

Toivottavasti normaalia on, että 7 millin pituinen viipale esinahkaa on kiinnittyneenä lähes terskan kärkeen. Muutoin esinahka on vapaa terskasta.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Miten niin kärkeen?

GoldenHawk kirjoitti...

Eli siis esinahka on irronnut jo murrosikäisenä kokonaan terskasta eli peniksen juuresta. Kumminkin huomaan, että on sidos esinahan ja terskan välillä. Suoraan ylhäältä katsottuna sidos on kuin terskan takayläosan (keskeltä) suoraan esinahkaan.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Esinahan pitääkin olla kiinnittyneenä terskan takayläosaan, jossa kohtaa terskassa on suunnilleen kolmion muotoinen halkio. Jos tätä kiinnikettä ei olisi, esinahka ei pysyisi kunnolla paikoillaan.

Tätä kolmion muotoista terskan kääntöpuolella olevaa halkiota käsiteltiin ylläolevassa luettelossa:

10. Erittäin herkkä V:n muotoinen, verkkomainen frenulum, joka sijaitsee terskan alapuolella, amputoituu useimmissa ympärileikkauksissa tai ainakin vaurioituu, jolloin se lakkaa toimimasta.