Vantaan kaupunginvaltuutettu Sirpa Kauppinen (vihr):
Kouluruuan on oltava maukasta25.2.2010 8.44 | Sirpa Kauppinen | Yleinen, Ympäristö, Opiskelu, Elintarvikkeet, Maatalous
Suomalaisten keskimmääräinen vihannesten ja kasvisten käyttö on reilusti alle terveellisen ruuan. Helsingissä ja Vantaalla ollaan sitouduttu kouluruokailussa kasvisruokapäivään. Onnistumisen avaimet ovat monipuoliset ja erityisesti maukkaat kasvisruuat. Kasvisruoka säästää myös paljon ilmastoa.
TP kommentoi:
25.2.2010 10.03
Kasvisruokapakossa on paljon, paljon suuremmista asioista kysymys kuin ruuasta.
Kyse on yksilön perustavaa laatua olevasta vapaudesta, tässä tapauksessa vapaudesta itse valita ruokansa. Kyse on siitä, että jumalaa leikkivät poliitikot eivät tee näitä valintoja ihmisen itsensä puolesta. Joku ruuan sisältämä ravintoarvo on tämän rinnalla nanoluokan mitättömyys, vaikka sekaruoka on ravinto-opillisesti parempaa ja ihminen on tarkoitettu evoluution tuloksena sekaravinnon syöjäksi.
Sellainen päättäjä, joka haluaa määrätä toisten ihmisten asioista yksityiskohtia myöten, herättää minussa aina seuraavanlaisia tunteita ja ajatuksia kyseisestä päättäjästä:
- päättäjä on yksinkertaisesti tyhmä, kun ei tajua, että määräilemällä pienistä triviaaleista asioista hän samalla polkee maahan paljon, paljon suurempia ja tärkeämpiä asioita, kuten ihmisen itsemääräämisoikeuden.
- päättäjä luulee narsistisesti, että hänellä on sellaista tietoa, jota käskytettävillä ei ole ja että tämä antaa hänelle jumalallisen oikeuden päättää toisten puolesta.
- päättäjä luulee, että hänellä on oikeus määritellä toisten ihmisten tärkeänä pitämiä asioita.
- päättäjä ei pysty näkemään suurempaa kokonaisuutta, eli sitä, minkälaiseen yhteiskuntaan me ajaudutaan, jos poliitikot saavat (ja ennen kaikkea haluavat!) päättää aivan pikkuasioistakin meidän muiden puolesta.
- monesti päättäjää ohjaa uskontoon läheisesti rinnastuva oman maailmankuvan ja ismin ylivertainen oikeutus muihin nähden vain koska kyseessä on päättäjän oma maailmankuva ja ismi ja se on absoluuttinen totuus itsessään, koska se on päättäjän oma maailmankuva ja ismi. Tämä on kaikilta kanteilta katsottaessa hyvin lähellä sitä varmuutta, jonka Jumala antaa joillekin uskovaisille. Jumalankaan viisautta ei sovi kyseenalaistaa, se on vain totta ja siten se on vain kaikkien hyväksyttävä.
- päättäjää vaivaa pakonomainen kontrollintarve, nihilistisyys ja pikkusieluisuus
- sääntöjen ja kontrollien kautta tällainen päättäjä haluaa tuoda järjestystä omaan ja muiden elämiin, ja tällainen käytös on läheistä sukua muihin auktoriteetteja tarjoaviin ismeihin, kuten esim. kommunismiin ja natsismiin.
siviilitarkkailija kommentoi:
25.2.2010 10.30
Vihreät ovat paitsi tyhmiä, itsekkäitä myös käsittämättömän pahoja.
Vihreän stalinistiyhteiskunnan hymykasvoinen naiskannattaja ei osaa erottaa kasvavaa nuorta (eli koululaista) keskimääräisestä tutkimuksessa käytettävästä yleiskansalaisesta jota oikeasti ei edes ole. Sirpa Kauppinen yhdistää siis yleisen ja tilastoja varten keksityn suomalaisen virheellisesti nuoreen.
Suomessa on alle 15-vuotiaita 18 %. Suomalaisten keskimääräinen ikä on kuitenkin suurempi ja näiden keskipaino vielä suurempi kuin vihervasemmistolaisen vihannesfasismin perusteena käyttämä yleinen suomalainen ikä ja elopaino. Jota pyritään muuttamaan estämällä nuorten ja kasvavien lasten täysipainoisen ravinnon saanti. No onhan pula-ajan ruokahuoltopyrkimyksissä tiettyjä kansanterveydellisiä etuja, joskin on havaittava että heti kun ihmiset itse tietoisesti päättävät ruokailustaan, pula-ajan vahinko otetaan takaisin moninkertaisena. Eli lapset tulevat lihomaan entisestään. Koska vihannesfasismin aiheuttama näläntunne korvataan sokerilimuilla ja suklaalla tms raskaalla syömisellä.
Jos Sirpa stalinistivihreä olisi ollut ruoan maun ja terveellisyyden kannalla, hän ei olisi ryhtynyt ajamaan lihanpoistoa ja kasvispakkoa vaan ruoan muunlaista laadullista varmistumsta. Esimerkiksi lasten syömiskäyttäytymisen seurantaa ja ruoan hukkaan menevän osan vähentämistä. Mutta koska nämä hankkeet eivät eduskuntavaalien alla ole kiinnostavia, vihervasemmistolainen stalinismi puhkeaa kukkaansa julistamalla lihan kirkkonsa kiroukseen.
Tapio O. Neva kommentoi:
25.2.2010 10.48
En ole yleensä kovin korkeakontekstinen enkä filantrooppinen kommentoija alustajille. Pyydän silti, että kun kyse on kasvavassa iässä olevien teini-ikäisten ravinnosta, Sirpa Kauppinen ottaisi asiasta selvää ehkä enemmän kuin FT Päivi Lipponen esitellessään lähes Eero Heinäluoman ja Jutta Urpilaisen innokkuudella näkemyksiään:
1) kasvuiässä olevat tarvitsevat elimistönsä rakennusaineiksi valkuaisaineita
2) valkuaisaineita on lihassa ja kalassa kuin myös maidossa, josta puuttuu rauta.
3) lihansyöntikielto johtaa välittömästi valkuaisaineongelmaan, koska kasvistuotteissa on niin vähän valkuaista. Näin ollen ajaututaan linjalle herneet, maapähkinät ja soija. Näitä on vaikea syöttää hiilihydraattipitoisen perunan kanssa, jolloin ajaudutaan pastalinjalle, joka on tuontivehnää tai kokonaan tuolielintarvike rahtimatkojen takaa.
Ravitsemusalan ammattilaiset yrittävät keksiä Helsingin kaupunginvaltuuston umpikujaan ratkaisua, joka ensisijaisesti turvaisi kasvavien valkuaisen saannin.
Tässä katsannossa puhuminen ”mausta” ensimmäisenä asiana on todella mautonta, koska EI OLE MITÄÄN JÄRKEÄ SYÖTTÄÄ LIHARUOKAA KALLIIMPAA KASVISRUOKAA KOULULAISILLE TILANTEESSA, JOSSA KUNTIEN TALOUS TUHOUTUU LAMAAN, VAIKKA VALTIO VELKAANTUU 13 000 000 000 € VUODESSA.
Muinonen kommentoi:
25.2.2010 10.50
Edellä heitetyissä vastauksissa väitetään mm. että kasvisruoka = aliravitsemus. Varmaan joo! Se kyllä on totta, että kun kasvisvalkuaisesta ja -rasvoista, tärkkelyksestä (mm. juureksista) ja viljatuotteista olisi saatava se sama energiamäärä kuin makaronilaatikko-annoksesta, joutuu varautumaan aikamoisiin annoskokoihin. Hyvää kasvis-linssikeittoa syö kaksikin lautasellista ihan tosta vaan. Ja luultavasti sen verran sitä olisi myös oltava saatavilla, että energiatarve täytettäisiin. Oletko Sirpa miettinyt mitä se kustannuksissa tarkoittaa? Ehkä luontoa rasitetaankin vähemmän, mutta kukkaron päälle se voi käydä.
Tapio O. Neva kommentoi:
25.2.2010 11.15
Aliravitsemus energiasisällön osalta hoituu vaikka pitkillä hiilihydraateilla, tärkkelyksillä, kuten leivällä ja perunalla tai sitten lyhyemmillä. kuten sokereilla. Pitää kuitenkin keskittyä siihen, mitä kasvisravinnossa juurikaan ole eli valkuaisaineisiin, joita on kohtalaisestai kuitenkin herneissä ja maapähkinöissä sekä runsaasti soijarouheessa. Se ONGELMA kasvisravinnossa on valkuaisen puute eikä niinkään energiasisältö, jonka saa sokereilla vaikka karamelleistä ja virvoitusjuomista. Todennäköisesti valkuaisaineköyhän kasvisravinnon kanssa pitäisi juoda maitoa kuin vasikka.
J.L. kommentoi:
25.2.2010 11.07
Sirpa kirjoittaa ”Eli jos kaksikin ateriaa viikossa vaihdetaan lihattomiksi, ei päästäisi vielä 70-luvun suomalaiselle kulutustasolle.” Miksi pitäisi päästä 1970-luvun tasolle? Miksi ei 1630-luvun tasolle samantien? Jonkun ilmastonmuutoshuijauksen takiako? Ilmoitan, että mikään mahti maailmassa ei saa minua uskomaan vihreisiin valheisiin.
Tapio O. Neva kommentoi:
25.2.2010 11.18
Ehdotan, että otamme vertailukohdaksi talven 1942, kevään 1918 ja vuodet 1867-1868. Kasvihuonehulluus jatkuu kavispakkona. Se on muuntuva virustauti, jonka ehkäisemiseen tulee suhtautua vakavasta tiedostusvälineissä. Valitettavasta THL:stä ei ole avuksi, koska Pekka Puskakin on ajoittain varsinainen hörhö.
Beer Reviewer kommentoi:
25.2.2010 11.31
Hei.
Olen kahden pienen lapsen isä.
Haluan huolehtia lapsistani hyvin ja päättää itse, milloin syömme kasvisruokaa ja milloin emme. Tasapainoisen ruokavalion takaamiseksi vaadin, että muut lastemme elämään vaikuttavat tahot jättävät päätöksenteon tässä asiassa yksinomaan perheelleni.
Ymmärtäsin, jos koulujen päivittäistä ruokalistaa laajennettaisiin kasvisvaihtoehdoilla. Kasvisvaihtoehdon suosiminen ”positiivisen syrjinnän keinoin” on kuitenkin pöyristyttävää ideologista puuhastelua perheiden suvereniteetin kustannuksella. Tehdyllä päätöksellä ei ole mitään terveydellisiä perusteita.
Vaaliuurnalla tavataan.
Kasvissyöjä kommentoi:
25.2.2010 11.41
Sirpa kirjoitti: ”Kasvisruoka säästää myös paljon ilmastoa.” Mihin tutkimukseen tämä sitten perustuu? Ainakin WWF:n tuoreen tutkimuksen mukaan liharuoka on ympäristöystävällisempää, koska kasvisruuan tuotanto ja kuljetus ym. kuluttavat luonnonvaroja enemmän kuin liharuuan tuotanto. Muutenkin tuo ilmastomuutosteoria on tällä hetkellä niin huonossa hapessa IPCC:n virheiden takia, ettei sillä pitäisi enää perustella mitään päätöksiä.
Omakohtaista kokemusta kasvisruuasta olen saanut sen takia, että olen sairauteni takia joutunut syömään viime aikoina vain lähes pelkästään kasvisruokaa. Ja voin kertoa, ettei oma kokemukseni kasvisruuasta ole mitenkään mukava. Kuntoni on huonontunut valtavasti ja tuntuu ettei jaksa tehdä oikein mitään. Paino on laskenut koko ajan ja ruumiillisessa rasituksessa väsyy välittömästi eli mihinkään ”pöllimetsään” ei ole mitään asiaa. Voin vain kauhistella, millaisia ongelmia pelkästä kasvisruokavaliosta aiheutuu kasvaville ja mahdollisesti myös urheileville nuorille, jotka tarvitsevat monipuolista ruokaa ja riittävästi.
1 kommentti:
Tässä pätkä kasvissyöntikeskustelusta.
http://www.youtube.com/watch?v=3i4EVfLtIu8
Virheelliset väittämät on kommentoitu blogissa ja sen keskusteluosastolla:
http://tuukkasimonen.blogspot.com/2010/02/helsingin-kaupunginvaltuustolle.html
Kaikki kasvissyöntipäivää vastustavat mielipiteet ovat kauhupropagandaa aivan samalla tavalla kuin nousisi vastaava haloo kalansyöntipäivän tai hernekeittopäivän perustamisesta. Aina laitosruokailu tarjoaa vain rajoitetut vaihtoehdot. Muutos nykyiseenhän on valtava: tällä hetkellä viidessä viikossa on kolme "kasvissyöntipäivää" luonnostaan kouluissa (ruokana esim. pinaattilettuja). Sen sijaan ehdotuksen myötä osuus nousee 5 päivään 5 viikossa. Hui kauhistus!!!
Lähetä kommentti