tiistaina, lokakuuta 05, 2010

Kansanedustajat nostavat valtionyhtiöistä itselleen palkkaa tyhjästä


Yle:

Hallintoneuvostot tyrmäävät Leppiniemen syytökset

Suurten valtionyhtiöiden hallintoneuvostoissa ollaan tyrmistyneitä professori Jarmo Leppiniemen hyökkäyksestä. Professori sanoi Ylen tv-uutisissa eilen, että valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen jäsenyydet ovat lähinnä näennäistehtäviä, joista kansanedustajat kalastelevat etuja.

Niin Fortumissa kuin Alkossakin väitteet tyrmätään.

- Hallintoneuvosto on omistajan, toimivan johdon ja ulkoisen hallituksen välimaastossa oleva elin, joka sparraa toimivaa johtoa, Fortumin hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Laukkanen (kesk.) sanoo.

Leppiniemi syytti myös hallintoneuvostojen palkkiojärjestelmää salamyhkäiseksi. Leppiniemen mukaan jo laki edellyttää, että yksittäisten kansanedustajien palkkiot ja kokouksessa käyntien aktiivisuus pitää avoimesti kertoa.

Esimerkiksi Fortumista tietoja ei anneta. Yhtiö vetoaa pörssiyhtiön asemaan, ja näin tehdään myös Neste Oilissa.

- Mielestäni meillä on Suomessa hyvä hallinnointikoodi - mitä mekin noudatamme, sanoo Neste Oilin viestintäjohtaja Osmo Kammonen.

Vaikka Alko ei ole pörssiyhtiö, palkkioita koskeva tiedonsaanti on sieltäkin tuskan takana.

- Me annamme tiedot, jos joku on niistä kiinnostunut. Vuosikertomuksessa annamme informaatiota hallituksen ja hallintoneuvoston osallistumisprosenteista, mutta hallintoneuvostoa koskevat tiedot on erikseen saatavissa jos niitä halutaan, Alkon hallintoneuvoston puheenjohtaja Petri Salo (kok.) kertoo.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies tyytyi eilisiltana toteamaan vain, että omistaja eli valtio kyllä lähtee siitä, että raportoinnissa noudatetaan lainsäädäntöä ja hyvää hallintotapaa.

YLE UutisetPaskiaiset nostavat itselleen palkkaa tyhjästä. Joku randomjuntti Pihtiputaalta, siviiliammatiltaan esim. lastentarhanopettaja, menee kansanedustajana valtionyhtiöiden hallintoneuvostoihin määräilemään yritysjohtajia miljardien eurojen bisnesasioissa.

Tästä työstä, johon ko. ihminen ei ole ollenkaan pätevä, maksetaan sille tuhansien eurojen kokouspalkkioita, KERTOMATTA edes palkkioiden suuruutta niiden maksajille eli veronmaksajille. Valtionyhtiöthän ovat valtion omaisuutta eli veronmaksajien omaisuutta, joten kansanedustajat varastavat itselleen veronmaksajien rahoja nostamalla palkkaa turhasta ja jopa haitallisesta "työstään" valtionyhtiöiden hallintoneuvostoissa.

Jos minä saisin päättää, mitään valtionyhtiöitä ei olisi. Valtion pitäisi myydä pois kaikki osakkeensa kaikista yrityksistään, myös VR:stä, Finnairista, Ylestä ja Alkosta.Ei kommentteja: