lauantaina, toukokuuta 07, 2011

Pekka Suomesta ja Jose Portugalista

Hommaforumilta:

Kuvitteellinen keskustelu, osapuolina Pekka Suomesta ja Jose Portugalista:

- Moi Pekka, viittitkö lainata vähän rahaa?

- Eikös sun pitänyt alkaa elämään vähän säästeliäämmin?

- Emmä sit halunnutkaan. Anna nyt vähä rahaa? Kyl mä maksan takas.

- Paljokos sä tarttet?

- 80 miljardia, mut ei sun tarvi maksaa kun osa.

- Saankos mä jotain lainan pantiksi? Sullahan on kuulema 14 miljardilla kultaa ja lisäksi oma lentoyhtiö. Mulla ei oo läheskään noin paljon kultaa ja lentoyhtiötänikin oon jo myynyt sijoittajille.

- No en mä niitä halua pantata.

- Mikset? Ethän sä niitä menetä jos maksat lainan takasin. Aitko sä ees maksaa takaisin?

- Juu juu maksan maksan, mut en mä halua pantata mitään. Tarvisin nyt rahaa kun pankitkin just nosti mun lainan korkoja.

- Niin, pankithan nosti niitä korkoja sen takia kun ne pelkäävät että et maksa takaisin. Korko nousee aina jos maksuepävarmuus lisääntyy.

- No haluatko sä että koko Euroopan kilpailukyky romahtaa? Niin voi käydä jos mä joudun velkasaneeraukseen.

- Euroopan keskimääräinen kilpailukyky ei varmaan parane sillä että siirretään Suomesta rahaa Portugaliin. Se vaan huonontaa Suomen kilpailukykyä ja parantaa Portugalin.

- Entäs jos mulle lainanneet pankit joutuu kriisiin?

- Varmaan olis reilua että pankkien osakkeenomistajat tuntis sen kriisin kukkarossaan. Nehän ne voitotkin ovat keräänneet korkeakorkoisista riskilainoista.

- Mut eiks tästä pitäny tulla semmonen pysyvä vakausrahastosysteemi, että aina jos joutuu vaikeuksiin niin autetaan? Vähän niinkun palovakuutus?

- No kyllähän me autetaan aina jos joutuu vaikeuksiin ilman omaa syytä. Mutta ei palovakuutuskaan korvaa jos sytyttää palon tahallaan. Että en mä kyllä sitä vakausrahastoa ihan kannata, jos sieltä tahallaan rahansa tuhlanneille jaetaan apua. Parempi ylipäätään tukea suoraan apuatarvitsevia ihmisiä sitten kun ne sitä apua tarvitsee, kuin etukäteen joitain yrityksiä tai organisaatioita.

- Mutta sun kaveri Alexander on kans sitä mieltä että mulle kantsii lainata. Samoin se yks talouskomissaario-Olli.

- Niin mutta ne kummatkin on olleet EU:n hommissa pitkän aikaa. Niille on tärkeetä että EU:lla on mahdollisimman paljon päätösvaltaa jo ihan omien uranäkymienkin takia.

- Sä oot kyllä yks vihamielinen kääpio! Ja omien kaverieskin mielestä sikamainen! Mutta kyllä sä maksat silti, sillä tätä ei ehdi enää perua!


Linkkien mahdollisen ekspiroitumisen varalta copypastaan tähän linkkien takana olevat artikkelit:

Iltalehti:

Portugali hylkäsi säästöpaketin

Keskiviikko 23.3.2011 klo 22.08 (päivitetty klo 22.32)

Portugalia on ajautumassa hallituskriisiin.

Parlamentti äänesti odotetusti nurin sosialistihallituksen esittämät säästötoimet. Portugali uhkaa nyt ajautua EU:n laina-avun varaan.

Pääministeri Jose Socrates oli aiemmin ilmoittanut eroavansa, jos säästösuunnitelma kaatuu.

Socratesin luotsaama vähemmistöhallitus esitti eläkkeiden leikkaamista ja julkisten menojen supistamista. Pääministeri varoitti, että pahoin velkaantunut Portugali joutuu Kreikan ja Irlannin tavoin pyytämään ulkomaista apua, jos säästöjä ei hyväksytä.

Oppositiopuolueet eivät kuitenkaan säikkyneet pääministerin varoituksia, vaan äänestivät kaikki säästöjä vastaan.

Socratesin sosialistipuolueella on vain 97 paikkaa 230-paikkaisessa parlamentissa, joten hänen johtamansa hallitus ei pystynyt yksinään runnomaan säästöjä läpi.

Portugaliin oli ennakkoon povattu ennenaikaisia vaaleja, jos säästösuunnitelma jää vaille riittävää kannatusta.

STTKaleva:

Ulkomaat 6.5.


Portugalilla muhkeat kultavarannot

Samaan aikaan, kun Euroopassa kasataan tukipakettia talousvaikeuksissa olevalle Portugalle, on käynyt ilmi, että maalla on jättimäiset kultavarannot. Asiasta ensimmäisenä alkuviikolla uutisoineen The Timesin mukaan Portugalin 382,5 tonnin kultavarojen arvo on 20,7 miljardia dollaria eli noin 14 miljardia euroa.

The Timesin mukaan myös Espanjan ja Kreikan keskuspankilla on mittavia kultavaroja, joihin ei ole koskettu talouskriisin aikana. Lehden mukaan kullanarvo on noin viidesosa EU:n kaavailemasta tukipaketista.

Useat ekonomistit ovat pohtineet pitäisikö Portugalin myydä kultaansa. Kullan maailmanmarkkinahinta on kalleimmillaan vuosiin.

Suomen Pankin markkina-analyytikko Eija Salavirta muistuttaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että eurooppalaisilla keskuspankeilla on sopimus, jolla säädellään vuosittain myytävän kullan määrää.

Äkillinen kullan tarjonnan kasvu voisi myös painaa kullan hinnan laskuun.

Suomen Pankilla kultaa on noin 49 tonnin verran.


Kaleva


Wikipedia:

TAP Portugal

TAP Portugal, commonly known as TAP, is the national airline of Portugal. It has its head office in Building 25 on the grounds of Portela Airport in Lisbon,[1] and has been a member of the Star Alliance since 14 March 2005, the same day on which the company celebrated its 60th anniversary.
Its hub in Lisbon is a key European gateway at the crossroads of Africa, South America and North America. TAP's route network comprises 77 destinations in 34 countries worldwide. TAP operates almost 2,000 weekly flights with a fleet of 55 Airbus aircraft, and 16 further aircraft servicing regional subsidiary carrier Portugalia.


Wikipedia:

Finnair

Finnair Oyj (ruots.: Finnair Abp[2]) on suomalainen lentoyhtiö, joka harjoittaa reitti- ja lomalentoliikennettä kotimaassa ja ulkomailla. Yhtiö perustettiin 1. marraskuuta 1923 nimellä Aero O/Y. Finnair on maailman viidenneksi vanhin edelleen toimivista lentoyhtiöistä.[3] Finnair on julkinen osakeyhtiö, jonka osakekannasta Suomen valtio omistaa enemmistön.[4] Yhtiö on näin ollen valtionyhtiö.


Uusi Suomi:

Portugalin korko huimissa lukemissa

Portugalin korko huimissa lukemissa
Julkaistu: 5.4.2011 6:38

Portugalin valtionlainojen korko on noussut jo korkeammalle

kuin Irlannin korko silloin, kun maa haki rahoitusapua kansainväliseltä yhteisöltä.

Viiden vuoden korko nousi 9,91 prosenttiin maanantaina. Myös kymmenen vuoden lainojen korko nousi uuteen ennätykseen.

Moni asiantuntija on varma siitä, että Portugali tarvitsee EU:n rahoitusapua. EU kuitenkin uskoo Portugalin selviävän kesäkuulle, jolloin maassa järjestetään uudet parlamenttivaalit. Nykyisellä teknisesti eronneella hallituksella ei ole valtuuksia neuvotella apupaketista EU:n kanssa.


Naurunappula:

Naurunappula:
Iltalehti:


Yle: Portugalin ex-presidentti:

"Kääpiöt" haluavat hallita Suomea

Torstai 21.4.2011 klo 10.54 (päivitetty klo 11.13)

Portugalin entinen pääministeri ja presidentti haukkuu Suomen nykyjohdon, Yle kertoo.

Sosialistipuolueen arvostettu konkari Mario Soares kirjoittaa Ylen mukaan, että Suomi on nykyisin "äärikonservatiivinen".

Portugalin pääministerinä 70- ja 80-luvuilla sekä presidenttinä 1986-1996 toiminut Soares muistelee sen sijaan lämmöllä ystäväänsä, Suomen edesmennyttä pääministeriä Kalevi Sorsaa.

- Vertailen keskenään hänen jalomielisyyttään ja niitä kääpiöitä, jotka tänään haluavat hallita Suomea, heidän eettisiä arvojaan ja vihamielisyyttä Portugalia kohtaan - mikä valtava ero! Soares kirjoittaa Ylen mukaan.

Soares ei ole mielipiteineen yksin. Ylen mukaan Portugalissa monet ovat pettyneet siihen, että Suomessa suhtaudutaan nihkeästi kriisimaan lainojen takaamiseen. Suomen kielteinen päätös saattaisi romuttaa pelastusohjelman.

Lähde: Yle

IL


Kaleva:

Kotimaa 16.4.2009

Stubb: Sikamaista puhetta, Soini

Perussuomalaisten Timo Soinin usein harrastama tapa verrata Euroopan unionia edesmenneeseen Neuvostoliittoon sai ulkoministeri Aleksander Stubbin (kok.) kiivastumaan torstaina eduskunnassa.

-- Älkää kuuna päivänä verratko Neuvostoliittoa Euroopan unioniin. Se on suoraan sanoen sikamaista, Stubb opasti Soinia.

Stubbin mielestä EU on maailman onnistunein rauhanjärjestö. Soini pahastui ulkoministerin puheista. Hän vastasi, ettei itse käyttäisi sellaisia sananvalintoja.

Kansanedustajat pääsivät arvioimaan hallituksen EU-selontekoa, mihin on kirjattu Suomen tavoitteita EU:n kehittämiselle.

Keskustelussa oli jo selvästi EU-vaalikamppailun tuntua, eikä vähiten sen vuoksi, että muut eivät malttaneet olla kommentoimatta vaaliehdokkaaksi ryhtyneen Soinin vanhojakin puheita.

Europarlamenttiin samoin pyrkivä Antti Kaikkonen (kesk.) ryhtyi heti haastamaan Soinia. Hän tivasi tämän nykyisiä mielipiteitä, kun ei enää vaadi Suomen eroa koko unionista.

"EU yhä eliitin projekti"

Erkki Tuomioja (sd.) harmitteli, ettei hallitus ole kyennyt luomaan EU-politiikan tulevaisuudesta todellista kansalaiskeskustelua. Asia näyttäytyy yhä jonkinlaisena eliitin projektina.

Kansalaisten kiinnostuksen herättelyä jäi toivomaan myös EU-vaaleissa ehdolla oleva Markku Laukkanen (kesk.). Hän murehti, että todella harva edes tietää, että vaalit ovat tulossa.

Eero Heinäluoma (sd.) kyseli, voitaisiinko maataloustukien kierrättäminen Brysselin kautta lopettaa. Hän toivoi hallitukselta rohkeutta nostaa asiaa esille. Ulkoministeri Stubb vastasi, että ainakaan tässä vaiheessa asia ei ole ajankohtainen.

"Outo ripitys pääministeriltä"

Tuomioja myös hämmästeli sitä, että pääministeri oli lähtenyt ojentamaan suomalaisten euroedustajien enemmistöä. Tuomiojan mielestä nämä olivat vain puolustaneet työntekijöiden oikeuksia.

Vanhanen paheksui helmikuussa sitä, että vain kaksi suomalaisedustajaa äänesti EU:n parlamentissa Suomen hallituksen kannan mukaisesti.

Hallituksen puoltamassa työaikadirektiivissä säädetään työntekijöiden enimmäistyöajoista. Suomessa sillä saattaa olla vaikutusta eniten lääkärien päivystyksiin. Direktiiviehdotuksen mukaan päivystystä työpaikallakaan ei laskettaisi työajaksi, jos silloin ei työskennellä.


STTUusi Suomi:


Pankin laskelma: ”Liian myöhäistä, perussuomalaiset”

Pankin laskelma: ”Liian myöhäistä, perussuomalaiset”
Julkaistu: 5.5.2011 18:45

Perussuomalaisten on liian myöhäistä kaataa Portugali-pakettia, uutisoi Business Insider.

Lehti viittaa Barclays-pankin lausuntoon. Pankin mielestä perussuomalaiset eivät voi enää tehdä mitään Portugali-avun estämiseksi.

Barclays laskee, että kokoomus, keskusta, SDP, vihreät ja RKP ovat ilmaisseet todennäköisen tukensa Portugalin auttamiselle, joten valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) saanee taakseen riittävän eduskunnan tuen Portugalin apupaketin hyväksymiselle.

Perussuomalaisille kyseessä olisi Barclaysin mielestä kasvojen pelastamisen operaatio, sillä puolueen ei tarvitsisi tukea Portugali-pakettia mutta se voisi silti olla mukana hallitusneuvotteluissa.

Sekä poliitikkojen että professoreiden leireistä on kantautunut näkemyksiä, joiden mukaan Suomi tulisi epäselvästä nykytilanteesta huolimatta hyväksymään apupaketin.

SDP on kuitenkin edelleen suhtautunut asiaan varauksella ja odottaa tietoa siitä, voidaanko sijoittajavastuu jollain tavalla sisällyttää tukijärjestelyihin. SDP:n Erkki Tuomioja kuitenkin oli tänään taipumassa paketin kannalle. Asiasta kirjoittaa Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko blogissaan.

Vihreät on sanonut kannattavansa Portugalin auttamista, mutta puolueen mielestä toimitusministeristöllä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kieltäytyä kannattamasta pakettia, jos hallitukseen mielivillä puolueilla ei ole asiasta yhteneväistä kantaa.

Myös oppositioon menevä keskusta on vaatinut, että kolmen suurimman on löydettävä yhteinen kanta, jos ne mielivät hallitukseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini luonnehti tänään Bloombergin tv-haastattelussa, että vaalien häviäjät ”pelaavat korttejaan”.2 kommenttia:

lentohaku kirjoitti...

No melkolailla noin olisi keskustelu mennyt. Ehkä olisin vielä maininnut parista pikkujutusta kuten sardiinit ja Hannu Seppälän 30 miljoonaa markkaa Portugalissa maksanut pystykallio. No itsarinhan se teki, tehkööt nyt portugeesit.

Terv.

Pekka

Heli kirjoitti...

Hei!

Blogisi on erittäin mielenkiintoinen ja olisimme kiinnostuneita yhteistyöstä kanssasi. Ottaisitko minuun yhteyttä ja kerron tarkemmin, millaisesta yhteistyöstä on kyse.

Ystävällisin terveisin,
Heli
heli.halva@goviral.com