Kiintiöillä vai ilman?
Turun Sanomat 13.7 2011Sukupuolten välinen tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus olivat viime viikolla näkyvästi esillä. EU-parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jonka mukaan naisten osuuden pörssiyhtiöiden hallituksissa on noustava vähintään 30 prosenttiin vuonna 2015 ja 40 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Lähtökohtana ovat yritysten vapaaehtoiset toimet, mutta parlamentin mukaan asiaan puututaan lainsäädännöllä, jos muu ei auta.
EU-parlamentin päätös liittyy keskeiseen maailmanlaajuiseen kysymykseen, sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Suomen kaltaisissa teollistuneissa maissa naisten asema on monelta osin parempi kuin kehitysmaissa. Tehtävää meilläkin silti riittää.
Naisten heikko asema johtavissa tehtävissä on ongelma. Vaikka politiikassa lasikatot on murrettu, akateemisessa maailmassa ja elinkeinoelämässä naisten on edelleen vaikeaa kivuta tärkeimmille paikoille.
Naiset ovat sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti vähemmistössä yritysten johtopaikoilla ja niiden päätöksenteossa. Varsinkin kaikkein korkeimmissa asemissa ero miesten ja naisten osuuksissa on suuri. Syitä yritysjohdon miesenemmistöisyyteen saattaa olla monenlaisia, kuten miehiä suosivat ja naisia syrjivät yritys- ja johtamiskulttuurit sekä tiukassa istuvat asenteet.
Yritysten operatiivisessa johdossa naisia on selvästi vähemmän kuin hallituksissa. Tämä kysymys ei ole juurikaan ollut esillä tasa-arvopolitiikassa. Suomi sijoittuu eurooppalaisessa vertailussa heikosti, kun tarkastellaan naisten osuutta yritysten toimitusjohtajina: vuonna 2007 Suomi oli 27 EU-maan vertailussa sijalla 25.
Johtopaikkojen lisäksi myös palkka jakautuu epätasa-arvoisesti. Ponnisteluista huolimatta sukupuolten välinen palkkaero pieneni Suomessa vuosina 2007–2010 vain yhdellä prosenttiyksiköllä. Tavoitteeksi asetettu eron kaventaminen 15 prosenttiin tuntuu olevan vaikeaa saavuttaa.
Mielestäni EU-parlamentin päätös kasvattaa naisten osuutta pörssiyhtiöiden hallituksissa on oikea. Lähtökohtaisesti on edettävä pörssin sisäisten suositusten kautta ja annettava yritysten hoitaa asia itse kuntoon. Mikäli tilanne ei muutu, on harkittava lainsäädäntöä naiskiintiöistä. Esitin jo helmikuussa Kotimaa24:n haastattelussa samaa.
On hyvä, että myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tukee EU-parlamentin kantaa asiassa. Yhden ministerin mielipide ei kuitenkaan riitä, vaan koko hallituksen on asetuttava sen taakse. Jos elinkeinoelämän itsesääntely ei toimi, hallituksen täytyy käynnistää lainvalmistelu naiskiintiöistä.
Saattaa olla, ettei lakia kiintiöistä tarvitse edes säätää. Hyvänä esimerkkinä ovat valtionyhtiöt ja valtioenemmistöiset pörssiyhtiöt. Molempien kohdalla on saavutettu tavoite, jonka mukaan hallituksissa on oltava naisia ja miehiä vähintään 40 prosenttia. Vuonna 2010 valtion kokonaan omistamien yhtiöiden hallituksissa naisten osuus oli 45 prosenttia, ja valtioenemmistöisissä pörssiyhtiöissä naisten osuus hallituksen jäsenistä on 39 prosenttia.
Suomessa riittää hyviä, päteviä ja koulutettuja naisia johtotehtäviin kaikilla aloilla. Yrityksissä on kiinnitettävä erityistä huomiota sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumiseen. Vain silloin naisille ja miehille on mahdollisuudet samanlaiseen urakehitykseen. Tutkimusten mukaan tämä on myös yritysten etu: naisten johtamat yritykset menestyvät vertailuissa keskimäärin miesjohtoisia paremmin.
Kirjoittaja on kansanedustaja ja keskustan puheenjohtaja.
Rautalankaa vitun tyhmille idiooteille, kuten Kiviniemelle:
- sukupuolten välinen tasa-arvo tarkoittaa sitä, että ihmisillä on sukupuolesta riippumatta samat oikeudet
- jos toiselle sukupuolelle annetaan ETUOIKEUKSIA, se on sukupuolten välisen tasa-arvon VASTAKOHTA
- naisten valitseminen tehtäviin vain siksi, että he ovat naisia, tarkoittaa VITUN eli jalkojen välissä olevan REIÄN asettamista rekrytointikriteeriksi
Etkö sinä ämmä osaa ajatella mitään muuta kuin sitä reikää eli vittua?
Mari Kiviniemi, pyöriikö koko sinun maailmasi sen jalkojen välissä olevan reiän ympärillä, kun haluat ihmisiä palkattavan vain sen reiän perusteella?
1 kommentti:
Panin muuten tuota kyseistä henkilöä silloin kun hän vielä oli nuori. Se reikä ei kyllä ollut mainitsemisen arvoinen vaan samanlainen ronttonen kuin kenellä tahansa. On se idiootti!
Lähetä kommentti