Tämä on suomalaisten libertaristien weblogi. Nimi fi-lib viittaa Damicon Oy:n servereillä muinoin pyörineisiin suomenkielisiin libertaristisiin keskustelulistoihin, joiden kautta monet nettikeskustelijat saivat ensikosketuksensa libertaristiseen filosofiaan. Tällä blogilla ei ole mitään tekemistä Damicon Oy:n kanssa, mutta fi-lib on tietyissä piireissä melko tunnettu ja välittömästi suomalaiseen libertarismiin assosioituva käyttökelpoinen termi.
Libertarismin kahdesta päähaarasta tunnetumpi on minarkismi, joka on käytännössä sama asia kuin klassinen liberalismi. Toinen libertarismin päähaara on anarkokapitalismi, joka perustuu lähinnä anarkoindividualismiin ja klassiseen liberalismiin. Minarkismi on minimivaltion eli pelkästä laista, järjestyksestä ja maanpuolustuksesta huolehtivan ns. yövartijavaltion kannattamista; anarkokapitalismi on yksityisomistukseen perustuvan valtiottoman yhteiskunnan kannattamista.
Finnish libertarian blog eli lyhyemmin vain fi-lib ei ole muinaisten fi-lib-listojen kaltainen keskustelulista, vaan muutamien valikoitujen libertarististen kirjoittajien julkinen tajunnanvirtapäiväkirja ja uutispalvelu. Yhtenä esikuvana on ollut amerikkalaisen anarkokapitalistin John T. Kennedyn blog.
Kennedy rupesi kannattamaan anarkokapitalismia tajuttuaan, että mitään yhteiskuntasopimusta ei ole.
Kaikki fi-lib-blogin kirjoittajat eivät välttämättä ole anarkokapitalisteja, vaan joukkoon mahtuu myös minarkisteja. Kantavana teemana on libertarismi yleensä eli yksilönvapauden kannattaminen. Turhat kiistelyt minarkistien eli yövartijavaltion kannattajien ja anarkokapitalistien eli yksityisomistukseen perustuvan valtiottoman yhteiskunnan kannattajien välillä on jätetty pois. Blogissa ei harrasteta väittelyä, vaan ajankohtaisten ilmiöiden kommentointia libertaristisesta näkökulmasta.
Anarkokapitalisteilla ei ole mitään tekemistä anarkisteiksi itseään kutsuvien globalisaation vastustajien tms. kommunistien kanssa. Kaikki tämän blogin kirjoittajat ja yleensäkin kaikki libertaristit ovat jo määritelmän mukaan markkinatalouden ja globalisaation kannattajia.
Olisi kuitenkin väärin kutsua libertaristeja oikeistoliberaaleiksi tai oikeistoanarkisteiksi, koska oikeisto (Kokoomus, Keskusta, Kristillisdemokraatit jne.) poikkeaa libertarismista selvästi sosialismin suuntaan. Oikeisto kannattaa yli 40 %:n kokonaisveroastetta, libertaristien mielestä kaikki verotus on varkautta ja ainoa oikea veroaste tasan nolla. Oikeisto kannattaa valtionkirkkoa ja asevelvollisuutta, libertaristit kannattavat uskonnonvapautta (kirkon erottamista valtiosta jne.) ja palkka-armeijaa tai yksityisiä suojeluskuntia. Oikeistolaiset ovat libertaristeihin verrattuna sosialisteja.
Kaikkein pahimpia sosialisteja ovat äärioikeistolaiset, jotka ovat samoilla linjoilla kuin kommunistit - esim. Ranskan Kansallisen rintaman johtaja Jean-Marie Le Pen edusti täsmälleen samaa globalisaation ja kapitalismin vastaista ideologiaa kuin tunnettu kommunistijärjestö Attac.
Ks. keskustelua aiheesta Le Pen oli proletaarinen antikapitalistinen ehdokas.
Libertarismin hahmottamiseksi suhteessa konservatismiin (oikeistolaisuus) ja sosiaalidemokratiaan (ns. vasemmistolaisuus; käsitepari vasemmisto/oikeisto lanseeraattiin 1700-luvun Ranskassa, jossa vasemmistolaisuus tarkoitti alun perin klassista liberalismia eli minarkismia) kannattaa tutustua tähän maailman lyhyimpään poliittiseen
testiin, johon on vastannut netissä tähän mennessä yli 1,5 miljoonaa ihmistä.
Testin pääasiallisena tarkoituksena on osoittaa, että käsitepari oikeisto/vasemmisto on väärä dikotomia: poliittiset mielipiteet eivät ole läheskään jäännöksettömästi selitettävissä tuon arkikielessä yleisesti käytetyn kahtiajaon perusteella. Libertarismi on johdonmukaista yksilönvapauden kannattamista kaikissa asioissa, joten libertarismia ei voi sijoittaa oikeiston ja vasemmiston väliselle janalle.
Libertarian positions on the issues are not "left" or "right" or a combination of the two. Libertarians believe that, on every issue, you have the right to decide for yourself what's best for you and to act on that belief so long as you respect the right of other people to do the same and deal with them peacefully and honestly.
- Libertarian FAQ
Ylläoleva sitaatti on Advocates for Self-Government-nimisen amerikkalaisen libertaristiorganisaation saitilla ylläpidetystä libertarismia koskevien usein esitettyjen kysymysten listasta. Järjestön nimi on osuva, koska libertarismi merkitsee jokaisen ihmisen oikeutta hallita itseään ja omaisuuttaan - libertarismi on siis yksilön itsemääräämisoikeuden (self-government) kannattamista. Tuo FAQ vastaa melko tarkkaan fi-lib-blogin kirjoittajien näkemyksiä, mutta keskittyy meidän näkökulmastamme liiaksi amerikkalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Lisäksi diskurssi on hyvin naiivia ja argumentointi monessa kohtaa utilitaristista. Jatkossa fi-lib-blogissa voidaan enemmänkin kritisoida amerikkalaisia libertaristeja, koska tämä blog ei ole mitenkään kytköksissä mihinkään poliittiseen puolueeseen tai järjestöön. Olemme individualisteja eikä meillä ole mitään yhteistä poliittista ohjelmaa.
Finnish libertarian blog is not affiliated with any political party or organisation. The writers are independent Finnish minarchists and anarcho-capitalists. We do not necessarily agree with the opinions contained on the sites we link to. All entries on this blog are personal opinions of their respective writers and do not necessarily represent the views of the other writers.
Tämä disclaimer oli tässä lähinnä ulkomaalaisia varten, koska joku suomea osaamaton voi eksyä tänne hakukoneen tai linkin kautta ja luulla ylläolevien linkkien takaa löytyvien artikkelien edustavan fi-lib-blogin kirjoittajien virallista kantaa. Mitään yhteistä virallista kantaa ei ole, jokainen vastaa omista kirjoituksistaan itse. Ainoana yhdistävänä periaatteena on libertarismi yleensä eli yksilönvapauden kannattaminen.
Tervetuloa seuraamaan fi-lib-blogia. Linkkejä tälle sivulle ja mainitsemiimme muualla julkaistuihin artikkeleihin saa tietysti levittää vapaasti. Juttuja saa kommentoida, kaikenlaista asiallista palautetta otetaan vastaan ja mahdollisesti käsitellään myös julkisesti. Tämä ei kuitenkaan ole keskustelulista, vaan blog. Varsinaiseen keskusteluun
suosittelemme Vapausfoorumia.
sunnuntai, elokuuta 18, 2002
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti