Tässä maassa käytävä verokeskustelu saa miehen kyyneliin.
Kun veronalennuksia kannattavaksi puolueeksi profiloitunut kokoomus saa aikaiseksi budjettiesityksen, jossa tuloveroja alennettaisiin noin prosenttiyksikön verran kaikissa tuloluokissa, nousee siitä (tietenkin) valtava vastalauseiden myrsky. Jo pelkästään se, miten pelkkä kuristussilmukan muodollinen löysääminen saa aikaan niin suuren kohun, kuin kysymys olisi vallankumouksesta, asettaa ajattelevan uutistenseuraajan vaikean valinann eteen: ítkeäkö vaiko nauraa?
Allekirjoittanut ajatteli verenpainettaan ja seurasi huvittuneena, kun kesän aikana SAK pakotti kokoomuksen todistelemaan kannattavansa kaikesta huolimatta korkeaa veroastetta ja suurta julkista sektoria. Kun hallituksen budjettiesitys vuodelle 2003 lopulta valmistui ja tuloveronalennukset olivat pudonneet alle puoleen entisestään muiden verojen mahdollisesti vielä noustessa, olisi tämän viimeisen jäljellä olevan Neuvostosatelliitin poliittisen eliitin voinut luulla huokaisevan helpotuksesta. Mutta ei.
Päivän Helsingin Sanomissa vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes tuomitsi demarit "tuloveron alennuksiin liittyvästä hillittömästä kilpalaulannasta kokoomuksen kanssa". Anteeksi kuinka? No, ehkä SDP ei ole tänä vuonna vaatinut erityisen suuria veronkiristyksiä, mutta että "hillitön kilpalaulanta"...
Kun Suomessa suunnitellaan tuloveron alentamista prosenttiyksiköllä, siitä toteutuu alle puolet ja kokonaisveroaste saattaa samalla jopa nousta. Velkaa otetaan sen verran että varmistetaan veroasteen nousu "joskus tulevaisuudessa" jokatapauksessa. Ja kaiken tämän jälkeen koko prosessi leimataan "kirstunryöstöksi".
Siis: Kun joku ehdottaa, että valtio edes hetken aikaa verottaisi kansalaisiaan aavistuksen verran vähemmän kuin aiemmin, niin se on ryöstö. Tällöin ryöstetään valtiolta sille oikeutetusti kuuluvaa omaisuutta, eli kaikki se mitä ihmiset työllään tuottavat. Näin vasemmistoliiton mielestä. Mielenkiintoista on myös se, että tämän kaltaisiin näkemyksiin suhtaudutaan täydellä vakavauudella, kun taas tuloverojen hyvin lievää keventämistä pidetään vaarallisena uusliberalismina jonka tarkoituksena on kaiken hyvän tuhoaminen maailmasta ja sen korvaaminen itse Pahuudella.
Että näin meillä päin.
keskiviikkona, elokuuta 28, 2002
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti