tiistaina, lokakuuta 25, 2005

Vitsi: EU siistii pykäläviidakon.

Satuin lukemaan Ilta-Sanomista otsikon "EU:n pykäläviidakko selkiytyy". Jutussa kerrottiin EU:n ottavan tarkasteluun noin 200 lakia, joita oltaisiin "selkiyttämässä".

"Kun lisäksi otetaan huomioon lakeihin vuosien mittaan tehdyt lisäykset, siivottavien kohteiden määrä nousee yli 1 400:aan."

Keskimääriin yhtä tässä ryhmässä olevaa lakia kohden on siis tehty 6 lisäystä.

Tavoite selkiyttää lainsäädäntöä on toki kannatettava, mutta kuka on niin hullu, että uskoo lopputuloksen olevan parempi kuin lähtötilanne?

Sinänsä olisi hyvä, jos Suomenkin lakeja hieman yksinkertaistettaisiin. Lakien pitäisi olla niin yksinkertaisia, että maallikonkin on helppo ymmärtää ja hyväksyä ne. On järjetöntä, että esimerkiksi yrittäjäksi ryhtymisen suurimpia kynnyksiä on työllistämiseen ja yritysverotukseen liittyvän lainsäädännön opiskelu.

Pykäläviidakko on kuitenkin luonnollinen seuraus siitä, että kaikkien mahdollisten "epäkohtien" korjaamiseksi on päätetty laatia laki, jota tietysti usein seuraa lisää lakeja ja uuden byrokratian alan syntyminen (katsotaanpa kuinka kauan menee, ennen kuin meillä on internet ministeriö).

Ei kommentteja: