torstaina, tammikuuta 23, 2003

EU ja maito

EU ilmoitti eilen, että maidontuotannon tukiaisia leikataan rajusti, ja että maidon tavoitehinta laskee jopa 28%. MTK oli luonnollisesti hyvin tuohtunut päätökseen. Tätä ei voitane tietysti pitää kuin merkkinä terveestä politiikasta. Siitä huolimatta...

Mitä helvettiä?!? Tukiaisten leikkaus on tietysti hyväksi, mutta mistä kuunaan tuo tavoitehinta ilmestyi? Onko EU:ssa oikeasti "tavoitehintoja" tavallisille kulutushyödykkeille? Moisethan ovat kommunismia puhtaimmillaan!

Ymmärrän, että EU tukee maataloutta, mutta tukia on mahdollista jakaa ilman mitään hintakontrolliakin. Olen aina kuvitellut, että EU-instanssit vain tukevat, mutteivat muuten sen kummemmin puutu talouden toimintaan. Nyt käy kuitenkin ilmi, että sääntelyn tavoitteena ei ole edes tavallinen tukipolitiikka, vaan suoranainen hintasäännöstely. Tällainen on pahinta mahdollista politiikkaa, koska se tarkoitushakuisessa adaptiivisuudessaan kierouttaa taloutta paljon enemmän kuin puhdas prosentuaalinen tuki tietyn alan tuottajalle. En ikinä olisi uskonut, että edes EU, kaikessa maatalouselinkeinoon liittyvässä typeryydessäänkään, olisi valmis moiseen älyttömyyteen. EU:han on kuitenkin lähtenyt liikkeelle vapaakauppa-alueen nimikkeellä, ja näin tunnustanut jo lähtökohtaisesti säännöstelemättömän kaupan merkittävät hyödyt yhteiskunnalle.

Tulee mieleen, että EU:ssa olisi rutkasti parantamisen varaa. Tässä itselleni uudessa valossa tulee mieleen, että kyseisellä taholla ei ole kunnollisia rajoja, ja että se olisi kenties tarpeen hylätä. Kokonaan. Tarkoitan, perkele! Vapaakauppa-alueet, edes turhalla byrokratialla, maailmanvalta-aikomuksilla ja muulla älyttömyydellä suolattuna eivät yksinkertaisesti saa käyttäytyä näin typerästi. Mikäli ne käyttäytyvät, niitä pitää yksinkertaisesti satuttaa kunnes ne tajuavat miten maailma oikeasti toimii.

Ei kommentteja: