keskiviikkona, tammikuuta 22, 2003

Libertarismi ei ole pasifismiaTim Starr:
the primary goal of libertarianism is liberty, not the avoidance of aggression. The avoidance of aggression is a consequence of securing liberty, but it is not the top priority.

Oikein. Tätä eivät käsitä ne idiootit, jotka ideologisesti vastustavat jokaista sotaa. Esimerkiksi odotettavissa olevaa USA:n ja Irakin välistä sotaa vastustavat hörhöt eivät argumentoi siltä pohjalta, että juuri tämä sota olisi jotenkin erityisen väärä verrattuna sotiin yleensä. Hörhöillä ei ole mitään syytä vastustaa erityisesti tätä sotaa, vaan hörhöjen ideologia vastustaa sodankäyntiä sinänsä. Hörhöt vastustavat USA:n ja Irakin välistä sotaa siksi, että se on sotaa - ei siksi, että juuri tämä sota olisi jotenkin väärä. Tällainen sodanvastaisuus ei ole libertarismia. Oikea libertaristinen suhtautuminen sotaan on, että yksilönvapautta puolustava sota on sallittu. Libertaristi voi tietysti olla myös pasifisti, mutta pasifismi ei kuulu libertarismiin.

Starr:
Libertarianism is, or ought to be, about how to live freely in a free world and making it freer, not about living as some sort of equivalent of a Buddhist monk who doesn't dare step outside of his monastery for fear of harming some poor innocent living thing. It's not about putting on some sort of moral straightjacket to prevent us from defending ourselves against those who would use our moral scruples against us.

Tuossa tuli terveisiä esim. niille idiooteille, jotka syyllistävät suomalaisia sotilaita puna-armeijan sotilaiden ampumisesta talvi- ja jatkosodassa.

To Secure Liberty, Prepare For War

Ei kommentteja: