maanantaina, helmikuuta 06, 2006

Tekopyhää sananvapauden puolestapuhumista

Jyllands Postenin jutuista on jauhettu jo loputtomiin, mutta Ari-Pekka Lappi onnistuu jatkamaan vielä ihan hyvällä jutulla. No, Samuli vähän sivusikin jo asiaa, mutta niin innoissaan, kun me kaikki fiksut suomalaisetkin jaksamme jankata sananvapaudesta ja siitä, kuinka muslimit ovat niin juurtuneet ihmisoikeuksia loukkaavaan kulttuuriinsa, unohtuu nopeasti, että laitonta se jumalanpilkka Suomessakin on, eikä siitä niin kovin kauaa ole, kun joku siitä on vieläpä saanut tuomionkin. Joten turha pyhistellä, Suomessa Jeesuksen pilkkaamisessa ei olisi kysymys vain ja ainoastaan siitä, että kirkko suuttuisi, tai poliitikot pyytelisivät anteeksi, vaan ihan siitä että institutionalisoitua väkivaltaa käytettäisiin pilkkaajaa kohtaan.

Suomessakin evankelisluterilainen kirkko nauttii jo valtavia erioikeuksia yhteisöveron myötä, kaikesta vähemmän näkyvästä poliitikkojen kanssa kaupanteosta puhumattakaan. Tämä todella on sananvapauden ja avoimen yhteiskunnan vastaista.

Ja ihan samasta syystä, kuin muslimit ovat pillastuneet uskonnollisten oikeuksiensa loukkaamisesta, suomalaisetkin ovat (tekopyhästi) pillastuneet sananvapautensa loukkauksesta. Ja ihan samasta syystä, kuin muslimit eivät näe mitä vikaa uskonnollisten oikeuksiensa puolustamisessa, suomalaiset haluavat säilyttää valtionkirkkonsa eivätkä näe siinä mitään vikaa.

Onneksi meillä liberalismi nyt aikoinaan sai sentään edes vähän jalansijaa perustuslain perustamisvaiheissa, niin näihin suomalaisten "luonnollisina" pitämiin oikeuksiin kuuluu se sananvapaus, mutta ikävän nimellisesti.

Että älkäähän nyt tekopyhät jaksako. Sananvapaus, ihan kuten kaikki muutkin vapaudet, on ihan perkeleen epätrendikäs juttu, kun toden paikka tulee.

3 kommenttia:

Toni kirjoitti...

Pannaanpa nyt samoin tein vielä linkki tännekin: http://www.sorrynorwaydenmark.com/

pikkupoika kirjoitti...

Vaikka olenkin samaa mieltä, mitä tulee kristinuskon asemaan suomalaisessa (ja ilmeisesti tanskalaisessa) lainsäädännössä, vedät kuitenkin kirjoituksessasi mutkat suoriksi. Ei Tanskan tapauksen vertailukohta ole se että Suomessa julkaistaisiin Jeesuksen pilkkakuvia, vaan se että esim. Palestiinassa julkaistaisiin Jeesuksen pilkkakuvia. Koska näin käy, on mielestäni kaksinaismoralistista toisaalta muslimien hillunta (erityisesti) jossain muualla kuin Tanskassa, ja varsinkin niiden ihmisten jotka tuollaista hörhöilyä puolustaa.

Oikea tie täällä ei ole rajoittaa sananvapautta tyyliin "jos se vaikka loukkaa jotain", vaan päinvastoin poistaa ne viimeisetkin institutionaaliset sananvapautta rajoittavat säädökset lainsäädännöstä. Käsittääkseni JP:n alkuperäinen tarkoitus oli nimenomaan testata onko islam jo rajoittanut sananvapautta.

Tämä kysymys muslimien hillunnasta ei saa älyllistä selitystä niinkauan kuin tällaiset Lapin kaltaiset kulttuurirelativistit ovat voimissaan:

Väitteet konfliktista sananvapauden ja fundamentalismin välillä ovat pahasti liioiteltuja. Käyty keskustelu kuvastaakin länsimaissa vallitsevaa ylimielisyyttä heille vieraita aate- ja uskomusjärjestelmiä kohtaan ja sitä, ettei länsimaissa oikein edes käsitetä, että täällä suositut kapitalistis-tieteellis-kristilliset aate- ja uskomususkomusjärjestelmät ovat todellakin vain aate- ja uskomususkomusjärjestelmiä ? eivätkä totuus ja ainoa oikea vaihtoehto.


Tässä päinvastoin on nimenomaan kysymys länsimaisen (Valistuksen) vapaus- ja ihmisoikeuskäsitysten yhteentörmäyksestä islamilaisen 600-luvun paimentolaismaailmaan jämähtäneen sotaisan maailmannäkemyksen kanssa. Ja Valistus tulee häviämään tämän sodan, jollei sen arvoja puolusteta. Yksinkertaisesti siksi, että vastapuoli ei pelaa samoilla säännöillä.

Näkemys siitä että demokratia (ja länsimainen vapauskäsitys) ja islam uskontona ovat yhteensovittamattomia, menee ainakin 150 vuotta taaksepäin (de Tocqueville). Voiko islam muuntua on toinen kysymys, mutta tällä hetkellä merkit siihen suuntaan ovat kovin heikkoja. Maallistunut islam on jo lähes käsitteellinen ristiriita. Suosittelen Tonillekin aitoa ja rehellistä tutustumista Islamiin, se ei todellakaan ole sitä mitä näytät kuvittelevan.

Lopuksi yksi linkki, josta näkyy miten palestiinalaiset käsittelevät länsimaita ja juutalaisia (pilapiirroksia yms.) omassa lehdistössään:
Palestinian Media Watch

Kuppi-Juuso kirjoitti...

"kun me kaikki fiksut suomalaisetkin jaksamme jankata sananvapaudesta, ja siitä, kuinka muslimit ovat niin juurtuneet"

Eipä nyt oikeastaan. Kuulemani suomalaiset ovat tuntuneet pitävän toki sananvapautta tärkeänä, mutta kuitenkin heti perään sanoneet Jyllands-Postenin kuvien olevan loukkaavia ja että ne olisi ollut parempi jättää julkaisematta ja uskontoja pitäisi kunnioittaa.

"Että älkäähän nyt tekopyhät jaksako"

Kyllä aitojakin sananvapauden puolustajia löytyy.

"laitonta se jumalanpilkka Suomessakin on, eikä siitä niin kovin kauaa ole, kun joku siitä on vieläpä saanut tuomionkin"

Tämäntasoisista piirroksista en kuitenkaan todellakaan uskoisi tulevan tuomiota, vaikka olisivat Jeesuksesta. Ei saanut Paasivirtakaan vaikka kuinka julisti pilkkaavansa...

Pikkupoikia jahtaavia kristinuskon pappeja Suomessa on pilkattu ihan päälehdissäkin. Jeesus-kuvia en näkisi tabuna, sen sijaan Muhammed-kuviahan Suomen lehdistö ei nyt uskalla kunnolla julkaista, vaikka niillä on ollut valtava uutisarvo.

Laitonta se 'uskonrauhan rikkominen' muuten Tanskassakin on, ja poliisi aloittikin Jyllands-Postenin kuvista tutkinnan saatuaan ilmiannon. Eräs toinenkin lakipykälä olisi voinut sopia tapaukseen. Reilun parin kuukauden kuluttua syyttäjä oli tullut siihen tulokseen, ettei lakia ole rikottu, ja tutkinta lopetettiin. Perustelut:
http://www.um.dk/NR/rdonlyres/00D9E6F7-32DC-4C5A-8E24-F0C96E813C06/0/060123final.pdf

Niin ja olihan yhdessä niistä pilakuvista selvästi Jeesuskin mukana seisomassa rivissä Buddhan vierellä.