tiistaina, helmikuuta 06, 2007

Virhekannustin: 3PPP

Ajattelin, että voisi pistää pystyyn pientä sarjanpoikasta, Markets in Everythingin henkeen. Kun eteen tulee mielenkiintoisia virhekannustimia omassa elämässä tai uutisissa, yritän pistää siitä noottia. Ensimmäinen mielenkiintoinen liittyy ns. third party payment problemiin. Jos joku maksaa viulusi, kannustimesi rajoittaa kulutustasi häviää.

Astuin juuri sivariin, joten työpalvelupaikkani maksaa vuokran, veden ja sähkölaskut. Tästä seuraa että vessan lattialämmitys on nyt ensimmäistä kertaa päällä.

Tällaisia korvauskäytäntöjä perustellaan usein sillä että ihmiset käyttävät rahansa väärin. Esimerkki näyttää mikä ajatusmallissa menee pieleen. Olisi tuntuvasti järkevämpää antaa sivarille korkeampi päiväraha ja jättää laskut maksamatta.

3 kommenttia:

Pekka Eskimo kirjoitti...

Veljeni on armeijassa. Hänen vuokraansa ei armeija-ajalta suostuta maksamaan, koska hänellä on kymmenen tuhannen euron arvosta osakkeita, jotka kuulemma lasketaan suoraan tuloiksi. Säästämisellä ei saa mitään hyötyä. Jos on rahaa joudut käyttämään sen välttämättömän kustantamiseen. Jos ei niin joku muu maksaa puolestasi.

Mikko Sandt kirjoitti...

Friedmanin "neljä tapaa käyttää rahaa":

1. You spend your own money on yourself.
2. You spend your own money on someone else.
3. You spend someone else's money on yourself.
4. You spend someone else's money on someone else.
http://www.youtube.com/watch?v=Un4-eI1T71E

Toni Heinonen kirjoitti...

Sitten oli tietysti tämä minun tapaus