perjantaina, helmikuuta 01, 2008

Kokoomuslainen ministeri kannattaa keskusjohtoista suunnitelmataloutta

Sami Holmström:

Sosialistisen Sekoomuksen säännöstely- ja kyttäysministerin, Paula Risikon, kommunistisesta mielestä on ulostunut ajatus, että Alkon hinta oluelle on Oikea Hinta.

Sosialistisen Sekoomuksen ministeri siis väittää, että oluen Oikea Hinta on monopolihinta. Eli säännöstely- ja kyttäysministerin sanoin ”Alkossa hinnat määräytyvät tarkan laskukaavan mukaan” (Kauppalehti 11.1.2008).

Sosialistisen Sekoomuksen ministeri ei siis halua, että hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan vapailla markkinoilla vaan, että hintoja tulee ohjata kommunistiseen tyylin keskushallinnon toimesta.

Käytännössä Risikon aivopieru siis tarkoittaa sitä, että keskioluen veroa nostetaan mikäli oluen hinta ei asetu päivittäistavarakaupassa Oikealle Tasolle eli Alkon tasolle.Jumalauta. Kokoomuslainen ministeri on sitä mieltä, että tuotteen "oikea" hinta on viranomaisten määrittelemä hinta.

Kokoomuslainen ministeri luulee, että viranomaiset voivat tieteellisen sosialismin periaatteiden mukaisesti "tarkan laskukaavan mukaan" konstruoida tuotteelle sen objektiivisen "oikean hinnan".

Tämähän on marxilaista työnarvoteoriaa ja stalinistista suunnitelmataloutta. Saatana. Kokoomus on kommunistipuolue.

Enpä meinannut uskoa tuota, kun näin tuon jutun Sami Holmströmin blogissa. Ajattelin, että taas joku hysteerinen, vainoharhainen libertaristi leimaa kommunisteiksi kaikki, jotka eivät ole libertaristeja. Oli siis pakko tarkistaa asia alkuperäislähteestä eli Kauppalehdestä. Sieltä tosiaan löytyi tällaista skeidaa:


Ministeri Risikko haluaa keskioluelle Alkon hinnat

Kauppalehti Online 2008-01-11

Keskioluen veroa voidaan nostaa nopeasti uudelleen, jos olutpullon hinta ei asetu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toivomalle tasolle.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) muistuttaa päivän Kauppalehdessä, että yksittäin myytävä olutpullo ei voi olla halvempi kuin monipakkauksissa myytävä pullo. Näin on nyt monessa kaupassa käynyt. Risikon mielestä sopiva hinta keskiolutpullolle löytyy Alkosta.

- Alkossa hinnat määräytyvät tarkan laskukaavan mukaan eikä tarjouksia ole. Voisi ajatella, että keskioluen hinta Alkossa on alkoholipoliittisesti oikea, Risikko toteaa.

Alkossa Lapin Kullan, Sinebrychoffin, Karhun ja Olvin keskioluet maksavat 1,12-1,38 euroa.

Keskioluen hinta kallistui Alkossa vuoden alussa keskimäärin kolme prosenttia, mutta esimerkiksi Lapin Kullan hinta laski kuusi senttiä. Hintoihin vaikutti moni muukin seikka kuin alkoholiveron korotus.

Päivittäistavarakaupassa olutpullon on tänä vuonna saanut halvimmillaan alle
90 sentin.

- Veronkorotusten tavoitteena on kuitenkin kokonaiskulutuksen lasku, joten ei ole loogista, jos hinnat halpenevat. Uskon, että kesällä näemme, onko oluen veroa tarpeen korottaa vielä tänä vuonna uudelleen, Risikko arvioi.Siis voi vittu. Kansanedustaja ja ministeri on tosiaan sitä mieltä, että Alkon Gosplan-byrokraatit osaavat viisivuotissuunnitelman tyyliin määritellä tuotteiden "oikean" hintatason jollain hallinnollisella laskukaavalla.

Kauppalehti kommentoi tätä pääkirjoituksessaan:


Kauppalehti 2008-01-14

Olutveron nostaminen Suomessa saattaisi käynnistää uudelleen oluen
tuontirallin Virosta. Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) uhkaa nostaa olutveroa uudelleen, jos kauppa laskee olutpullon hintaa liian paljon (KL 11.1.). Ministeri pitää ihanteenaan Alkon jäykkää hinnoittelumallia, jossa hintakilpailulla ei ole tilaa ja hinnat osataan kuulema laskea oikein. Se sopii huonosti markkinatalouteen, jossa tuotteiden hinnalla ja valikoimalla kilpaillaan. Virastohinnoitteluun ei ole paluuta.


Risikko, tervemenoa Pohjois-Koreaan!!

1 kommentti:

Juha Kettunen kirjoitti...

Kyllä se valitettavasti totta on. En sitä minkään meinannut todeksi uskoa.