maanantaina, maaliskuuta 03, 2008

Mannerheim-animaatiosta

Lienee tarpeen kommentoida tätä myrskyä vesilasissa, koska asiasta on esitetty niin paljon niin vääriä tietoja ja niin typeriä mielipiteitä ympäri internettiä ja sanomalehdistöä.

Mannerheim-animaation tekijä Katariina Lillqvist antoi äskettäin julkisuuteen tällaisen tiedotteen:Elokuvastani Uralin Perhonen on kasvamassa suurin debatti sensuurin ja sananvapauden puolesta vuosiin. Sen toisena päähenkilönä on meidän kaikkien tuntema Carl Gustav, joka esiintyy kerrankin omana raadollisena itsenään. Mannerheimin Perinnesäätiö vaatii sen julkista sensuuria ja esityskieltoa televisiossa. Tämä on mielestäni riemastuttava saavutus nukkeanimaatiolle!

TV1 on hyväksynyt alkuperäiskäsikirjoituksen yhdessä Suomen Elokuvasäätiön kanssa eikä sen toteutuksessa ole poikettu piiruakaan sovitusta. Ohjaajana vertaisin tilannetta ja oikeistovallan pönäkän perinnelinnakkeen diktatuuria fundamentalistisen islamilaisvaltion sensuuriin.

Henkilökohtaisesti olen saanut kahden vuorokauden aikana yli sata puhelinsoittoa, joista suurin osa riemastuneita; jopa vanhat työväenliikkeen veteraanit ovat jaksaneet soittaa ja nostaa konjakit "Murha-Kustaan" kaatajalle. Mukaan on ikävä kyllä mahtunut vakavia tappouhkauksia ja perheeni uhkailua, mikä osoittanee vastapuolen henkisen tason ilman sen kummempia psykoanalyysejä.

Olen ylpeä työstäni enkä suostu nöyristelemään. Tamperelaisena elokuvaohjaajana omistan teoksen Mannerheimin murhaamalle isosedälleni, joka kaatui 90 kevättä sitten Tampereella tuskin kahtakymmentä vuotta eläneenä.

Levittäkää kirjettä eteenpäin ja tulkaa puolustamaan moniäänistä kulttuuria elokuvateatteri Niagaraan perjantaina 29.2 klo 17.

Sananvapausterveisin Katariina Lillqvist

Kommentoin tätä Lillqvistin lausuntoa nyt purettuna erillisiin osaväitteisiin.

"Hei kaikki kulttuuriväki, elokuvastani Uralin Perhonen on kasvamassa suurin debatti sensuurin ja sananvapauden puolesta vuosiin."

Tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa ollenkaan. Muhammad-kuvien julkaisemisesta nousi paljon suurempi kohu eikä siitä ole kuin kaksi vuotta aikaa. Suomessakin vaadittiin tuolloin sensuuria mm. professori Jaakko Hämeen-Anttilan ja kansanedustaja Jari Vilénin lausunnoissa. Lisäksi tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja pyysivät ympäri maailmaa riehuvilta, mm. pohjoismaiden suurlähetystöihin hyökänneiltä muslimeilta anteeksi sitä, että Suomessa oli julkaistu pilakuvia muslimien profeetasta.

Jos Katariina Lillqvist tosissaan luulee tämän Mannerheim-animaation herättäneen yhtä paljon tai jopa enemmän keskustelua sananvapaudesta ja sensuurista kuin Muhammad-kuvat tuolloin, hän on täysin vailla suhteellisuudentajua oleva suuruudenhullu.

"Sen toisena päähenkilönä on meidän kaikkien tuntema Carl Gustav, joka esiintyy kerrankin omana raadollisena itsenään."

Miten Lillqvist voi väittää Mannerheimin esiintyvän itsenään, jos ja kun Mannerheim esiintyy ko. elokuvassa mm. matkalaukkuvartaloisena kentaurina?

"Mannerheimin Perinnesäätiö vaatii sen julkista sensuuria ja esityskieltoa televisiossa."

Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa. Tämä on aivan täysi valhe. Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö ei todellakaan ole vaatinut tämän animaation sensurointia eikä esityskieltoa. Toimittajat ovat tarkistaneet asian Mannerheimin perinnesäätiön edustajilta. Lillqvist valehtelee. Ilmeisesti Lillqvist ei ole saanut animaatiolleen muuten tarpeeksi ilmaista julkisuutta, joten hän on sitten keksinyt päästään noita satujaan sensuurivaatimuksista.

"Tämä on mielestäni riemastuttava saavutus nukkeanimaatiolle!"

Niin olisi, jos se olisi totta. Se vain ei ole totta. Lillqvist valehtelee.

"TV1 on hyväksynyt alkuperäiskäsikirjoituksen yhdessä Suomen Elokuvasäätiön kanssa eikä sen toteutuksessa ole poikettu piiruakaan sovitusta."

So? Tämä ei mitenkään takaa tekeleen taiteellista arvoa eikä toisaalta vaikuta sananvapauskysymykseen millään tavalla. Perusteleeko Lillqvist sananvapauttaan vain sillä, että käsikirjoitus on Ylen hyväksymä? Eikö sananvapautta Lillqvistin mielestä pitäisi lainkaan olla sellaisilla taitelijoilla, joiden töitä ei kustanneta veronmaksajien rahoista Ylen byrokraattien tekemien päätöksien perusteella?

"Ohjaajana vertaisin tilannetta ja oikeistovallan pönäkän perinnelinnakkeen diktatuuria fundamentalistisen islamilaisvaltion sensuuriin."

Ohhoh. Onpas tytöllä kiihkeä äänensävy; posket punottaa ja suusta tulee kovia sanoja.

Mikä on "oikeistovallan pönäkkä perinnelinnake"?

Mitä on "perinnelinnakkeen diktatuuri"?

Mikä on se "perinnelinnake", jonka "diktatuuri" Suomessa Lillqvistin mielestä vallitsee?

Miten Lillqvist kehtaa verrata tästä animaatiosta syntynyttä kieltämättä typerää marmatusta sanomalehtien yleisönosastoissa ja nettikeskustelupalstoilla fundamentalistisen islamilaisvaltion sensuuriin?

Jos Lillqvist tekisi animaation Muhammadista, fundamentalistisen islamilaisvaltion sensuurilakien mukaan Lillqvist tapettaisiin heti.

Tietääkseni Suomessa ei ole voimassa mitään sensuurilakia, jonka perusteella Lillqvist voitaisiin tappaa. Tilanne on siis Suomessa täysin erilainen kuin fundamentalistisessa islamilaisvaltiossa. Miksi Lillqvist valehtelee, että Suomi olisi muka samanlainen kuin islamilainen valtio?

"Henkilökohtaisesti olen saanut kahden vuorokauden aikana ylisata puhelinsoittoa, joista suurin osa riemastuneita; jopa vanhat työväenliikkeen veteraanit ovat jaksaneet soittaa ja nostaa konjakit "Murha-Kustaan" kaatajalle."

Enpä oikein usko, että kymmenet ihmiset olisivat kahden vuorokauden aikana puhelimitse onnitelleet Lillqvistiä "Murha-Kustaan kaatamisesta". Suomessa on hyvin vähän elossaolevia ihmisiä, jotka kutsuvat Mannerheimiä tuolla nimellä. Tuo lienee ollut tamperelaisten punikkien vuonna 1918 keksimä haukkumanimi Mannerheimille, jota kukaan ei ole käyttänyt 1930-luvun jälkeen. Koska Lillqvist todistettavasti valehtelee Mannerheimin perinnesäätiön esittämistä sensuurivaatimuksista, todennäköisesti hän valehtelee myös "työväenliikkeen veteraanien" hänelle osoittamasta tuesta.

"Mukaan on ikävä kyllä mahtunut vakavia tappouhkauksia ja perheeni uhkailua, mikä osoittanee vastapuolen henkisen tason ilman sen kummempia psykoanalyysejä."

Lillqvistin henkisestä tasosta kertoo se, että hän valehtelee joutuneensa sensuurivaatimusten kohteeksi. Niinpä uskon hänen valehtelevan myös noista tappouhkauksista.

"Olen ylpeä työstäni enkä suostu nöyristelemään."

Hyvä! Nöyristely on perseestä.

"Tamperelaisena elokuvaohjaajana omistan teoksen Mannerheimin murhaamalle isosedälleni, joka kaatui 90 kevättä sitten Tampereella tuskin kahtakymmentä vuotta eläneenä."

Jos tämä isosetä kaatui punaisena Tampereen taistelussa, hän ei voinut olla Mannerheimin murhaama. Sodassa kaatuneet sotilaat ovat eri asia kuin rikollisten murhaamat siviilit. Mannerheim ei tiettävästi koskaan murhannut yhtäkään ihmistä. Lillqvistin isosetä ei ollut sen enempää "Mannerheimin murhaama" kuin talvi- ja jatkosodassa kaatuneet venäläiset sotilaat.

"Levittäkää kirjettä eteenpäin ja tulkaa puolustamaan moniäänistä kulttuuria elokuvateatteri Niagaraan perjantaina 29.2 klo 17.

Sananvapausterveisin Katariina Lillqvist"

Lillqvist onkin varmaan tyytyväinen tämän spämmikampanjan hänen animaatiolleen tuottamaan suureen katsojamäärään ja tästä animaatiosta sanomalehdissä ja nettikeskustelupalstoilla lässyttäneiden imbesillien hänelle antamaan ilmaiseen mainostilaan.

Sen sijaan on valheellista väittää, että kyse olisi sananvapaudesta. Kukaan ei ole vaatinut sensuuria. Jos Lillqvist väittää jonkin tahon vaatineen sensuuria, esittäköön suoran sitaatin ja lähdeviitteen. Tähän mennessä sellaista ei ole tullut. Kaikki väitteet Lillqvistin joutumisesta sensuurin kohteeksi ovat valhetta.

Ei kommentteja: