perjantaina, maaliskuuta 11, 2005

Asevelvollisuudesta ja muusta

Meidän blogilla on vakituisina lukijoina porukkaa muunmuassa Eduskunnasta, Europarlamentista ja Puolustusvoimilta.

Mutta aiheeseen. Minulla oli kunnia esiintyä maanantaina Ajan henki tv-ohjelmassa ykkösellä, asevelvollisuuudesta, vaikkakin vain vähän päälle vartin ajan. Jännäsi tietysti vähän alussa, mutta ihan kivaahan se oli. Lisää tietoa lähetyksestä kotisivuillani.

(Lukekaa eritoten kavereiden hauska keskustelu tv-ohjelmasta sen aikana IRCissä #liberalismi-kanavalla.)

En kerennyt lähetyksessä vastata mielestäni hölmöön uhka demokratialle -teesiin, jolla Ode moitti vapaaehtoisarmeijaa, mutta juttelimme siitä kyllä kameroiden sammuttua. Mielestäni jos murehditaan vain armeijan ammattimaistumisen aiheuttamaa muutosta poliittiselle keskustelulle unohdetaan se tosiasia, että armeija on aina uhka demokratialle. Aivan yhtälailla pitää katsoa sitä tapaa, jolla puolustusvoimat nykyisin ajaa omaa agendaansa; puolustusvoimat lobbaa yhä aggressiivisesti muunmuassa juuri keskusteltua asevelvollisuutta, vaikkei sille oikein mitään perusteita tunnu löytyvänkään enää. Ja oikeusvaltion perusperiaatteisiin tietysti kuuluu, että eduskunta käskee armeijaa eikä päinvastoin; eduskunnan tulee määrittää armeijalle tarkasti turvallisuuspoliittisen selvitystyön jälkeen sen tehtävät ja jättää ainoastaan toteutuksen armeijalle. Ja nimenomaisesti tämä ei toimi nykyisinkään Suomessa, kun esimerkiksi puolustuspoliittisen selvitystyön valmisteluissa eduskunnan puolustusvaliokunta kuuli 69 eri tahoa puolustusvoimien kantahenkilökunnasta aina maanpuolustusjärjestöihin, mukaan ei mahtunut kuin kaksi tavallista kansalaisjärjestöä! Kuulostaa pikemminkin siltä, että puolustuspoliittinen selonteko oli puolustusvoimien joululahjalista, jonka he hyväksyttivät eduskunnalla lähinnä muodollisuutena - ja tämä on huolestuttavaa.

Eniten minua kuitenkin koko keskustelussa häiritsi sen käytännönläheinen ja reaalipoliittinen linja, jota en ikävästi päässyt murtamaan. Kuinka tällaisessa keskustelussa kukaan ei normaalisti tuo esille, että miehiä koskeva yleinen asevelvollisuus on törkein tasa-arvorikkomus Suomessa nykyisin, tai että asevelvollisuus on orjuutta? Ja orjat ovat perinteisesti todella huonoja vapauden puolustajia - minun täytyy todeta, etten nuku öitäni hyvin kunnes saan tietää, että turvallisuudestani huolehtivat vapaat ihmiset, jotka ovat omasta vapaasta tahdostaan ja halustaan ryhtyneet maanpuolustukseen!

Ei kommentteja: