lauantaina, heinäkuuta 23, 2005

Feministit vastustavat naisen oikeutta päättää omasta kehostaan

David Mohsen:

Det finns inte en feminist som i Sverige är emot abort. Rätten att göra abort är självklar. Både för dem och för mig. Det handlar om kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp, hävdar dem. Det tycker jag som frihetsälskare låter alldeles utmärkt. Det borde inte bara gälla kvinnor, det borde gälla alla. Problemet är bara att feminister inte menar det de säger. De vill inte ge kvinnan rätten över sin kropp. Feminister står gärna längst fram i demonstrationer om kvinnans rätt till sin kropp för att i nästa stund stå utanför plastikkirurgikliniker och häckla kvinnor som ska operera brösten. Hur ska dem ha det? Skulle kvinnan ha makt över sin egen kropp eller inte? Eller är det så att feminister bara vill ge varje kvinna makten över sin kropp om kvinnan gör de rätta valen? Gör de valen som av feminismen blivit godkända. Jag tror på det senare för det är så feminismen fungerar. Feminismen säger gärna att de vill frigöra människan från könens "bojor" och det är ofta bara det budskapet de för fram. Det de inte vill säga är att feminismen inte alls vill frigöra oss människor från "bojorna". De vill bara byta ut dem.

Feminismen har länge lärt oss att normer är fel. Speciellt de manliga. De vill ha bort dem. De vill, som jag skrev, ta bort "bojorna" som begränsar oss som individer. Men inte ens här menar de det de säger. Att ge varje individ rätten att välja över sitt eget liv innebär nämligen den teoretiska chansen, eller risken för feminister, att samhället även utan "bojor" skulle se ut som den gör idag. Folk skulle helt enkelt välja fel. Den risken vill inte feminismen ta. Det är därför de kommer med regler. Det kan handla om att minska medborgarnas handlingsutrymme i val av kläder, val av musik, uppdelningen av barnledigheten, vad man gör med sin kropp eller hur man uppfostrar sina barn. Det kan handla om vad som helst men reglerna har en sak gemensamt. Det är regler som begränsar varje individs rätt över sitt liv och sin kropp. Alltså precis det som feminismen säger sig bekämpa. Det är det jag menar med att feminismen skulle starta krig med sig själv om den blev samhällets ledande dogm.

Men har feminismen tänkt på det här själva? Att de är motstridiga och fullt med motsättningar? Jag är tveksam. De har fullt upp att leta tecken på manligt förtryck. Ett förtryck de tar sig rätten att definiera. Problemet är bara att de ofta även här strider mot sig själva. Just nu förs en vild debatt om man ska förbjuda sexistisk reklam. I kort kan man säga att det handlar om sexig reklam. Feminister har nämligen blandat ihop orden. Feminismen vill begränsa sexualitetens utrymme i det offentliga rummet men helst ta bort den helt. Det kan handla om att förbjuda porr på hotellen under den falska förespeglingen att porr leder till ökad kvinnomisshandel men det kan också handla om att få människor (framförallt kvinnor) att sluta klä sig sexigt. Att framhäva kroppen är syndigt. Det feminister kämpar för i Sverige är det feminister bekämpar i Iran.


(viimeisen virkkeen korostus minun)

Ei kommentteja: