keskiviikkona, tammikuuta 25, 2006

Punaisesta langasta

Tastula: "jos joku rikastuu, niin eihän se ole keneltäkään pois?"

Halonen: "Aina se on joltakin pois. Se on yhteisestä kassasta pois."

Kuinka joku voi olla noin pihalla? Jos TV:n katselun sijaan päätän maalata taulun, olen yhtä taulua rikkaampi eikä se todellakaan ollut keltään pois. Nollasumma-ajatteluun on helppo sortua, jos on ihan täysi vähis. Ei mikään ihme, että järjenkäyttö ja tiede ei ole pop näiden ihmisten joukossa, kun on totuttu, että omat käsitykset elämästä ja universumista voi olla aika pahastikin ristiriitaisia todellisuuden kanssa.

Anteeksi tämä purkaus.

5 kommenttia:

roskaposti kirjoitti...

Siinä mielessä Halonen on oikeassa, että jos on kaksi yrittäjää ja toinen keksi jonkin todella tuottavan innovaation, niin kyllä se toinen saattaa mennä konkurssiin, tai ainakin voitot pienenee, kun täytyy kilpailla hinnalla.

Mikko Sandt kirjoitti...

Roskaposti - silloin sitä menetettyä rahamäärää ei ole riistetty keneltäkään. Voittoja voi karttua vähemmän, tai ei ollenkaan, mutta kukaan ei ole tulossa kotiisi hakemaan rahojasi muille jaettavaksi (ellet sitten ole veloissa, jolloin osa rahoistasi kuuluu velkojalle). Firmathan eivät väkivalloin revi rahojaan ihmisiltä, vaan tarjoavat ihmisille näiden halajamia palveluita.

Mikko Särelä kirjoitti...

Eihän se ole mikään ihme, että Halonen on tuota mieltä. Hänhän on ihka aito poliittinen broileri, joka ei ole koskaan elämässään tehnyt mitään tuottavaa työtä. Tuskin kykenee edes mielessään kuvittelemaan sitä, että joku sellaista tekisi.

roskaposti kirjoitti...

Niin tiedän. Mutta tähän nollasumma-ajatteluun kuuluu nimen omaan se, että rikkaat rikastuu köyhien kustannuksella *ilman että keneltäkään otetaan väkivalloin mitään pois*.

Kapitalistien keskuudessa tämä pitää huomattavissa määrin paikkansa. On hyvin epätodennäköistä, että konkurssiin ajautunut yrittäjä pääsisi vielä joskus nauttimaan miljoonatuloistaan.

Työntekijöillä tilanne on parempi. He pystyvät vielä saavuttamaan entisen tulotasonsa hyvin suurella todennäköisyydellä, vaikka joutuisikin irtisanotuksi jostain yrityksestä.

Diimu kirjoitti...

Kyseisessä keskustelussa oli muitakin mielenkiintoisuuksia, kuten tämä:

"-- toisaalta mää tiedän itsekkin että ainakin opiskelijoista iso osa käy töissä jopa siinä määrin että se haittaa heidän opiskeluja että pikemmin pitäisi sanoa pudottakaa elintasoa ja valmistukaa ajoissa."

Kuullosti hyvin mielenkiintoiselta, varsinkin kun Halonen oli aiemmin samassa keskustelussa kannattanut tuloerojen vähentämisiä yms.

Koko haastattelu on luettavissa täällä