tiistaina, maaliskuuta 21, 2006

Tyhmemmätkin oppii asioita, kun ne selitetään riittävän hitaasti ja rauhallisesti


Ruotsin ulkoministeri Laila Freivalds erosi tiistaina tehtävästään sen jälkeen, kun hänen kuvauksensa omasta roolistaan ruotsalaisen nettilehden sulkemisessa oli paljastunut vähintään harhaanjohtavaksi.

Muhammed-pilapiirroksia julkaisseen nettilehden sulkeminen helmikuussa oli tsunami-katastrofin jälkeen jo toinen kriisitilanne, joiden hoitamisessa Freivalds näytti epäonnistuneen.

"Laila Freivalds on tänään pyytänyt eroa, ja minä olen myöntänyt sen", Persson sanoi tiistai-aamuna lyhyellä varoitusajalla kokoon kutsutussa tiedotustilaisuudessa.

"Arvioin tilanteeni mahdottomaksi. Se vahingoittaa hallitusta, puoluetta ja ulkoministeriötä ja siksi eroan", Freivalds sanoi.

Tilapäiseksi ulkoministeriksi nousi tiistaina Perssonin lähipiiriin kuuluva varapääministeri Bosse Ringholm.

Viimeinen naula Freivaldsin arkkuun naulattiin maanantaina, kun kävi selväksi, että hän oli harhaanjohtanut lehdistöä ja pääministeriä viime helmikuussa. Tuolloin internetyhtiö Levonline sulki äärioikeistolaisen Sverigedemokraterna-puolueen nettilehden sen jälkeen kun turvallisuuspoliisi Säpo ja ulkoministeriön virkamies olivat varoittaneet Levonlinea lehdessä julkaistun Muhammed-pilakuvakilpailun vaaroista Ruotsille.

Oikeuskansleri tutkii nyt, rikkoiko hallitus perustuslakia, koska internet-yhtiön "informoiminen" voidaan tulkita tiedotusvälineen painostamiseksi ja puuttumiseksi sananvapauteen.

Freivalds hyväksyi helmikuussa virkamiehensä toiminnan, mutta kiisti tietäneensä siitä etukäteen. Muutamaa päivää myöhemmin pääministeri Persson tuomitsi virkamiehen puuttumisen lehdistönvapauteen. Maanantaina paljastui, että ulkoministeriön virkamies oli keskustellut asiasta etukäteen Freivaldsin kanssa.

Paljastus asetti Perssonin kiusalliseen tilanteeseen, koska perustuslakia olikin ehkä rikkonut virkamiehen asemesta tärkeä ministeri.
Persson kiisti maanantaina tienneensä virkamiehen ja Freivaldsin neuvonpidosta.


Nyt ne siis tajuaa sen, mitä minä sanoin puolitoista kuukautta sitten:


Ulkoministerinä ja kansanedustaja Tuomioja edustaa poliittista valtaa, joten hänen kannanottonsa ovat virallisia valtiovallan kannanottoja. Valtion väkivaltakoneistoa hallitsevien poliittisten vallanpitäjien eli ministerien ja kansanedustajien kannanotot jonkun teksti- tai kuvamateriaalin julkaisukelvottomuudesta ovat valtiovallan vakavia sensuurikehotuksia lehdistölle.

Ruotsin ulkoministerin vastaava mielipide ko. karikatyyreista johti siihen, että Ruotsin turvallisuuspoliisi esitti laittomia uhkauksia kuvat julkaisseelle lehdelle. Poliittisen vallanpitäjän kannanotto ko. materiaalin julkaisukelvottomuudesta siis johti lehdistönvapauden laittomaan rajoittamiseen eli lehdistön sensurointiin viranomaisten toimesta.

Asiasta on kirjoittanut mm. ihmisoikeusaktivisti Johan Norberg, jonka Tuomiojakin käsittääkseni on tavannut:
THE SWEDISH GOVERNMENT UNDERMINES FREE SPEECH

...

Freivaldsin uhkausten ansiosta tällä kertaa suljettiin Ruotsissa kaksi internet-sivustoa, Sverigedemokraterna-puolueen lehti SD-Kuriren ja nuorisojärjestö Sverigedemokratisk Ungdom. Aikooko Tuomioja noudattaa kollegansa esimerkkiä ja painostaa suomalaisia tiedotusvälineitä olemaan julkaisematta ko. kuvia?

Sverigedemokraterna-puolueen hengenheimolainen Suomen Sisu on julkaissut Muhammed-pilapiirrokset Suomessa. Saa nähdäkö, aikooko Tuomioja "tehdä Freivaldsit" eli pyytää Suojelupoliisia uhkailemaan Suomen Sisua. Ehkä jonakin päivänä kello kolme aamuyöllä Suojelupoliisi tekee Suomen Sisulle "tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä". Tämäkään ei Tuomiojan mielestä varmaankaan olisi sananvapauden rajoittamista. Uhkaavat puhelinsoitot hallituksen agenteilta ovat ihan normaalia meininkiä:

Sverigedemokratisk Ungdom tar bort bilder efter samtal med SÄPO

Den 1 februari beslutade Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) att återpublicera Jyllandspostens bilder på sin hemsida samt att uppmana ungdomsförbunden och de andra medierna att göra samma sak. Efter samtal med SÄPO har man nu beslutat att ta bort teckningarna från sin hemsida.

2 kommenttia:

Replikantti kirjoitti...

En osaa sanoa miten luotettava lähde tämä "Yemen Observer" on, mutta sen mukaan Freivalds olisi kirjeessään Jemenin ulkoministerille todennut Ruotsin valtion sulkeneen ko. sivuston: "The Swedish minister expressed her disapproval and sadness at the republication of the cartoons on a right-wing extremist group's website, adding that the Swedish government had closed the site."

roskaposti kirjoitti...

Ei ole luotettava lehti - kuten Johan Norberg jo totesi:

"Turns out that the Yemenite paper was wrong. Freivalds didn´t write such a letter. But their mistake shows the impression the media in the Arab world got of her action, an impression that must be strengthened now that she has confessed that she was responsible for shutting down the website."