torstaina, syyskuuta 23, 2010

Kokoomus vastustaa markkinataloutta

Uusi Suomi:


Suvi Lindén kuumensi tunteet: ”Kuulostaako tämä reilulta?”
Julkaistu: 22.9.2010


Suomalaiset nettioperaattorit ovat tyrmistyneet liikenne- ja viestintäministeriön uudesta lakiesityksestä, jolla halutaan taata jokaiselle suomalaiselle laadukas nettiyhteys kohtuullisella hinnalla.


Ministeri Suvi Lindén haluaa käyttöön välineen, jolla operaattorit voidaan pakottaa hoitamaan yhden megabitin laajakaista Suomen kaukaisimpaankin piilopirttiin ilman, että asiakas joutuu siitä maksamaan ylihintaista maksua.

Kaikkein eniten lakimuutos risoo Soneraa.

– Mitä tahansa kuluja tästä tulee, niistä 72 prosenttia tulee yhden operaattorin (eli TeliaSoneran) maksettavaksi. Tämä on täysin länsimaisen oikeustajun vastaista, TeliaSoneran lehdistöpäällikkö Ahti Martikainen pauhasi ministeriön järjestämässä kuulemistilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä.

Martikainen vertasi tilannetta siihen, että ministeriö määräisi Osuuspankin pitämään konttoria pystyssä jossain peräkylässä kovalla hinnalla, mutta samalla muiden pankkien ei tarvitsisi toimia siellä.

– Kuulostaako tämä reilulta? Martikainen kysyi ja huomautti, että suomalaisista 99 prosentilla on mahdollisuus kaupalliseen laajakaistayhteyteen ilman yleispalveluvelvoitettakin.

Liittymän avausmaksut ovat voineet olla ministeriön mukaan syrjäseudulla jopa 2000 euroa.

Ministeriö uskoo, että yhden megabitin yleispalveluyhteys olisi toteutettavissa huomattavasti pienemmin kustannuksin, kuin mitä operaattorit väittävät.

TeliaSoneran Martikainen huomautti, että edullisena pidetyllä kuparitekniikalla ei voida hoitaa yhteyksiä yli viiden kilometrin päähän haja-asutusalueista, koska ”se on fysiikan laki”.

Laki laajakaistan yleispalveluvelvoitteesta on ollut voimassa heinäkuusta lähtien. Ministeriön mukaan he ovat saaneet parissa kuukaudessa kuluttajilta noin sata yhteydenottoa yleispalveluveltoitetta koskien. Valituksia on tällä hetkellä vireillä vain kaksi kappaletta.

Maataloustuottajien keskusjärjestön MTK:n edustajan mielestä valitukset ovat osoitus siitä, että laajakaistamarkkinat eivät toimi.

– Tätä ei voida katsoa sivusta, MTK:n edustaja kiitteli Lindénin suunnitelmia.

Valitusten vähäinen määrä ja tuoreeseen lakiin pikavauhdilla suunnitellut muutokset kirvoittivat useammankin ällistyneen puheenvuoron muun muassa Keskuskauppakamarilta ja Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiComilta.

Pöyristyttävänä pidettiin sitä, että lausuntoaikaa laille on annettu vain kaksi päivää.

FiCom:in toimitusjohtaja Reijo Svento hämmästelee, että 2010-luvun Suomessa tällä tavalla puututaan markkinatalouteen. Hänen mielestään lakimuutoksella voisi toteutuessaan olla negativiisia heijastusvaikutuksia operaattorien investointihalukkuudelle ja uusien yrittäjien halukkuudelle tulla markkinoille.

– Tämä on poikkeuksellista, Svento totesi.


Kommentteja facebookista:




Henri Heikkinen via Simo Pasanen :
‎"Hintakatot ja pörssiyhtiöille langetetut yleispalveluvelvoitteet eivät kuulu vapaaseen (eikä toimivaan!) markkinatalouteen."





Mikko Ellilä

Miksi teillä on Kokoomuksessa tuollaisia idiootteja? Miksi te kokoomuslaiset ette koskaan uskalla kritisoida oman puolueenne ministereitä tai kansanedustajia, kuten Lindéniä tai esim. Stubbia?









Johannes Däner

Syystä tai toisesta kokkareihin hakeutuvat kaikkein saappaimmat juustot: Häkämies (saa leikkiä jenkkien kanssa sotaa Afganistanissa), Kanerva (ei ajattele kuin pillua), Sasi (myydään Suomi eniten tarjoavalle) ja kilometripylväs(=merkonomi) Holmlund (turvapaikkabisneksellä nettoaja) vain muutamia mainitakseni, Stubbia ja Lindeniä tietysti unohtamatta.Puolue puhuu suureen ääneen työstä ja sen merkityksestä, mutta jos uskaltaa kysyä jotain palkasta niin johan alkoi yskiminen. Taitavat ressukat tosissaan luulla, että mamuista saadaan palkkatasoa entisestään polkevaa halpistyövoimaa.






Eeva Vasenius

Tuota...nyt en oikein ole pysynyt kärryillä, että kannatetaanko vai haukutaanko tässä nyt kokoomuslaisia ministereitä? Ja kumpaa Henri tuossa tarkoitti? Menee kohta vähän pasmat sekaisin näiden puolueiden kanssa. Mistä sitä kohta tietää edes, että mitä puoluetta sitä sitten loppujen lopuksi kannattaa ja äänestää.....:):) Siksi puoluesidonnaisuus on todella rajoittava tekijä ihmisten mielipiteissä. Ei enää osata tai uskalleta puhua siten, joka itsestä tuntuu kaikkein viisaimmalta ratkaisulta, vaan lukaistaan, mitä puolueohjelmassa asiasta lukee....*huoks*






Tere Sammallahti
Jos minä yhtään Henriä tunnen, niin tuskin hän tätä uutta ohjenuoraa erityisemmin kannattaa. Muutenkin tuntuu olevan näinä päivinä vaikeaa löytää alle kolmekymppistä kokoomuslaista tai ylipäätään alle kolmekymppistä ihmistä, joka Lindenin ajatuksenjuoksusta tykkäisi. Mies tietysti vastatkoon itse.






Mikko Ellilä

Jäämme odottelemaan, että Henri uskaltaisi julkisesti kritisoida Lindéniä omassa blogissaan ja lähettää lisäksi palautetta suoraan Lindénille ja Kokoomuksen eduskuntaryhmälle ja ottaa asian esille Kokoomuksen paikallisyhdistyksen/piirijärjestön kokouksessa tai Kokoomuksen vaalitilaisuuksissa.



Juho Anttila

Suurin ääni ei välttämättä ole tehokkain tapa vaikuttaa. Usein päinvastoin.



Juho Anttila

Niin joo, toinen juttu on sitten se, että vain verkossa vaikuttavilla se kovin ääni on AINOA tapa vaikuttaa. Siitä voi syntyä harha, että reaalimaailmassakin pitäisi asiat hoitaa mahdollisimman näyttävällä rähisemisellä.




Mikko Ellilä

On naurettavaa leimata kaikki kritiikki "rähisemiseksi". Juuri tuollaisella "reaalilmaailmassa asioihin ei voi vaikuttaa rähisemisellä"-asenteella kokoomuslaiset ovat perustelleet itselleen sitä, että eivät ole millään tavalla kritisoineet esimerkiksi miljardien eurojen tukipakettia Kreikalle.


Toisen maailmansodan aikana Neuvostoliitto yritti valloittaa Suomen. Näiden "ei pidä rähistä"-kokoomuslaisten mielestä meidän olisi pitänyt antautua, koska maanpuolustus eli Neuvostoliiton hyökkäyksen vastustaminen oli "rähisemistä".





Juho Anttila
Voihan itkuraivari. :D Ts. liikkeellä näyttää nyt olevan niin kutsuttuja myötähäpeää herättäviä olkinukkeja ynnä muita perustason argumentaatiovihreitä.






Mikko Ellilä
Niitä perustason argumentaatiovihreitä voi bongata sinun kirjoituksistasi, jotka ovat vain ohuesti verhottuja ad hominem-solvauksia. Et ole millään tavalla osoittanut, että minun väitteeni kokoomuslaisten kritiikittömyydestä omia ministereitään kohtaan olisi millään tavalla väärä. Sano yksikin kokoomusaktiivi, joka olisi julkisesti kritisoinut Lindéniä tästä asiasta tai esim. Stubbia suomalaisten rauhanturvajoukkojen ehdottamisesta Kirgisiaan tai Kataista miljardien eurojen antamisesta Kreikalle.






Juho Anttila


Tuota, ihan kiinnostava purkaus, mutta missä olen väittänyt yhdenkään kokoomusaktiivin ottaneen julkisesti kantaa mihinkään noista asioista? Aivan. Lukutaito, ei ihme, että maahanmuuttajilla on vaikeaa, kun suomalaisiltakaan ei näytä sujuvan. Heikkinen tuossa ylempänä tosin lupasi ottaa kantaa tuohon Lindéninkin sössimiseen.


Mitä taas muuhun sanomaani tulee, se nyt vaan on reaalimaailman fakta, että kovinta ääntä pitävät rähisijät putoavat kelkasta jo piiriyhdistystasolla. Oikea asioihin vaikuttaminen vaatii yhteistyökykyä, kompromisseja ja pitkäjänteisyyttä. Näitä taitoja löytyy nettisotureilta yllättäen huomattavan paljon harvemmin. Ajamiensa asioiden hylkääminen on selkärangattomuutta (tästä olemme varmasti samaa mieltä), siltojen polttaminen taas puhdasta typeryyttä. Enkä muuten edes leimannut kaikkea kritiikkiä
rähisemiseksi, se oli oma (virheellinen) tulkintasi.


Sinulla on Ellillä muuten ihan oikeasti helvetin huono kritiikinsietokyky. Se on aika räikeässä ristiriidassa esittämäsi kritiikin määrän kanssa. Tämä oli suoraa kritiikkiä. Jos tahdot itse oikeasti joskus vaikuttaa (muutakin kuin trollilta), tähän kannattaa kiinnittää huomiota. :)



Mikko Ellilä

Sinähän yrität tässä koko ajan sanoa, että ei pidä "rähistä". Sinä tarkoitat tällä käytännössä nimenomaan sitä, että Kokoomuksen kenttäväen ei pitäisi esittää kritiikkiä puoluejohtoa tai puolueen ministereitä kohtaan. Yrität vain epätoivoisesti kiemurrella, koska et uskalla sanoa mitään suoraan. Ryhdyt vain haistattelemaan minulle henkilökohtaisesti, koska et uskalla sanoa Kokoomuksen puoluejohdolle tai ministereille tai kansanedustajille yhtään mitään. Siksi inhoat ihmisiä, joilla on kanttia analysoida poliitikkojen tekemisiä kriittisesti.


Juho Anttila

Lähdetään nyt leikkiin kuitenkin sen verran mukaan, että tässä yhden suhteellisen matalan profiilin kokoomusvaikuttajan kommentti Kreikka-paketista: http://www.niinisto.net/blogi/2010/05/04/25

Ei kohdistu toki nimellä Kataiseen, mutta tukipakettiin joka tapauksessa, mikä taas henkilöityy suht vahvasti Kataiseen.

Mikko Ellilä

Niinistö ei tuossa vastustanut Kreikan tukipakettia sinänsä, vaan vaati euron ulkopuolisia maita eli esim. Ruotsia ja Yhdysvaltoja liittymään tukipakettiin.

Lisäksi Niinistön eli eduskunnan puhemiehen ja entisen valtiovarainministerin ja entisen Kokoomuksen puheenjohtajan esittämät kommentit Kataisen toiminnasta ja ylipäätään koko hallituksen toiminnasta ovat poliittisten vallanpitäjien keskinäistä keskustelua. Minä peräänkuulutin Kokoomuksen hallituksessa harjoittaman politiikan kritiikkiä Kokoomuksen KENTTÄVÄELTÄ. Niinistö ei ole kenttäväkeä.


Juho Anttila
‎"Sinä tarkoitat tällä käytännössä nimenomaan sitä, että Kokoomuksen kenttäväen ei pitäisi esittää kritiikkiä puoluejohtoa tai puolueen ministereitä kohtaan."En yritä. Opettele lukemaan. En myöskään haistatellut sinulle, esitin vain näkemyk...seni kritiikinsietokyvystäsi. Se, että koet jo tämän haistatteluksi alleviivaa pointtiani.Mielenkiintoista on myös nähdä, että ensin syytät minua kiemurtelusta, kun en muka uskalla sanoa mitään, mutta seuraavassa lauseessa itket, kuinka olen haistatellut. Yritä jo päättää."Minä peräänkuulutin Kokoomuksen hallituksessa harjoittaman politiikan kritiikkiä Kokoomuksen KENTTÄVÄELTÄ."Kommentissasi puhuit kokoomusaktiiveista. Toki saat muuttaa kohdettasi, kun ensimmäinen arpa kerran meni ohitse. Niinistö muuten puhui asiasta päätöksen aikaan enemmänkin, googlella löytyy uutisjälkiä.Mitä taas itse asiaan tulee, totta kai saa ja pitää kritisoida. Yllättäen en itsekään allekirjoita moniakaan Stubbin tai Kataisenkaan lausuntoja. Tosin en kritisoi heitä KAIKISTA samoista asioista kuin sinä. Miten ja missä se kritiikki esitetään on sitten eri asia. Jos olisin kokoomusaktiivi, pitäisin asiaa esillä (niinkuin monet tämän uuden polven nousevista kokoomuskyvyistä tekevät, mietipä vaikka Heikkisen kritiikkiä pakkoruotsia tai Kokoomuksen vihreytymistä kohtaan), mutta en pilaisi mahdollisuuksiani nousta asemaan, jossa näihin asioihin voi oikeasti vaikuttaa räksyttämällä kuin kiukkuinen terrieri.Tasapuolisuuden nimissä, nämä minun kirjoitukseni ovat aivan yhtä merkityksettömiä kuin sinunkin tuotoksesi. Ei näillä oikeasti mihinkään vaikuteta, mutta vierestä on pirun helppo jaella "analyyttistä kritiikkiä" ja huudella vaatimuksia. Etenkin, kun ei kerran ole omaa panosta pelissä tippaakaan.Toisaalta, tarpeeksi pitkään kun näihin asioihin jaksaa ottaa kantaa, saattaa sekin päivä koittaa, että sitä ihan oikeasti ryhtyy kokeilemaan siipiään konkreettisen vaikuttamisen alalla. Koska sinä olet ajatellut vaihtaa "analyyttisen kriitikon" roolista konkreettiseen tekemiseen? Olisi aikuisten oikeasti kiinnostavaa nähdä, kuinka vaikuttavaan asemaan "Ellilän metodilla" pääsee.

Mikko Ellilä

‎"Mielenkiintoista on myös nähdä, että ensin syytät minua kiemurtelusta, kun en muka uskalla sanoa mitään, mutta seuraavassa lauseessa itket, kuinka olen haistatellut."

On aivan eri asia haistatella yksityishenkilölle kuin esittää kritiikkiä poliittisille vallanpitäjille. Sinulla ei ole kanttia jälkimmäiseen.

"Kommentissasi puhuit kokoomusaktiiveista. Toki saat muuttaa kohdettasi, kun ensimmäinen arpa kerran meni ohitse."

En ole muuttanut kohdettani tai arponut mitään. Olen koko ajan puhunut tavallisista kokoomuslaisista eli Kokoomuksen kenttäväestä. Tämän olisi normaalilla järjellä varustettu ihminen tajunnut ilman erillisiä selityksiä.

"Jos olisin kokoomusaktiivi, pitäisin asiaa esillä (niinkuin monet tämän uuden polven nousevista kokoomuskyvyistä tekevät, mietipä vaikka Heikkisen kritiikkiä pakkoruotsia tai Kokoomuksen vihreytymistä kohtaan), mutta en pilaisi mahdollisuuksiani nousta asemaan, jossa näihin asioihin voi oikeasti vaikuttaa räksyttämällä kuin kiukkuinen terrieri."

Pyrit nimenomaan leimaamaan kaiken kritiikin Kokoomuksen puoluejohtoa tai puolueen ministereitä kohtaan "räksyttämiseksi" ja "räyhäämiseksi". Pidät ilmeisesti hyvinkin fiksuna ja kaukonäköisenä tuota linjaasi, että ihmisen ei pidä "räksyttämisellä" pilata mahdollisuuksiaan "nousta" vaikuttajaksi. Tuo on nimenomaan kokoomusbroilereille ja muille pyrkyreille tyypillinen ajattelutapa.

Broilerit pitävät tärkeimpänä asiana omia mahdollisuuksiaan "edetä" puolueessa vuosien varrella ja siksi vaikenevat ajankohtaisista ongelmista ollakseen "polttamatta siltojaan". Politiikkaa ei kuitenkaan tehdä vasta joskus 10-20 vuoden päästä, kun joku nykyinen perseennuolija ehkä joskus pääsee johonkin päättävään asemaan. Politiikkaa tehdään joka hetki.

On äärimmäisen vastenmielistä, että joku haluaa vuosikausien ajan vaieta omista todellisista mielipiteistään vain pedatakseen tietään "vaikuttajaksi" pääsemiselleen. Miten sellainen ihminen edes "etenee" politiikassa, joka ei koskaan ota kunnolla kantaa asioihin? Mitä asioita sellainen ihminen ajaa? Miksi sellainen ihminen on mukana politiikassa? Miten joku kynttiläänsä vakan alla pitävä ihminen voi laskea sen varaan, että joskus vuosien päästä pääsee EHKÄ tekemään jotain asioita jonain "vaikuttajana"?


Ei kommentteja: