keskiviikkona, elokuuta 17, 2011

Urpilainen ja Katainen valehtelevat Kreikan vakuuksista

valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ja pääministeri Jyrki Katainen heittävät miljardikaupalla veronmaksajien rahoja Kankkulan kaivoon ja valehtelevat "vakuuksista"Uusi Suomi:

Suuri kysymys koskien Suomen ja Kreikan solmimaa vakuussopimusta on se, kuinka suuri on Kreikan Suomen tilille suorittama pano. Luvut ovat vielä avoimia, mutta Uusi Suomi kokosi havainnollistavan esimerkkilaskelman yhdessä Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtajan Pasi Holmin kanssa.

Laskelman mukaan 1,4 miljardin euron takausosuutta vastaan Kreikan pitäisi tilittää Suomelle käteisenä 400–500 miljoonaa euroa riippuen koron suuruudesta (katso oheinen faktalaatikko).

Valtiovarainministeriö kertoi tänään, että ”Kreikka tallettaa Suomen valtion tilille summan, joka yhdessä sille saatavien korkojen kanssa kattaa pitkällä tähtäimellä Suomen takausta vastaavan lainasumman.”

Suomelta ei siirry Kreikalle rahaa, vaan Suomi takaa tietyn osuuden Kreikan uudesta lainasta. Takausosuuden suuruus on vielä auki. Aiemmin on kuitenkin arvioitu, että Suomen takausosuus on koko 109 miljardin euron paketista vähintään 1,4 miljardia euroa, joten tätä lukua on käytetty esimerkkilaskelmassa.

Esimerkkilaskelmassa on oletettu, että Kreikan Suomelle antama summa tuottaa 30 vuodessa niin paljon, että pääoma ja tuotto yhteensä ovat 1,4 miljardia euroa. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ei vielä halunnut arvioida, millä aikajänteellä Kreikan rahat sijoitetaan. Mahdollista siis on, että todellinen aikajänne on lyhyempi tai pidempi kuin laskelmassa käytetty 30 vuotta.

Kreikan tilittämä alkupääoma sijoitetaan Urpilaisen mukaan AAA-joukkovelkakirjoihin. Niiden korkotuotto on valtiovarainministeriön mukaan tällä hetkellä 3–4 prosenttia vuodessa, joten näitä lukuja käytettiin esimerkkilaskelmissa.


- Jos korko on 3 prosenttia, Kreikan pitäisi antaa Suomelle 573,8 miljoonaa euroa. Jos korko on 4 prosenttia, summa on 430 miljoonaa euroa, laskee Pasi Holm.

Valtiovarainministeriö ei ole vahvistanut mitään esimerkkilaskelman lukuja. Esimerkkilaskelmien tarkoituksena on havainnollistaa Suomen ja Kreikan sopimaa vakuusmallia. Myöhemmin selviävät todelliset luvut voivat siis erota laskelmissa käytetyistä luvuista.


Eihän tässä ole mitään järkeä.

Ensinnäkään Suomen ei tietenkään pitäisi lainata toisille valtioille penniäkään eikä myöskään taata toisten valtioiden lainoja.

Toiseksi on täysin vastuutonta, että Suomen hallitus ei vielä edes TIEDÄ Suomen Kreikalle antamien lainatakuiden suuruutta: "Suomi takaa tietyn osuuden Kreikan uudesta lainasta. Takausosuuden suuruus on vielä auki. Aiemmin on kuitenkin arvioitu, että Suomen takausosuus on koko 109 miljardin euron paketista vähintään 1,4 miljardia euroa"

Miten Suomen hallitus voi TAATA TOISTEN VALTIOIDEN VELKOJA TIETÄMÄTTÄ TAKUUSUMMAN SUURUUTTA?! Kuka hullu allekirjoittaa avoimen shekin, johon voidaan jälkikäteen kirjoittaa mikä summa tahansa?

Kolmanneksi tämä ajatus Kreikan tallettaman vakuuden korkojen laskemisesta hyvin pitkälle ajalle on täysin järjetön.

Kreikka voi jättää velkansa maksamatta heti nyt. Ei tämä kompensoidu sillä, että vakuusumma muka teoreettisesti kasvaisi korkoa korolle vuosikymmenien ajan.

Yhtä lailla se Kreikan velka, joka kaatuu Suomen maksettavaksi Kreikan valtion likviditeettikriisin vuoksi, kasvaa korkoa korolle.

Kreikan lainojen korot ovat sitä paitsi suurempia kuin niiden AAA-luokkaisten obligaatioiden, joihin Kreikan tallettama vakuussumma sijoitetaan. Tästä syystä ero Kreikan vakuussumman ja Suomen antamien lainatakuiden välillä KASVAA eksponentiaalisesti. Ero ei siis koskaan kuroudu umpeen, vaan KASVAA koko ajan.

Hallitus siis valehtelee sanoessaan, että Kreikan tallettama vakuussumma ja siitä saatavat korot kumulatiivisesti vastaisivat Suomen Kreikalle antamia lainatakuita pitkällä aikavälillä.


Ei kommentteja: