tiistaina, joulukuuta 17, 2002

Sosialismia tulonsiirroilla mielummin kuin reguloinnilla

Anssi Porttikiven kirjoituksessa mainittiin ohimennen eräs tärkeä pointti liittyen "sosiaalisen tasa-arvon" (sosialidemokraattien kehittämä järjetön käsite) toteuttamiseen.

Lähes kaikki valtion interventiot kansantalouteen (toinen kollektivistinen käsite) perustellaan nimittäin viimekädessä aina "sosiaalisella tasa-arvolla". Esimerkkeinä tästä ovat mm. "ilmaiset" (mikään tuotanto ei ole ilmaista vaikka sille määrättäisiin nollan euron maksimihinta, puhumattakaan palveluista jotka hinnoitellaan verotuksessa) julkiset palvelut.

Sosialistinen politiikka aiheuttaisi kuitenkin paljon vähemmän tuhoa yhteiskunnalle, jos sitä toteutettaisiin selkeillä tulonsiirroilla sen sijaan, että valtio ryhtyisi tuottamaan itse palveluita tai aiheuttaisi reguloinnilla vääristymiä tuotantorakenteeseen.

Esimerkiksi terveydenhuoltopalvelut olisi viisaampaa "taata" (ajatus siitä, että reguloinnilla voidaan oikeasti taata yhtään mitään on lapsellinen) köyhille yksinkertaisesti antamalla "tarpeen mukaan" (tarpeen arvioisi sosiaalivirkailija yhdessä avun saajan kanssa) rahaa niille jotka sitä pyytävät. Tällöin voitaisiin vapauttaa terveydenhuoltomarkkinat (ja mitkä tahansa muutkin) täysin yksityisen talouden piiriin ilman, että jouduttaisiin luopumaan monille tärkeästä holhousvaltion periaatteesta.

Periaatteessa uskon, että tämä ajatus on suhteellisen helposti markkinoitavissa suurelle osalle ihmisiä. Tarvitsisi vain keksiä vetävä nimi ("kolmas tie" kun on jo käytetty), kirjoittaa vakuuttava artikkeli (johon voi aina viitata) ja ruveta propagoimaan!

Ei kommentteja: