torstaina, heinäkuuta 24, 2003

Ding! Dong! The witch is dead! Which old witch? The wicked witch! Ding dong! The wicked witch is dead!

Joskus on jotain hyötyä USA:n armeijastakin. Irakin sosialistisen diktaattorin Saddam Husseinin vallanperijäksi aikoinaan nimitetty poika Qusai Hussein on saatu hengiltä. Samassa tulitaistelussa kuoli myös hänen veljensä, Saddamin vanhin poika Udai, joka oli menettänyt poliittisen valtansa osoittauduttuaan liian sekopääksi jopa isänsä mittapuulla.Joku nimimerkki Helge Eskelinen kirjoitti asiasta nyysseissä näin:


Amerikkalaiset tappoivat 14 vuotiaan teinipojan Irakissa:


Yhdysvaltain joukot hyökkäsivät tiistaina Mosulissa rakennukseen,
Kuusi tuntia jatkuneen tulitaistelun jälkeen alettiin tutkia neljää
huonokuntoista ruumista, .
Kolmas kuollut on teinipoika


Hänelle vastattiin sopivasti:


Ja kaksi ensimmäistä oli Saddam husseinin poikia, mukavia heppuja kaikin
puolin. Syytön teinipoika oli varmaan tullut kyselemään naapurin
veljeksiltä, Uduaylta ja Qusaylta sokeria, jolloin Amerikkalaiset
vittuillakseen ampuivat kaikki siihen paikkaan.


Myös Helge Eskelisen linkittämässä lehtiartikkelissa (Reuters–AP–HS) sanotaan, että kyseinen 14-vuotias poika oli ilmeisesti Qusai Husseinin poika eli Saddam Husseinin pojanpoika. Kukaan ei ole tietenkään vastuussa isänsä tai isoisänsä rikoksista, mutta todennäköisesti joku 14-vuotias Saddam Husseinin pojanpoika olisi ilman amerikkalaisten Irakiin tuloa ryhtynyt kymmenen vuoden sisällä jonkin sortin kiduttajaksi tai murhaajaksi jollain turvallisuuspoliisin päällikön tai armeijan upseerin valtuuksilla. Mahdollisesti poika oli myös tuossa piiritetyssä talossa aseistettu ja vaarallinen.

On kuvaavaa, että Saddam Husseinin kannattaja, nimimerkki Helge Eskelinen siteeraa HS:n artikkelia hyvin selektiivisesti. Eskelinen siteerasi siis vain nämä lauseenpätkät:


Yhdysvaltain joukot hyökkäsivät tiistaina Mosulissa rakennukseen,
Kuusi tuntia jatkuneen tulitaistelun jälkeen alettiin tutkia neljää
huonokuntoista ruumista, .
Kolmas kuollut on teinipoika


Alkutekstissä tuo kappale meni kokonaisuudessaan näin:


Yhdysvaltain joukot hyökkäsivät tiistaina helikoptereista Mosulissa rakennukseen, joka kuului alueen entiselle johtajalle, Saddam Husseinin serkulle.
Kuusi tuntia jatkuneen tulitaistelun jälkeen alettiin tutkia neljää huonokuntoista ruumista, joista kahden huomattiin kovasti muistuttavan Udai Saddam Husseinia ja Qusai Husseinia.
Kolmas kuollut on teinipoika, jonka arvellaan olevan Qusain 14-vuotias poika. Poika seurasi isäänsä kaikkialle.
Neljäs voisi amerikkalaisarvioiden mukaan olla henkivartija.
Illan tullen Bagdadissa nähtiin yksittäisiä ilonilmauksia Saddamin poikien kuoleman johdosta ja monet ihmiset ammuskelivat ilmaan.


Merkitys muuttuu kummasti, kun siteeratusta tekstistä jätetään avainsanoja pois Eskelisen tavoin. Varmaan samantyyppistä disinformaatiota harrastivat myös Irakin tiedotusvälineet Saddam Husseinin valtakaudella, ennen Eskelisen paheksumaa amerikkalaisten imperialistien hyökkäystä.

Ei kommentteja: