Typerimpiä vasta-argumentteja libertaristiselle aatteelle on ehdottomasti sosialistien ja muiden samanmielisten suosima jo kulttimaineeseen noussut köyhien ym. roskasakin eksterminoituminen: köyhäthän kuolevat ilman Kansaneläkelaitoksen kaljarahoja. Vaatii aikamoista typeryyttä nähdä ettei julkiselle hyväntekeväisyystoiminnalle olisi mitään vastinetta.
Jokaisen sosialistin ja kollektivistin täytyisi katsoa löytyisikö väkivallatonta ratkaisua tähän probleemaan. Jos he eivät pysty löytämään yhtäkään, niin sitten heidän kuuluisi keksiä sellainen. Sosialistit ovat aika tekopyhiä jos vastustavat Irakin sotaa tai terrorismin vastaista sotaa mutta samalla kannattavat väkivaltaisia ja rajoittavia toimia kotirintamalla.
Väkivallattomia ratkaisuja voisi olla esimerkiksi se jo tuhanteen kertaan toistettu yksityinen hyväntekeväisyystoiminta. Itse en hyväksy uskontoja mutta en voi kieltää etteikö esimerkiksi evankelisluterilainen kirkko harrastaisi minkäänlaista hyväntekeväisyyttä. SPR ja UNICEFkin ovat totisinta totta.
Kaikkien näiden järjestöjen olemassaolo jo itsessään todistaa liberalistisen vapaan yhteiskunnan toimivuuden myös köyhien, työttömien, asunnottomien ym. "huono-onnisempien" kannalta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
8 kommenttia:
Hyväntekeväisyyden lisäksi vapaassa markkinataloudessa ihmiset eivät niin usein rupeaisi täyspäiväisiksi alkoholisteiksi tms., koska taattua rahoitusta ei olisi. Ihmiset myös hankkisivat vakuutuksia ja säästäisivät enemmän.
"Hyväntekeväisyyden lisäksi vapaassa markkinataloudessa ihmiset eivät niin usein rupeaisi täyspäiväisiksi alkoholisteiksi"
Totta. KELAn kaljarahojen uupuminen voisi olla suhteellisen hyvä motivaatio edes jonkin moiseen säästävyyteen, mutta...
"Ihmiset myös hankkisivat vakuutuksia ja säästäisivät enemmän"
...Epäilen suuresti että ihmisten toiminta olisi jotenkin puhtaasti rationaalista.
Usko pois, jos jossain eksistentialistit ovat oikeassa niin siinä että ihmiset yleensä turvautuvat spontaaneihin virikkeisiin (kuten viinaan) elämän tarkoituksettomuuden jne. takia.
Ihmisten toiminnan ei tarvitse olla puhtaasti rationaalista, jotta ihmiset hankkisivat enemmän vakuutuksia ja säästäisivät enemmän sosiaalivakuutuksen ja -avun puuttuessa.
"Ihmisten toiminnan ei tarvitse olla puhtaasti rationaalista, jotta ihmiset hankkisivat enemmän vakuutuksia ja säästäisivät enemmän sosiaalivakuutuksen ja -avun puuttuessa."
No, kokemuksesta voin sanoa että ihmiset yleensä toimivat suhteellisen spontaanisti, sillä eivät osaa katsoa tarpeeksi pitkälle aikavälille, kuten vakuutuksen hankkimisessa tarvitsisi.
Mistä kokemuksesta? Mistä päättelet, että ihmiset hankkivat liian vähän vakuutuksia? Spontaanisti voi muuten hankkia vakuutuksen.
"Mistä kokemuksesta?"
Omasta henkilökohtaisesta kokemuksestani. Minulla on ollut tuhansia mahdollisuuksia sijoittaa rahaa johonkin, mutten ole vaan jaksanut. Sen sijaan olen mennyt syömään kiinalaiseen ravintolaan ja vieläpä aivan spontaanisti.
"Mistä päättelet, että ihmiset hankkivat liian vähän vakuutuksia?"
Enemminkin tuo oli kyllä villi veikkaus, mutta yritin sanoa että ihmiset eivät pakolti osaa arvostaa vakuutusta heidän nykyisessä tilassaan.
"Spontaanisti voi muuten hankkia vakuutuksen."
Kyllä voi, mutta veikkaan että toimillaan ihmiset haluavat hyötyä siitä mahdollisimman nopeasti. Sinänsä ihmisethän voivat joutua odottamaan (tapaturmaa) ennen kuin he voivat hyötyä vakuutuksesta.
Lisään vielä että tämä on amatöörimäistä pähkäilyä eikä perustu muita kuin omiin henkilökohtaisiin kokemuksiin rahasta.
Ihmiset kyllä usein suunnittelevat tulevaisuutta pitkälle ja siksi ostavat vakuutuksia ja säästävät. Sinun ei välttämättä nykyisessä elämäntilanteessasi kannatakaan säästää.
"Ihmiset kyllä usein suunnittelevat tulevaisuutta pitkälle ja siksi ostavat vakuutuksia ja säästävät."
Ihmisillä on kuitenkin tunteet ja nämä voivat vaikeuttaa tai vaikuttaa päätösten tekemiseen. Liian ylpeä tai vaikkapa ylimielinen ihminen aivan varmasti kieltäytyisi hankkimasta vakuutusta.
Lähetä kommentti