keskiviikkona, toukokuuta 16, 2012

Tekesin toimialajohtaja Risto Setälä puolustelee yritystukia nettikeskusteluissa kertomatta jääviydestään


Veronmaksajien rahoista yritystukia jakavan Tekesin toimialajohtaja Risto Setälä esittää internetissä kannanottoja yritystukien puolesta mainitsematta, että edustaa Tekesiä!!


City-lehti:

Angry Taxpayers vastustaa Tekesin tukia

Tekesin tukijärjestelmää kritisoivaa mielenosoitusta suunnitellaan äitienpäiväksi.


Tekes-tukia vastustava mielenosoitus järjestetään ensi sunnuntaina Tekesin pääkonttorin edessä Länsi-Pasilassa kello kahdesta eteenpäin. Mielenosoituksessa on mahdollisuus kokeilla Angry Taxpayers -peliä, jossa "pehmoisia veronmaksajia singotaan pahvilaatikoista rakennettua suunnitelmatalouskompleksia kohti". Pelaajien ei tarvitse täyttää hakemuksia tai kirjoittaa toimintasuunnitelmia saadakseen pelata.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan teknologiaa ja innovaatioita kehittämään pyrkivän Tekesin toiminta vääristää kilpailua ja demotivoi reilua kilpailua kannattavia yrittäjiä.

Tekesin viestintäjohtaja Anne Palkamo on astunut mielenosoittajien areenalle Facebookiin ja pyrkinyt aloittamaan heidän kanssaan keskustelun. Hän toivoo tapahtuman seinällä, että keskustelua voitaisiin käydä omalla nimellä, ei anonyymisti. Hän kutsuu avoimeen keskusteluun innostuneet päivää myöhemmin maanantaina avoimeen keskutelutilaisuuteen Tekesin Pasilan toimitalolle, jotta äitienpäivää voitaisiin viettää perhepiirissä. Tästä tarjouksesta mielenosoittajat kieltäytyvät.

Mielenosoituksen järjestäjät perustelevat anonyyminä pysyttelyään Vesa Puttosen tutkimukseen nojaten. Puttonen kirjoittaa muun muassa seuraavasti:
"..Tekesin asema on kasvanut niin merkittäväksi, ettei kenelläkään innovaatiojärjestelmän toimijalla ole halua tai uskallusta julkisesti ja kriittisesti arvioida organisaation tuloksellisuutta ja nykyisen mallin toimivuutta."

Anne Palkamo vastaa kritiikkiin kaivamalla esiin Matti Pietarisen työ- ja elinkeinoministeriölle tekemän selvityksen, jonka mukaan Tekesin tutkimus- ja kehitysrahoitus on vaikuttavimpia yritystukia ja edistää elinkeinorakenteiden muutoksia.
Mielenosoituksen puolelta nämä ajatukset ammutaan alas sillä perusteella, että Pietarisen selvityksen lähteinä on käytetty tukea saavia yrityksiä. Yritysten ei kannata kritisoida tukea antavaa tahoa, mikäli mielivät olla tukiaisten piirissä vielä ensikin vuonna.


 Keskustelua ko. mielenosoituksen järjestäjienjärjestäjien facebook-ryhmässä:


Tekes-tukia vastustava mielenosoitus la 1.9.2012 klo 13-15  • Lauri Grohn Tekesin asiat ovat niin sekaisin, että se puhuu asiakkaistaan, vaikka on itse yritysten asiakas. Siinä sitten selvityksissä asiakas kysyy ovatko projektien MYYJÄT tyytyväisiä Tekesiin. Kun käsitteen ovat noin sekaisin, ovat Tekesin "strategiat" kautta aikojen olleet samaa sekoilua.

  • Risto Setälä Tekes on yritys- ja tutkimusprojektien julkinen, tiettyjä markkinapuutteita paikkaava _rahoittaja_ ja rahoituksen saajat ovat Tekesin asiakkaita. Tilanne on aivan samanlainen kuten yksityisellä puolella pankeilla tai riskirahoittajilla (jotka kyllä pääosin ovat _omistajia_ pääomasijoitusten kautta).

  • Lauri Grohn Väärin! Pankit myyvät rahaa asiakkailleen, yritykset myyvät projekteja asiakkaalleen Tekesille. Valtio/veronmaksajat on Tekesin asiakas. VC:t eivät puhu asiakkaista, vaan osakkaista tms.

  • Lauri Grohn PS. Ennenvanhaan yrittäjät toimittivat joulukaloja ym Tekesiläisille, asiakkailleen. Mieti Risto tuota, niin voit panna käsitteesi järjestykseen.

  • Mikko Ellilä Toimialajohtaja Risto Setälä, Tekes, kommentoi yllä keskustelua Tekesistä mainitsematta, että ON ITSE TEKESISSÄ TÖISSÄ.

  • Mikko Ellilä Mikähän mahtaa olla syynä moiseen käytökseen?

  • Tekes-tukia vastustava mielenosoitus la 1.9.2012 klo 13-15 Tekesin työntekijät ovat tervetulleita kommentoimaan mielenosoitussivun päivityksiä, vaikka eivät paljastaisikaan työpaikkaansa. Mielenosoituksen järjestäjät esiintyvät nimettöminä, joten taustojen paljastamista ei edellytetä muiltakaan.

  • Mikko Ellilä Tekesin työntekijöiden kannanotot yritystukien puolesta ovat Tekesin propagandaa. Tekesin työntekijöiden pitäisi itse rehellisesti sanoa edustavansa työnantajaansa. Kenen kaljoja juot, sen lauluja laulat. Tekesin työntekijät ovat jäävejä puhumaan yritystukien järkevyydestä, koska he itse saavat palkkansa yritystukien jakamisesta. Heillä on siis oma lehmä ojassa. Tämän salaaminen on epärehellistä.
Huom. 


Ylläolevassa keskustelussa Tekesiä kritisoiva Lauri Gröhn on entinen Tekesin johtaja!!

Gröhn on julkisesti kumonnut Tekesin propagandavalheita ennenkin:

4 Tekesin luomaa myyttiä

19.3.2012 14:49 Lauri Gröhn

Tekes on 20 vuoden ajan kysellyt yrityksiltä hankkeiden vaikutuksista ja luonut niiden perusteella joukon myyttejä, joiden päätarkoitus lienee tehdä vaikutus poliitikkoihin.

Myytti 1:
52 prosenttia Tekesin rahoittamista pienten ja keskisuurten yritysten projekteista lisäsi yrityksen liiketoiminnan kansainvälistymistä. 
Mikä tahansa demon lähettäminen ulkomaille tai messuesittely on tuota "kansainvälistymistä".

Myytti 2:
13 000 euroa Tekesin rahoitusta synnyttää yhden pysyvän työpaikan yksityiselle sektorille. 
Perustuu yrittäjien ennakkospekulaatioihin. Ja koska ylipäätänsä?

Myytti 3:
Pienten ja keskisuurten yritysten projekteissa yksi Tekesin panostama euro tuottaa keskimäärin 21 euroa liikevaihtoa vuodessa.
Perustuu puhtaasti yrittäjien ennakkospekulaatioihin. Ja koska ylipäätänsä?

Myytti 4:
Tekesin 2000-luvun alussa rahoittamien yritysten tuottavuus kasvoi 3,5-kertaisesti 5 vuodessa verrattuna euromaiden teollisuusyritysten keskimääräiseen kasvuun.

Tekesin rahoittamat yritykset eivät ole vertailukelpoisia minkä tahansa yrityksen kanssa, kausaliteettia ei voi olla. Ja pienet voivat kasvaa nopeammin vaikka jäisivätkin kääpiöiksi.

Myyttien lähde:
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2012Tekesissä on paljon mätää. Tämä ei tietenkään ole yllättävää, koska yritysten tukeminen veronmaksajien rahoilla on lähtökohtaisesti korruptoitunutta toimintaa.

Every government interference in the economy consists of giving an unearned benefit, extorted by force, to some men at the expense of others.

- Ayn Rand: The New Fascism: Rule by Consensus, Capitalism: The Unknown Ideal
Ei kommentteja: