tiistaina, syyskuuta 13, 2011

Jyrki Katainen antaa Kreikalle lainaa 3,5 % korolla, kun markkinakorko on 136 %

Taloussanomat:
Vieläkö Kreikan-lainat ovat hyvä bisnes, Katainen?
Kun Suomi päätti viime vuonna osallistua Kreikan ensimmäiseen lainapakettin, silloinen valtiovarainministeri ja nykyinen pääministeri Jyrki Katainen (kok) sanoi Helsingin Sanomille, että ”me emme ole antamassa rahaa solidaarisuudesta EU:n jäsenmaalle, vaan varjelemassa suomalaisten omaa kansallista intressiä”.


Suomi ennakoi tekevänsä tuntuvasti voittoa lainaamalla Kreikalle rahaa, niin kuin silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk) asian ilmaisi.
Ideana tässä ajattelussa oli se, että Suomen luottoluokituksen ollessa hyvä se saa markkinoilta halpaa lainaa ja lainaa sitä Kreikalle korkeammalla korolla. Tällaista rahanvälitystä Vanhanen kommentoi sanomalla "näinhän tässä tapahtuu ja niin pitää ollakin".


Katainen taas kehui ansaintalogiikkaa Ilta-Sanomien haastattelussa sanoen, että "jos kaikki menee niin kuin pitäisi, saamme muutaman kymmenen miljoonaa [euroa] voittoa."


Kun kyse ei siis ilmeisesti missään vaiheessa ollutkaan solidaarisuudesta, vaan suomalaisten taloudellisista eduista, kuinka hyvin Suomen edut toteutuvat Kreikan uudessa lainapaketissa?
Uudessa lainapaketissa Kreikalle annetaan Euroalueen väliaikaisen rahoitusvakausvälineen (ERVV) ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kautta 109 miljardia euroa lisää lainaa. Suomen osuus paketista on tämän hetken tietojen mukaan noin 1,4 miljardia euroa. Lisäksi yksityiset sijoittajat
osallistuvat Kreikan tukemiseen noin 50 miljardilla eurolla. Kreikan olemassaolevien lainojen takaisinmaksuaikaa on myös luvattu pidentää.


Merkittävät muutokset vanhaan pakettiin verrattuna liittyvät uusien lainojen takaisinmaksuaikaan sekä korkotason roimaan alentamiseen.


Kreikan uuden lainan takaisinmaksuaikaa pidennetään 15–30 vuoteen. Lainan koroksi tulee sama korko, joka on euroalueen ulkopuolelle myönnettävällä maksutaseavulla. Tällä hetkellä se on 3,5 prosenttia.


Kreikan valtion obligaatioiden markkinakorko (Bloomberg) :
Greece Govt Bond 1 Year Yield 135.795 %
Ei kommentteja: