tiistaina, syyskuuta 06, 2011

Pankki: Ilman pankkitukea BKT romahtaisi 50 %


Uusi Suomi:

Teemu J. Kammonen
Teemu J. Kammonen

Pankin salaiset laskelmat julki: näin kävisi markka-Suomelle

Julkaistu: 10:58
Päivitetty: 11:00

Jos Suomi eroaisi eurosta, sen pitäisi erota myös EU:sta. Euroero tarkoittaisi samalla vähintään noin 20 prosentin romahdusta kansantuloon. Yhtä suomalaista kohden tämä tarkoittaisi noin 6 000 - 7 000 euron lovea ensimmäisenä vuonna. Seuraavina vuosina menetys vakiintuisi jonnekin 3 500 euron ja 4 500 euron välille.

Suomen kansantulo per asukas on noin 35 000 euroa vuodessa. Käytännössä ero eurosta pudottaisi tämän noin 28 000 euroon per asukas.

Yllä oleva ennuste perustuu investointipankki UBS:n laskelmiin, jotka vuodettiin tällä viikolla nettiin. UBS:n analyytikot selvittivät, mitä euron hajoaminen käytännössä tarkoittaisi.

Uusi Suomi on tehnyt laskelman Suomen osalta siltä pohjalta, että Suomi luokitellaan Saksaan rinnastettavaksi vahvaksi euromaaksi. Heikoille euromaille kävisi UBS:n mukaan vielä paljon kehnommin.

UBS ei usko, että euroalue hajoaa, sillä sen taloudelliset ja poliittiset seuraukset olisivat liian kovat. Pankki lähtee oletuksesta, jonka mukaan euroalue pidetään pystyssä vaikka väkisin.

Tätä tukee pankin laskelma, jonka mukaan kaikkien nykyisten kriisimaiden kaikkien ulkomaisten velkojen kuittaaminen euroalueen yhteisestä pussista tarkoittaisi vahvojen euromaiden, kuten Suomen, kansalaisille noin 1 000 euron kertaluonteista lovea asukaskohtaiseen kansatuloon.

Käytännössä - mikäli UBS:n laskelmat osuvat oikeaan - Suomi säästäisi pelkästään ensimmäisen vuoden aikana vähintään 5 000 euroa per asukas.

Entä pankit?

Suomen - tai muun UBS:n vahvaksi luokitteleman maan, kuten Saksan - erotessa eurosta eroajan pankkisektori kokisi kolauksen, muttei kaatuisi riittävän pääomituksen ansiosta.

Samoin kävisi vahvan maan ulkomaanlainoille: korot nousisivat, mutta ne olisi edelleen sidottu euroon ja todennäköisesti hoidettaisiin pois ennemmin tai myöhemmin.

Suurin seuraus vahvalle maalle olisi UBS:n mukaan nimenomaan pakkoero Euroopan unionista. Pankin analyytikot tulkitsevat Lissabonin ja Maastrichitin sopimuksia niin, että luopuessaan eurosta maa loukkaisi vapaan liikkuvuuden periaatetta ja joutuisi siksi ulos unionista.

Negatiivisin seuraus vahvalle maalle olisi kansainvälisen kaupankäynnin huomattava vaikeutuminen. Maa joutuisi EU:n rajojen ulkopuolelle, eikä kykenisi enää nauttimaan unionin vapaan liikkuvuuden suomasta ulkomaankaupan helppoudesta. Myös valuuttakustannukset kohoaisivat.

Heikko maa?

UBS listaa myös skenaarion, jossa euron heikko maa eroaisi rahaliitosta ja EU:sta. Skenaario tarkoittaisi katastrofia heikolle euromaalle niin taloudellisesti kuin yhteiskunnallisesti.

Investointipankki käyttää esimerkissään nimeämätöntä eteläeurooppalaista maata. Maa joutuisi laiminlyömään ulkomaiset velkansa, ja maan liike-elämää uhkaisi samalla tavalla maksuhäiriö.

Nimettömän eteläeurooppalaisen maan pankkijärjestelmä tuhoutuisi: pankkeja kaatuisi, eikä valtio kykenisi omassa maksuhäiriössään pääomittamaan pankkeja riittävästi. Lisäksi esimerkkimaan ajautuminen EU:n ulkopuolelle käytännössä lakkauttaisi kansantalouden ulkomaankaupan.

Rahassa yhtä asukasta kohden kansantuote alenisi 9 500 - 11 500 euroa ensimmäisenä vuonna. Esimerkiksi Kreikassa kansantuote on noin 26 000 euroa vuodessa.

Euroeron jälkeen asukasta kohden katoaisi pahimmillaan noin 40-50 prosenttia kansantuotteesta.AIVAN TÄYTTÄ PASKAA.

Miljardibisneksiä pyörittävä pankki, joka hyötyy Kreikan, Irlannin ja Portugalin tukipaketeista, väittää tukipakettien olevan välttämättömiä tuollaisen maailmanloppuskenaarion estämiseksi.

Tukiaisista hyötyvän pankin julkaiseman "raportin" mukaan, jos ERVV-tukipaketteja ym. miljardien tulonsiirtoja veronmaksajilta pankeille ei olisi, bkt romahtaisi 50 %. No vittu joo.


Seuraavaksi varmaan Suomen kansallisoopperan johtaja ilmoittaa, että ilman oopperatalon rahoittamista verovaroista Suomeen tulee ydinsota tai jotain vastaavaa.

Ylekin voisi julkaista "tutkimuksensa", jonka mukaan tv-lupamaksun lakkauttaminen tappaisi pari miljoonaa suomalaista nälkään. Lisäksi esim. Kokoomus voisi julkaista "raportin", jonka mukaan puoluetuen leikkaaminen aiheuttaisi maapallon räjähtämisen.

US:n toimittajat varmaan kertoisivat näistäkin "tutkimuksista" ikään kuin ne olisivat jotain objektiivista tietoa.Kommentteja US:n keskustelupalstalta:

Ruotsilla ja Norjalla menee tosi hyvin

Ihan omat valuutat on eikä mitään rommauksia.

En kyllä tajua mikä menetys siitä tulee jos euron sijasta maksettaisiin markalla.

Ruotsikin ja Brititkin on Eu:ssa vaikka niillä on oma valuutta.Ei vaikuta kaupankäyntiin

Miksi yksikään venäläinen, ruotsalainen tai saksalainen yritys jättäisi ostamatta suomalaiselta yritykseltä tuotetta tai palvelua sen takia, ettei Suomi kuulu euroon? Suomalainen yrityshän voi hinnoitella tuotteensa edelleen dollareissa, euroissa, kruunuina tai ruplina. Ei sillä ole mitään väliä, mikä on Suomen virallisen valuutan nimi.Niinpä

Kukahan tilasi tämän laskelman, ettei vaan ollut Jykä joukkoineen....


Jospa tilaaja

onkin Matti "lautakasa" Vanhanen, joka puolustaa kiivasti Suomenkin osallistumista tukipaketteihin ja jopa eurobondeihin. Hän nimittäin on itse sanonut Suomen kuuluneen hänen aikanaan EU:n ytimeen. Saksa ja Ranska ottivat aina yhteyttä tärkeitä asioita ratkaistaessa. Joten tälläisia veikkoja meillä.


Täyttä soopaa...

ja propagandaa koko juttu. Ei euron ulkopuolelle jäämninen tarkoita EUsta eroa. Se ei ole EUn edun mukaista. Jokainen jäsenmaa saa valita valuuttansa kuten on saanut tähänkin asti. Suurten ulkopuolella älyllistä kapasiteettia omaavat maat jättäytyivätkin ulos Eurosta koska käsittivät sen onttouden jo alussa. Euro on tiensä päässä ja väin hölmö jää sitä puolustamaan. Vapaakauppa-alue voi jatkaa. Näin se toimi ennenkin ja toimii vastakin. Jääräpäinen liittovaltioon pakottaminen sen sijaan maksaa Euroopalle niin kalliisti ettei kukaan järkevä siihen ryhdy. Taloudelliset, sosiaaliset ja poliittiset seuraukset tulevat olemaan kolmanteen maailmansotan verrattavia ja tuhoavat Euroopan totaalisesti.Investointipankki UBS

Investointipankki UBS edustaa luonnollisesti tässä asiassa absoluuttista objektiivisuutta ollenkaan ajamatta omaa etuaan!
UBS:n valehtelua

"Negatiivisin seuraus vahvalle maalle olisi kansainvälisen kaupankäynnin huomattava vaikeutuminen. Maa joutuisi EU:n rajojen ulkopuolelle, eikä kykenisi enää nauttimaan unionin vapaan liikkuvuuden suomasta ulkomaankaupan helppoudesta. Myös valuuttakustannukset kohoaisivat."

Sveitsi ja Norja ETA:n jäseninä ovat EU:n sisämarkkinoilla aivan samassa asemassa kuin euromaat.

"Euroopan talousalue (ETA) laajentaa Euroopan unionin yhteismarkkinat EU:n jäsenmaiden lisäksi Islantiin, Liechtensteiniin ja Norjaan, ilman että näitä maita koskevat EU:n jäsenyyteen liittyvät velvoitteet ja edut."

Tämän lisäksi ETA:n liitännäisjäsen on Sveitsi, jolla on samat oikeudet kuin muillakin ETA:n jäsenmailla. Sveitsi on liitännäisjäsen siksi, että ETA-järjestön toteuttamat muutokset eivät automaattisesti koske Sveitsiä. Sveitsin kansa päättää kaikista muutoksista erikseen.

Sveitsissä eivät hillu UBS:n kaltaiset valerhtelevat bangsterit ja niiden liittolaisina kieroilevat poliitikot.

Siellä vallitsee oikea suora demokratia eikä ostettu demokratia, kuten lännessä yleensä.

UDS valehtelee siinäkin, että Suomen poistuessa eurosta sen on erottava EU:sta vapaan liikkuvuuden periaatteen mukaisesti. Miksi sitten EU:n jäsenten ylivoimainen enemmistö on ei-euromaita? Ja miksi ei-euromaat katselevat euroa kuin helvetin esikartanoa? Siksi, että se sitä todella on: velkojen sosialisointihelvetti veronmaksajien piikkiin.Eu muistuttaa enemmän ja enemmän mafiaa

"Jos Suomi eroaisi eurosta, sen pitäisi erota myös EU:sta."

Miksi? Eu:ssa on lukuisia euroon kuulumattomia maita. Olisiko erottaminen jokin mafiatyylinen rangaistus niskoittelusta: Suomen elämä tehtäisiin hankalaksi ja se karkotettaisiin "perheen" yhteydestä.

Omasta mielestäni yhteinen valuutta olisi oikein hyvä ja hyödyllinen, jos kaikki euromaat toimisivat sääntöjä noudattaen ja vastuullisesti.


Olipas kukkua kerrakseen!

Rikkovatko Ruotsi, Tanska ja UK EU:n perustamissopimuksia, kun eivät kuulu Euroon? Eiköhän anneta niille yksintein kenkää EU:sta...

Hassunkurinen on myöskin väite siitä, että kaikki häviäisivät, jos euro purettaisiin - vahvat euromaat vain vähemmän kuin heikot. Höpöhöpö.

Uutisen sisältö selittynee sillä, kenen intressissä moiset laskelmat mahtavat olla. Follow the money!


Höpö höpö

"Jos Suomi eroaisi eurosta, sen pitäisi erota myös EU:sta."

Missä säännöissä näin sanotaan? Ruotsikin kuuluu EU:hun mutta ei euroon ja hyvin porskuttelee.

Kyseisen sveitsiläispankin kotimaakaan ei kuulu euroon eikä edes EU:iin, mutta maalla menee loistavasti. Tarkoittavatko pankin laskelmat sitten sitä, että liittyessään EU:iin Sveitsi voisi lisätä kansantuotettaan esim, 20%. Olisivathan he järjettömiä jos eivät nyt liittyisi.

Tästä huolimatta olen sitä mieltä, että Suomen ei pitäisi erota eurosta vaan Kreikan.


Salaiset laskelmat? Ei, vaan pankkiirien propagandaa.

Voisiko toimittaja esittää laskukaavat ihan luvuilla? Tuollaiset laskelmat ovat täyttä roskaa ja ne eivät perustu yhtään mihinkään. Sen tietää jokainen ammattisijoittaja.Tästä näemme, että sanomalehtiä lukeva yleisö eli kansa tajuaa asioita paljon paremmin kuin sanomalehtien toimittajat.

Mistä vitusta toimittajille maksetaan palkkaa? Hehän eivät selvästikään tajua mistään mitään. Lukijat kirjoittelevat sanomalehtien kommenttipalstoille ilman palkkaa paljon järkevämpää, asiantuntevampaa analyysia kuin mitä toimittajat kirjoittajat sanomalehdissä palkkaa vastaan. Lukijapalstat sisältävät enemmän tietoa ja terävämpää analyysia kuin sanomalehtien artikkelit.

Toimittajat, hävetkää. Olette saatanan tyhmiä ja tietämättömiä. Mistä teille oikein maksetaan palkkaa? Lukijat kirjoittavat ilman palkkaa paljon parempia juttuja kuin toimittajat palkkaa vastaan.


Ei kommentteja: