keskiviikkona, syyskuuta 07, 2011

Miksi Kokoomus valehteli, että kaikki talousasiantuntijat kannattavat Kreikan ja Portugalin tukipaketteja?


Iltalehti:

Professori: Kreikka ulos eurosta!

Keskiviikko 7.9.2011 klo 13.17

Kansantaloustieteen professori: Kreikka on potkittava ulos eurosta.


- Kreikan itsensä kannalta olisi helpompaa, että maa irtaantuisi rahaliitosta ja ottaisi oman valuuttansa käyttöön, Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen sanoo Iltalehdelle.

Kanniaisen mukaan Kreikalle olisi pitänyt antaa lähtöpassit eurosta jo keväällä 2010.

- Euroopan unionin ja Euroopan poliittisten johtajien valitsema linja Euroopan velkakriisin hoidossa on ollut väärä.

- Mutta EU:lle, Euroopan komissiolle ja Euroopan keskuspankille on ollut arvovaltakysymys pitää rahaliitto koossa.

Turhat tukipaketit

Tukipaketit eivät Kreikan talouden ongelmia ratkaise, Kanniainen teroittaa.

- Tukipaketeilla ei ole mitään vaikutusta Kreikan talouden taustalla vaikuttavaan kaksoisvajeeseen.

Kaksoisvaje koostuu vaihtotaseen vajeesta sekä budjettivajeesta. Vaihtotaseen vaje viittaa tuonnin ja viennin epätasapainoon - Kreikan vientitulot eivät riitä kattamaan sitä, mitä Kreikka maksaa tuonnista.

Budjettivaje viittaa puolestaan siihen, että Kreikan valtiolla on enemmän menoja kuin tuloja.

- Tänä vuonna arviolta kahdeksan prosenttia, Kanniainen täsmentää.Iltalehden lukijaäänestys:


OTA KANTAA

Pitäisikö Kreikka potkia ulos eurosta?
O
Kyllä Ei
98%2%
Ääniä 11021Ennen vaaleja kaikki Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaat valehtelivat, että KAIKKI "talousasiantuntijat" kannattavat Kreikan ja Portugalin tukipaketteja.

Se ei silloinkaan ollut totta, mutta nimenomaan vaalien jälkeen talousasiantuntijat ovat erityisen runsaasti vastustaneet näitä tukipaketteja. Heidän olisi pitänyt esiintyä tiedotusvälineissä aktiivisemmin ennen vaaleja, jotta Kokoomus ei olisi voinut väittää tukipakettien olevan kaikkien viisaiden talousasiantuntijoiden mielestä välttämättömiä.


Tämän väitteen esittivät nimenomaan poikkeuksetta kaikki Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaat, jotka ylipäätään puhuivat asiasta. Ilmeisesti Kokoomuksen puoluetoimisto oli antanut kansanedustajaehdokkaille ohjeet, että heidän on väitettävä nimenomaan "kaikkien talousasiantuntijoiden" pitävän tukipaketteja täysin välttämättöminä. Kokoomuksen kaikki ehdokkaat toistivat robottimaisesti sitä propagandaa, joka oli heille saneltu puolueen keskusjohdosta. Kukaan Kokoomuksen ehdokas ei osannut ajatella asiasta omilla aivoillaan.


Mitä tulee ylläolevaan vaatimukseen Kreikan erottamiseksi eurosta, en katso sen mitenkään loogisesti liittyvän Kreikan (ja Portugalin ja Irlannin) tukipaketin vastustamiseen.

Kysymys siitä, pitääkö Suomen tai esim. Kreikan olla eurossa, on täysin eri asia kuin kysymys tukipakettien mielekkyydestä. Itse en tällä hetkellä kannata euroalueen hajottamista ja kansallisten valuuttojen palauttamista, koska siitä olisi miljardien eurojen suuruiset kustannukset. Vastustan tukipaketteja, mutta en kannata euron lakkauttamista. Nämä asiat eivät kuulu yhteen. Kreikan valtion päästäminen konkurssiin (default) ei mitenkään johda euron hajoamiseen. Se on vain Kokoomuksen ja Kokoomusta lahjovien pankkiirien propagandavalhe.

Poliisin pitäisi selvittää, ovatko pankit ostaneet Kokoomuksen tuen Kreikan, Portugalin ja Irlannin tukipaketeille antamalla Kokoomukselle miljoonien eurojen verran vaalirahoitusta.

Pankithan hyötyvät näistä tukipaketeista miljardien eurojen verran, koska ilman näitä tukipaketteja ("ERVV" yms.) Kreikan, Portugalin ja Irlannin valtiot eivät olisi kyenneet maksamaan velkojaan pankeille.

Niinpä näiden tukipakettien läpimenon takaaminen muutaman miljoonan euron lahjoituksella Kokoomuksen vaalikassaan olisi pankeille erittäin kannattava sijoitus.
Ei kommentteja: