tiistaina, syyskuuta 06, 2005

New Orleans

Panu Höglund kirjoitteli New Orleansin tulvasta:
Så självklart att jag inte kom ihåg att säga det: nu, när gatorna tagits över av mord- och våldtäktslystna gäng, ser vi libertarismen genomförd i praktiken. Inte någon förmyndarstat här inte.


Kävin kommentoimassa:
Hah hah. New Orleans sijaitsee merenrannan ja järven välissä olevassa joensuistossa, jossa katutaso on sekä meren että järven vedenpinnan alapuolella. Tämä taas johtuu siitä, että valtiovalta on tukenut patojen rakentamista kaupungin ympärille ja talojen jälleenrakentamista kaikkien tulvien ja hurrikaanien jälkeen.

Kyseessä on siis taloustieteellinen malliesimerkki ilmiöstä nimeltä moral hazard, joka on nimenomaan riskien kollektivisoinnin (courtesy of U.S. taxpayers) aiheuttama ongelma.

Järjestyshäiriöt tulvan valtaamassa kaupungissa taas johtuvat a) läsnäolevien tuhansien poliisien ja sotilaiden kyvyttömyydestä tai haluttomuudesta suojella kansalaisia ja heidän omaisuuttaan - jälleen siis näemme julkisen sektorin tehottomuuden - ja b) kaupungin populaation ja ennen kaikkea tulva-alueelle jääneiden ihmisten joukon rodullisesta ja etnisestä kompositiosta.
Offtopic: kävin opettamassa Höglundille ruotsia.

Höglund:
New Orleans har träffats av en orkan och försjunkit i ett elände och kaos som av allt att döma hör hemma i Mad Max' värld.


Minä:
Heittomerkkien käyttäminen s-äänteeseen eli s-, x- tai z-kirjaimeen päättyvien sanojen genetiivimuodossa on anglismi, jota pidetään ruotsissa virheenä. Toki tämä virhe esiintyy mm. Husiksessa, mutta se on silti virhe.


Joskus aiemmin kävin korjaamassa hänen saksankielisen tekstinsä lauserakenteita. Jos tunnette Höglundin kielifanatismia ja yleisesti höyrypäistä persoonallisuutta, voitte varmaan arvata hänen kiehuneen raivosta jonkun osoitettua kielioppivirheitä hänen ruotsin- ja saksankielisessä tekstissään.

15 kommenttia:

Mikko Särelä kirjoitti...

Rodulla, tai etnisyydellä ei ole mitään tekemistä New Orleansissa tapahtuneiden levottomuuksien kanssa. Samanlaisia levottomuuksia olisi varmasti esiintynyt, jos samalle alueelle olisi sullottu suuri määrä helvetin enkeleitä ja heidän vastineitaan, tai mitä tahansa rikollista rupusakkia.

On täydellistä järjettömyyttä syyttää jotain kuvitteellista rotua ongelmista, kun todellisuudessa ongelmat ovat kulttuurissa. Itse ainakin tunnen monta erittäin mukavaa mustaihoista, jotka eivät varmasti osallistuisi moiseen ryöstelyyn ja raiskaamiseen.

Historiallisesti katsottuna ryöstelevää ja raiskaavaa joukkoa on löytynyt kaikkialta. Modernit länsimaat ovat poikkeus tässä väkivallan kulttuurissa, joka on osa ihmisen historiaa. Tälle poikkeukselle lienee monta syytä, mutta yksi niistä EI ole geenit.

Geenien syyttäminen tuollaisesta toiminnasta ei ole pelkästään typerää, vaan myöskin vahingollista. Se saa aikaan kuvitelman, etteivät nuo ihmiset voi mitään käytökselleen. Tämä taasen vain hidastaa, tai estää noiden yhteisöjen ongelmien, eli mm kulttuurin sisäistämän ja hyväksymän väkivallan, ratkaisemista.

Tällainen rasistinen paska ei kuulu libertaariin blogiin. Jos haluat jatkaa samalla linjalla, voisit etsiä vaikka jonkin uusnatsien blogin ja mennä sinne kirjoittelemaan.

Matti kirjoitti...

Reuters Ruta: "Däremot kan vi i svenskan ha apostrof efter s-et vid genitiv av namn som slutar på -s: Lars? bok (och på motsvarande sätt vid namn som slutar på -x och -z: Max? mössa, Schweiz? befolkning)."

Tiedemies kirjoitti...

Ellilä on osoittanut usein samanlaista käytöstä, mistä syystä ihmettelenkin, miten libertaarit suostuvat katselemaan häntä.

Ihmettelen myös syvästi sitä, kuinka usein hän syyllistyy puhtaasti henkilöönkäyvään kirjoitteluun ja alatyylisiin ilmauksiin.

Olen aiemmin - ehkä perusteetta - vetänyt Ellilän ja muutaman muun libertaarin rasistisista ja muuten asiattomista kirjoituksista sen johtopäätöksen, että libertarismi johtaa juuri tällaiseen eturyhmäajattelua korostavaan autoritarismiin.

Minusta libertaarit voisivat useamminkin osoittaa suoraselkäisyyttään ja sanoutua irti Ellilän kaltaisesta roskasakista aivan tyystin. Olen verkossa ja sen ulkopuolella tavannutkin libertaareiksi tunnustautuvia henkilöitä, jotka ovat kauhistelleet tätä käytöstä.

Mutta, mikä minä olen sanomaan. Sosialistihan olen, tietysti, ja varmaan olkinukkeja ja muuta tässä viljelen. Ihan vaan tyhmyyttäni, tietysti.

Mikko Sandt kirjoitti...

Ellilän anti-idiootti-postauksia kyllä lukee mielellään mutta rasismin ei tulisi kuulua tämän blogin sisältöön eikä se palvele vapaita markkinoita millään tavalla.

Veikkaan, että tilanne olisi aivan tyystin samanlainen jonkin vastaavan katastrofin iskiessä keskelle White Trash-porukan asuttamaa aluetta.

Idiotismi ja väkivaltaisuus saattaa olla geneettistä mutta sillä ei ole mitään tekemistä etnisyyden kanssa.

Mikko Ellilä kirjoitti...

"Rodulla, tai etnisyydellä ei ole mitään tekemistä New Orleansissa tapahtuneiden levottomuuksien kanssa."

New Orleansin demografinen rakenne oli pieni sivupointti jutussani, jonka pääpointti oli tukiaisten aiheuttama moral hazard ja julkisen sektorin inkompetenssi järjestyksenpidossa.

Jännää, että tartuit juuri tuohon sivuhuomautukseen New Orleansin väestöstä. Näkemykseni tietyn väestöaineksen suuresta roolista New Orleansin rikollisuudessa perustuu mm. Ylen tv-uutisten paikan päällä käyneen toimittajan tietoihin ja yleisesti tunnettuun tilastotietoon. Revi tästä:

At midyear 2004 there were 4,919 black male prison and jail inmates per 100,000 black males in the United States, compared to 1,717 Hispanic male inmates per 100,000 Hispanic males and 717 white male inmates per 100,000 white males.

On järjetöntä väittää, että tuollainen seitsenkertainen ero valkoisten ja mustien suhteellisessa vankimäärässä eli varsin hyvä indikaattori rotujen välisistä eroista rikollisuudessa kokonaisuutena olisi irrelevanttia New Orleansissa tapahtuneiden levottomuuksien kannalta.

New Orleans itself is two-thirds black. It has had nothing but black mayors since 1978. All four of them are from the light-skinned "creole of color" elite, including the notorious Marc H. Morial, now head of the National Urban League. The city government is corrupt and lackadaisical. While the police department has perhaps rebounded from the depths it reached a decade ago when an officer was condemned to death for having a mother of three rubbed out by drug gangstas in his employ, nobody should be surprised that last week numerous officers ran away, and some even freelanced as looters.

http://www.vdare.com/sailer/050903_new_orleans.htm

"On täydellistä järjettömyyttä syyttää jotain kuvitteellista rotua ongelmista, kun todellisuudessa ongelmat ovat kulttuurissa."

Puhuinkin paitsi rodusta, myös etnisyydestä. Mustien amerikkalaisten etnokulttuuri ihannoi ja legitimoi rikollisuutta. Valkoiseen suomalaiseen perheeseen adoptoidut suomalaisessa kultturissa kasvaneet mustat lapset eivät käyttäydy samalla tavalla kuin mustat amerikkalaiset. Rotu eli geneettinen populaatio ei kuitenkaan ole mitenkään kuvitteellinen suure. Kiistätkö geenien olemassaolon? Oletko kreationisti tms. hörhö?

"Tällainen rasistinen paska ei kuulu libertaariin blogiin. Jos haluat jatkaa samalla linjalla, voisit etsiä vaikka jonkin uusnatsien blogin ja mennä sinne kirjoittelemaan."

Geneettisten erojen olemassaolon mainitseminen ei ole rasismia tai uusnatsismia. On ikävää, että yrität kiistää objektiivisia faktoja poliittisen korrektiuden vuoksi. Tulee Orwell mieleen.

Mikko Ellilä kirjoitti...

"Ellilä on osoittanut usein samanlaista käytöstä"

Määrittele "samanlainen käytös". Ikävien tosiasioiden mainitseminen? Se nyt vain sattuu olemaan fakta, että mustat amerikkalaiset tekevät rikoksia moninkertaisesti enemmän kuin valkoiset. Se on fakta. Se ei muuksi muutu, vaikka sinä pitäisit sen mainitsemista huonona "käytöksenä".

Miehet muuten tekevät rikoksia moninkertaisesti enemmän kuin naiset. Onko tämänkin faktan mainitseminen sinusta huonoa "käytöstä"? Mistä kaikista asioista keskustelun haluaisit kieltää? Mitä kaikkia tabuja sinulla on ja miksi? Haluatko julistaa itsesi joksikin internetin ajatuspoliisiksi?

"Ihmettelen myös syvästi sitä, kuinka usein hän syyllistyy puhtaasti henkilöönkäyvään kirjoitteluun"

Kuten? Mielestäni juuri sinä olet käynyt häiriköimässä tätä blogia henkilöönkäyvällä kirjoittelulla. Nytkin juuri harrastat henkilöönkäyvää, hyökkäävää argumentointia: vastustat minun lyhyttä viittaustani USA:n rikostilastoihin aloittamalla ad hominem-hyökkäyksen minua vastaan. Olet toki tehnyt samaa ennenkin, joten tämä ei ole mitenkään yllättävää.

"ja alatyylisiin ilmauksiin."

Kuten?

"Olen aiemmin - ehkä perusteetta - vetänyt Ellilän ja muutaman muun libertaarin rasistisista ja muuten asiattomista kirjoituksista"

Kuten? Linkki?

"sen johtopäätöksen, että libertarismi johtaa juuri tällaiseen eturyhmäajattelua korostavaan autoritarismiin."

Päinvastoin. Et ymmärrä libertarismista yhtään mitään. Libertarismi on individualismia. Miksi käyt täällä kommentoimassa asiaa, josta et tiedä yhtään mitään?

"Minusta libertaarit voisivat useamminkin osoittaa suoraselkäisyyttään ja sanoutua irti Ellilän kaltaisesta roskasakista aivan tyystin."

Ohhoh. Ad hominem-hyökkäys sen kuin jatkuu vain.

"Olen verkossa ja sen ulkopuolella tavannutkin libertaareiksi tunnustautuvia henkilöitä, jotka ovat kauhistelleet tätä käytöstä."

Ooooh. Että ihan nimettömät tahot ovat olleet kanssasi samaa mieltä. Ooo.

(To the tune of "My Bonny lies over the ocean")

The Lurkers support me in email
They all think I'm great don't you know.
You posters just don't understand me
But soon you will reap what you sow.

Lurkers, lurkers, lurkers support me, you'll see, you'll see
off in e-mail the lurkers support me, you'll see.

The lurkers support me in email
"So why don't they post?" you all cry
They're scared of your hostile intentions
they're not as courageous as I.

Lurkers etc.

One day I'll round up all my lurkers
we'll have a newsgroup of our own
without all this flak from you morons
my lurkers will post round my throne.

Lurkers etc.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Mikko Sandt said...
"Idiotismi ja väkivaltaisuus saattaa olla geneettistä mutta sillä ei ole mitään tekemistä etnisyyden kanssa."

Väität siis, että geenit eivät korreloi etnisten ryhmien kanssa. Aha.

Geeneistä ja etnisyydestä ks. kommenttini Mikko Särelälle ja nimimerkki "Tiedemiehelle".

Mikko Ellilä kirjoitti...

Matti said...
Reuters Ruta: "Däremot kan vi i svenskan ha apostrof efter s-et vid genitiv av namn som slutar på -s: Lars' bok (och på motsvarande sätt vid namn som slutar på -x och -z: Max' mössa, Schweiz' befolkning)."


Mikael Reuter ei ole minulle mikään auktoriteetti. Hän on ennenkin antanut palstallaan suosituksia, jotka ovat olleet ristiriidassa normaalin kielenkäytön kanssa.

roskaposti kirjoitti...

"Geneettisten erojen olemassaolon mainitseminen ei ole rasismia tai uusnatsismia. On ikävää, että yrität kiistää objektiivisia faktoja poliittisen korrektiuden vuoksi. Tulee Orwell mieleen."

Vääristelikö Orwell käsitteitä - siis muutenkin kuin tarkoituksellisesti kirjoissaan?

"Se nyt vain sattuu olemaan fakta, että mustat amerikkalaiset tekevät rikoksia moninkertaisesti enemmän kuin valkoiset. Se on fakta."

Totta, mutta faktaa vääristää se, että USA:ssa todellakin tuomitaan mustat paljon vähäisemmmin perustein. Joten hieman on yleiset tilastot pielessä.


Sille ei voida mitään, jos esim. mustat ovat valkoisia tyhmempiä tai väkivaltaisempia. On kuitenkin typerää tehdä hätäisiä johtopäätöksiä mustien tekemien rikosten perusteella. USA:ssa on rasismia mustia kohtaan ja tämä luultavasti johtaa siihen, että he eivät pärjää yhtä hyvin, ja elämä muutenkin potkii päähän. Hyvin todennäköisesti nuo vaikuttavat siihen, että mustat ovat USA:n köyhälistöä ja tekevät enemmän rikoksia.

On typerää kieltää tosiasiat, mutta yhtä typerää on sortua induktiiviseen päättelyyn.

Tuolla Misesin artikkeli tulvavahingoista:
http://www.mises.org/story/1902

roskaposti kirjoitti...

"Kyseessä on siis taloustieteellinen malliesimerkki ilmiöstä nimeltä moral hazard, joka on nimenomaan riskien kollektivisoinnin (courtesy of U.S. taxpayers) aiheuttama ongelma."

Myös vakuutuksilla kollektivisoidaan riskejä.

Tiedemies kirjoitti...

Aivan sydäntä lämmittää. Näette varmasti, miten selväksi Ellilä tekee minun esittämäni argumentin. Ei tarvitse itse edes perustella, näettekö.

Taidan palata tämän blogin lukijaksi sitten, kun Ellilä on potkittu täältä pois. Ei taida kannattaa pidätellä hengitystä, kuitenkaan.

Että terve vaan.

Jari kirjoitti...

Fi-Lib sisältää pääsääntöisesti laadukkaita kirjoituksia. Tämänkaltaisen henkilökohtaisen kiistelyn kieliopista yms. aihepiirin ulkopuolella olevista seikoista voisi hoitaa jossakin aivan muualla.

Jokainen tietysti kirjoittaa blogiinsa mitä haluaa, mutta tämä nyt on vain kehitysehdotus. Mikko Ellilän henkilöön alkaa liittyä melko voimakkaita negatiivisia assosiaatioita, mikä on sinänsä harmi koska hän kirjoittaa myös paljon asiaakin.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Nimimerkki "Tiedemies" said...
"Näette varmasti, miten selväksi Ellilä tekee minun esittämäni argumentin. Ei tarvitse itse edes perustella, näettekö."

Tuo on tyypillistä sinunkaltaisillesi trollaajille. Ensin esität perusteettomia väitteitä hyvin aggressiiviseen ja henkilöä vastaan hyökkäävään sävyyn. Kun väitteesi sitten kumotaan rationaalisilla argumenteilla (rikostilastoilla, demografisilla tilastoilla, geeniteorialla jne.), lopetat keskustelun. Et kuitenkaan myönnä olevasi väärässä, vaikka mitään perusteluja aiemmin esittämällesi kannalle ei ole.

Kun sinua kritisoidaan henkilöä vastaan hyökkäämisestä, toistat vain aiemmat solvauksesi, tyyliin 'you prove my point', edelleen ilman mitään perusteluja ja ilman mitään analyysia opponentin tekstistä. Ryhdyt puhumaan opponentin ohitse kolmansille ihmisille 'see what I mean about this guy?'-tyyliin. Tuo on aivan puhdasta trollfaq-kamaa.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Jari said...
"Fi-Lib sisältää pääsääntöisesti laadukkaita kirjoituksia. Tämänkaltaisen henkilökohtaisen kiistelyn kieliopista yms. aihepiirin ulkopuolella olevista seikoista voisi hoitaa jossakin aivan muualla."

Olen samaa mieltä, että yleensä tänne pitäisi kirjoittaa vain libertarismista. Niin olen yleensä tehnytkin. Pienenä loppukevennyksenä heitin tuon kommentin Höglundin kielioppivirheistä, koska pakkoruotsin kannattaja ja Åbo Akademin opiskelija Höglund pitää ruotsia niin tärkeänä yleissivistyksen kannalta. Tämä oli ns. interblogistista huumoria, jonka mainitsin eksplisiittisesti olevan offtopic-juttu. Mielestäni tässä ei ole mitään ongelmaa.

Sen sijaan Mikko Särelän ja nimimerkki "Tiedemiehen" fleimailu jostain aivan kauheaksi kokemastaan rasismista oli mielestäni hyvin huonoa keskustelua. Alkuperäisen blogipostaukseni pääpointti oli tukiaisten aiheuttama moral hazard ja julkisen sektorin inkompetenssi järjestyksenpidossa. Jostain syystä Särelä ja nimimerkki "Tiedemies" eivät tajunneet tätä, vaan huusivat "Rasismia! Ajatusrikos!" nähdessään ohimenevän huomautukseni New Orleansin demografisen rakenteen vaikutuksesta tulvan aikana nähtyyn rikollisuuteen.

"Jokainen tietysti kirjoittaa blogiinsa mitä haluaa, mutta tämä nyt on vain kehitysehdotus."

Olen samaa mieltä, että täällä pitäisi jatkossa paremmin keskittyä varsinaiseen aiheeseen eli libertarismiin.

"Mikko Ellilän henkilöön alkaa liittyä melko voimakkaita negatiivisia assosiaatioita, mikä on sinänsä harmi koska hän kirjoittaa myös paljon asiaakin."

Mielestäni nämä joidenkin trollaajien henk.koht. antipatiat eivät edes liity siihen, mitä minä todella olen kirjoittanut. Joillakuilla kommentoijilla on näköjään lähtökohtaisesti vihamielinen asenne eikä mitään halukkuutta kommentoida tekstieni varsinaista asiasisältöä.

Nämä trollaajat käyvät täällä heittämässä täysin asiaankuulumattomia kommentteja, joten alkuperäisten blogipostauksien sekundaariset aspektit paisuvat sitten kommenttiosastossa pääasiaksi.

Esimerkkinä voisin mainita tämän ketjun lisäksi aiemmat fleimailut siitä, saako anarkokapitalisti Hans Hoppen saksankielisiä haastatteluja copypastata tai edes referoida tänne. Hans Hoppe sattuu olemaan yksi maailman tunnetuimmista elossa olevista libertaristeista, mahdollisesti THE kuuluisin elossa oleva itävaltalaisen taloustieteen edustaja. Hoppe mm. johtaa Mises-instituuttia, joka on monien mielestä THE tärkein libertaristinen thinktank. Silti joidenkin täällä käyneiden trollaajien mielestä täällä ei saisi mainita Hoppen nimeä tai hänen haastattelujaan. Tästä syystä näitä trolleja ei pitäisi ottaa vakavasti. Nämä fleimaajat eivät tiedä libertarismista mitään eivätkä siksi osaa esittää siitä mitään asiapohjaisia kommentteja. Niinpä he keskittyvät hyökkäämään henkilöä vastaan, koska heillä ei ole mitään rationaalista sanottavaa mistään asiasta. Itse pyrin noudattamaan periaatetta 'eivät miehet riitele, vaan asiat'.

Timo kirjoitti...

Kohtuuden nimissä on todettava, että yksi tärkeimmistä, viisaimmista ja humaaneimmista Katrina-artikkeleista tähän mennessä tulee libertaarileiristä.