torstaina, tammikuuta 27, 2005

Lihavat lapset

Ruotsissa on huostaanotettu lapsia liikalihavuuden takia. Aikaisemminhan vanhemmilta on viety heidän lapsiaan sen takia, että kämpässä on likaista, roskikset on viemättä ja vastaavaa. Tietysti ratkaisu on vähän kova, mutta tokihan lasten täytyy saada elää tavallinen norminmukainen lapsuus - ja mikäli heidän vanhempansa eivät saa heitä muovattua normaaleiksi, lienee julkisen vallan paras puuttua asiaan. Lievemmäksi ratkaisuksi ongelmaan onkin ehdotettu vain sisäoppilaitoksia, joissa lapset eristettäisiin kavereistaan ja tavallisesta ympäristöstään vain muutamaksi kuukaudeksi, korkeintaan puoleksi vuodeksi.

Tottakai aamu-uutiset olivat löytäneet asiantuntijan paikalle, nimittäin erään HYKSin professorin. Mitenköhän me tavalliset ihmiset lapsiamme osaisimme kasvattaa, jos ei meillä olisi viisaita ammattilaisia meitä auttamassa? Proffa osasi kertoa kuinka meillä Suomessakin lasten lihavuuden tapaisia ongelmia voitaisiin yrittää ratkoa yhteisesti. Ei niin, ettäkö lapset olisivat yksilöitä, ja lasten lihavuuteen olisi mitä syitä kelläkin - tokihan tällainen julkinen ohjelma ratkaisee ongelman.

Aivan kuten taloustieteissä yleisin virhepäätelmä on piilokulujen unohtaminen eli niinkutsuttu rikotun ikkunan virhepäätelmä, aivan yhtälailla sama ongelma pätee muillakin ihmiselämän osa-alueilla. Jostain syystä tällaisissa tapauksissa luullaan, että ihmisten elämän tarkoitus on sopia erilaisten eturyhmien näkemykseen mahdollisimman norminmukaisesta elämästä - ikään kuin tästä ei koituisi ihmisille minkäänlaisia kuluja, ja kyseessä olisi täysin ihmisten vastuuttomuus ja kykenemättömyys elää siten kuten kuuluisi.

Mutta terveysfasismilla on kuin onkin aivan suunnattomia kuluja yhteiskunnalle. Itsellenikin on kieltämättä kertynyt joulun jäljiltä pötsiä, mutta tämä nyt vain sattuu olemaan arvovalintani - minä nautin enemmän tällaisesta elämästä! Ylenmääräisellä lenkkeilyllä tai roskaruuasta kieltäytymisellä olisi tietysti henkisiä kuluja minulle - miksen saa vapaasti harrastaa niin hedonistista elämäntapaa kuin haluan?

Ja sitten voisi vielä vaikka kysyä, mikä intressi julkisella vallalla ylimainkaan on optimoida kansalaisten rasvaprosentteja. Vähentyneet verotulot kansan pulkistuessa ja työkyvyn laskiessa? Ja minä kun luulin, että julkinen valta on kansalaisia varten eikä päinvastoin...

1 kommentti:

Tiedemies kirjoitti...

En ota kantaa siihen, miten kalliiksi lihavuus tulee julkiselle terveydenhuollolle, koska tiedän, ettei se ole mikään puolustus liberaalista näkökulmasta.

Sensijaan terveydellä on huomattavia ulkoisvaikutuksia. Tärkein - tosin tähän huonosti soveltuva - ulkoisvaikutus on tartuntataudit. Taudinkantajan riskikäyttäytyminen ei ole henkilön oma asia, koska hän aiheuttaa toimillaan kustannuksia muille. Mutta tämä ei pure lihavuuden kohdalla.

Äh, aika loppui. Kirjoitan omaan blogiini jossain vaiheessa sairauksien ulkoisvaikutuksista, kun kyse ei ole tartuntataudeista.