maanantaina, tammikuuta 24, 2005

Norbergin blogista

Johan Norbergin blogista löytyi vielä pari tosi hyvää linkkiä, jotka on pakko vielä panna tännekin:

Kuluttajatutkimuksen mukaan Ruotsissa pidetyimmät palvelut ovat yksityinen päivähoito ja terveydenhoito. Sama hommahan toimii Suomessakin: lääkärilakon aikana yksityisillä hoidetut operaatiot olivat yli 20% halvempia kuin julkiset, ja seurantatutkimusten mukaan ihmiset olivat tyytyväisempiä (HS:ssa viimevuonna useaan otteeseen referoidut luvut). Myös palvelusetelein toteutettu perhepäivähoito on ollut ihmisille mieluisampaa kuin päiväkodit (tämä on luotettavaa kuulopuhetta), ja hinnat ovat olleet halvempia. Näitä juttujahan referoitiin liberaalien kunnallisvaaliohjelmassakin, ja selitettiin niiden taustoja.

Opetusministeriön mukaan yksityiset koulut ovat parantaneet myös julkisten laatua. Suomessa vasemmistoliitto vastustaa tarveharkinnan poistamista koululaitoksesta, koska vapaampi oikeus perustaa erilaisia kouluja kuulemma johtaisi "eriarvoistumiseen". Käsittääkseni rikkaat voivat nykyäänkin panna lapsensa yksityiskouluihin, joten en oikein ymmärrä vasemmistolaisten päättelyä - tarveharkinnan poistaminenhan nimenomaan antaisi köyhillekin mahdollisuuden viedä lastaan eri kouluihin.

Martin Wolf puolestaan selittää, mitä vikaa Jeffrey Sachsin kehitysavun tuplaus -projektissa on: jostain syystä niissä maissa, joita eniten on kehitysavulla tuettu, on ihmisten elintaso laskenut eniten (korrelaatiosta on kysymys). Myös William Easterley moittii kärkkäästi raporttia.

Ei kommentteja: