perjantaina, tammikuuta 14, 2005

Yhteiskuntatieteitä

Viikon artikkelit löytyivät yllättäen (ette ikinä usko) JP Roosin kotisivuilta!

Enpä olekaan aikaisemmin törmännyt kuin hänen Anna Rotkirchin kanssa kirjoittamiin, selkeisiin ja yleistajuisiin selityksiin yhteiskuntatieteiden standardimallin (YSM) ja integroidun kausaalimallin (IKM) eroista, joka löytyy Darwin-seuran www-sivuilta:
Habituksen paluu? Evoluutioteorian huomioimisesta sosiologian ihmisnäkemyksessä, osa 1
Habituksen paluu? Evoluutioteorian huomioimisesta sosiologian ihmisnäkemyksessä, osa 2
Jokaisen sosiologin, jota kiinnostaa yhteiskunnan todellinen ymmärtäminen, kannattaisi lukea kyseiset artikkelit. Useimmiten ongelma onkin, etteivät tieteellisempien mallien ennustukset sovi yhteen omien poliittisten näkemysten ("sosiaalisen konstruktion") kanssa. Tällaisessa tilanteessa fiksu tieteentekijä ymmärtää, että maailma makaa kuten makaa, eivätkä siihen omat mielipiteet tai käytetyt käsitteet vaikuta. Roos yrittikin julkaista artikkelia Sosiologia-lehdessä, josta kummunnutta (todella hauskaa) keskustelua on dokumentoitu JP:n kotisivuilla:
Evoluutiosta ei saa keskustella Sosiologiassa - paitsi hyvin hillitysti - erään artikkelin kohtalo
Roosin sivuilta löytyy kuitenkin aiheesta lisää hyviä kirjoituksia. Sosiologien harhaista ihmiskuvaa refutoikin esimerkiksi Steven Pinker kuuluisassa kirjassaan Blank slate, jonka Roos on kotisivuillaan arvostellut:
Steven Pinker: The blank slate - the modern denial of human nature
Roos on myös esittänyt käytännönläheistä ja fiksua psykoanalyysikritiikkiä:
Minne hysteerikot katosivat?
Sorsitaanko Freudia?
Miksi psykoanalyysi joutaa museoon?
Myös tämä arvostelu Juha Siltalan kirjasta oli kiva:
Juha Siltala: Valkoisen äidin pojat - siveellisyys ja sen varjot kansallisessa projektissa
Taloustieteet ovat tietysti ihan oikeita tieteitä, ja siellä mikrotaloudelliseen malliin joskus huonosti sopivaa rationalismioletusta onkin täydennetty kokeellisen taloustieteen sekä psykologian, kognitiotieteiden ja sosiologian yhteistyöllä. Darwin-seuralaistenkin suosittelema David Friedmanin artikkeli on aika hyvä esitys aiheesta:
Economics and evolutionary psychology
Lisäksi kipaissen akateemisesta hakemassa sosiaalipolitiikka-lehden uuden numeron. Jos JP Roos ja Anna Rotkirch kerran ajattelevat noin selkeästi yhteiskuntatieteissä, lienee heidän kirjoituksiaan pakko seurailla jatkossa. (Rotkirchin dosentuuri ilmeisesti liittyy ainakin osittain naistutkimukseen!?)

Minua enää ihmetyttää, mikseivät he ulota ennakkoluulotonta ajatteluaan ja hyväksy taloustieteidenkin toitottamia lainalaisuuksia - miksi Roos ei lobbaa täysimittaista julkisten palvelujen yksityistämistä, kun kerran kunnallisvaaliehdokkaanakin oli?

Ja lopuksi vielä huomautus, että blogosfäärissäkinhän on hyviä, tieteellistä maailmankuvaa esitteleviä blogeja:
Sekä tietysti SaraG, joka eräässä jutussa toteaa lopettaneensa sosiologian opinnot kesken tajuttuaan, "ettei ollutkaan punainen poliittisella kartalla." Heh heh!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Anna Rotkirch on J.P.Roosin vaimo.

jukka aakula kirjoitti...

Kijoitit Tomi: "Minua enää ihmetyttää, mikseivät he ulota ennakkoluulotonta ajatteluaan ja hyväksy taloustieteidenkin toitottamia lainalaisuuksia"

Suuri osa ihmisistä jotka toimivat sosiobiologian tai evoluutiopsykologian alueella tutkijoina tai harrastajina ovat usein hyvin haluttomia tekemään tutkimuksesta mitään poliittisia johtopäätöksiä.

Usein viitataan mm. Humen giljotiiniin. On myös ymmärretäävää että evoluutiopsykologit pelkäävät että heidät leimataan fasisteiksi tms.

Tästä suustä evoluutiopsykologit ovat usein vasemmistolaisia, vihreitä yms. Eikä siinä nyt sinänsä mitään pahaa. Hyvä että meissä on mukana erilaisia ihmisiä. Tosiasioista ei voi toki johtaa arvoja eikä poliittisia mielipiteitä, mutta tiettyä feedbackia tosiasiat/tiede tietysti poliittisiin mielipiteisiin antaa. Tai pitäisi antaa.

Itse olen oikeistolainen - en tosin varsinaisesti mikään markkinaoikeistolainen - vaan pikemminkin edustan vanhakantaista konservativismia.

Minusta evoluutiopsykologia ja sosiobiologia ja älykkyystutkimus ja kognitiotiede antavat itselleni hyvää feedbackia - tukee joitain poliittisia käsityksiäni ja on ristiriidassa toisten kanssa.

Vaikka arvoimaalimaani en toki tieteellisten tutkimusten perusteella muuta mutta poliittisia mielipteitäni/teorioitani arvioin koko ajan uudelleen.