Wikinews on avattu ja lähtenyt käyntiin! Hesarin tilauksen voi siis lopettaa.
On ihan mielenkiintoista nähdä, kuinka konsensusperiaatteella toimiva, periaatteessa pakkovallaton järjestelmä on onnistunut olemaan niin suosittu. Ainoat henkilöt, joilla Wikipediassa on erityisoikeuksia ovat ylläpitäjiä - mutta kyseessä ei tosiaankaan ole demokratia, vaan kaikki ylläpitäjät valitaan konsensuspäätöksellä. Järkevät vastalauseet, vaikkei niitä siis olisi monta, riittävät hylkäämiseen. Suomenkin Wikipediassa eräs jäi ylläpitäjän oikeuksitta yhdellä valitusäänellä.
On myös mielenkiintoista, kuinka Wikipedian normit noudattavat David Friedmanin oppeja. Koska pelkässä säännöttömässä wikissä vallitsisi kaikkien sota kaikkia vastaan, on käyttäjien keskuudesta muotoutunut hyvä joukko sosiaalisia normeja ja periaatteita, tärkeimpänä neutraalin näkökulman periaate - mutta oikeudet ovat puhtaan negatiivisia. Ihmiset ovat tulleet lopputulokseen, että säästääkseen omaa aikaansa ja omia hermojaan mahdollisimman paljon maksimoiden samalla projektiin osallistumisesta koituvat hyödyt, heidän tulisi noudattaa sääntöjä X, Y ja Z - ja yllättäen nämä säännöt ovat pitkälti friedmanilaisesti muotoutuneet.
Samainen friedmanilainen transaktiokustannusten ongelma tosin näkyy myös Wikipediassa, koska sääntöjä ei nimittäin muuteta. Jos sääntöjä lähdettäisiin neuvottelemaan uusiksi ja ratkomaan eteentulleita ongelmia, kuluisi kaikilta hermot ja yleensä prosessiin osallistuminen maksaisi paljon aikaa ja vaivaa. Nuo kustannukset ylittäisivät nykyisessä mallissa esiintyvien ongelmien kustannukset. Larry Sanger valittaa muunmuassa tästä paljon wikiyhteisössä huomiota saaneessa artikkelissaan.
Mutta mutta, pankaa ihmeessä http://www.wikinews.org/ oman selaimenne aloitussivuksi. Sieltähän löytyy päivän otsikot, sääkatsaus mukaanlukien!
maanantaina, tammikuuta 10, 2005
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti