sunnuntaina, tammikuuta 02, 2005

Lomborg: köyhyys tappaa, ei luonto sinänsä

"Remember, Asia?s old stealthy killers claim more victims
than any catastrophe", Björn Lomborg, The Sunday Times January 02, 2005,
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2089-1423085,00.html

Tanskalainen tilastotieteilijä ja kiistelty vihreän liikkeen best-seller-kriitikko Björn Lomborg toteaa tässä Sunday Timesin artikkelissa, että ensinnäkin köyhyydestä johtuva huono ruoka ja vesi ja sairaudet tappavat Kaakkois-Aasiassa kolme miljoonaan ihmistä vuodessa. Toiseksi jouluna tapahtuneen kaltaiset hyökyaallot ja maanjäristykset vaativat rikkaissa maissa kehittyneiden varoitusjärjestelmien ja paremman tekniikan ansiosta yleensä kymmeniä uhreja kun saman kokoluokan onnettomuudet tappavat kymmeniä tuhansia köyhissä maissa. (Esim. Lomborgin artikkelissa viitatut tapaukset Honduras, Iran; Florida, Los Angeles).

Lomborgin mielestä rikastumista tukeva talous ja politiikka on paljon tärkeämpää saada kuntoon kuin vähien voimavarojen sijoittaminen turvajärjestelmiin nyt. Rahan sijoittaminen kalliiseen Intian valtameren hyökyaaltovaroitusjärjestelmään perusterveydenhuollon sijasta tai edes sen ohella kannattaa vasta sitten, kun maat ovat yhtä rikkaita kuin Australia, jossa ainoana alueen maana tällainen järjestelmä on.

Te vihreät ja vasemmistoromantikot: aina kun vastustatte "taloususkoa" ja pelkäätte "kasvua", ja aina kun sinä länsimaalaisnuori inhoat "politiikkaa", samalla te vaaditte maailman jättämistä sairauksien, onnettomuuksien ja punavihreän kasvua halveksivan talouspolitiikan armoille.

Meillä rikkailla toki menee jo nyt paremmin, mutta meilläkin on kärsimystä ja kuolemaa, johon talouskasvu auttaisi. Paremmat autot säästäisivät satoja ihmishenkiä vuodessa Suomessakin. Yleinen parempi elintaso vähentää kaikenlaisten tapaturmien määrää. Ja jos joku suuri katastrofi joskus uhkaa meitä -- AIDS-flunssa tai meteoriitti -- selviytymisemme riippuu oleellisesti sen hetkisestä rikkaudestamme.

2 kommenttia:

JussiR kirjoitti...

Ei vihreät tai vasemmistoliitto ole sokeita taloudelle. Ero on vain siinä, että toisin kuin oikeiston mielestä, heidän mielestä taloutta tulisi säädellä tarkemmin. Täysin "vapaa" talous johtaa väistämättä eriarvoisuuden kasvamiseen eikä sellainen varmastikkaan ole kovin toivottavaa.

Mitä tulee Lomborg mielipiteisiin, niin niistä olen täysin samaa mieltä. Sitä paitsi nyt kun mannerlaattojen puristusvoimat ovat purkautuneet on ymmärtääkseni huomattavasti epätodennäköisempää, että lähitulevaisuudessa samoilla tienoin ilmenisi suuria maanjäristyksiä.

Toni kirjoitti...

Vihreät eivät ole sokeita taloudelle. Esimerkiksi Oras Tynkkynen on kannattanut työmarkkinasääntelyn hävittämistä Tanskan tapaan.

Sen sijaan esimerkiksi vasemmistoliitto nimenomaan on. Jos talous johtaa eriarvoisuuteen, heidän luulisi lobbaavan suurempia tulonsiirtoja, jotka siirtäisivät rikkaiden tienaamista rahoista suuremman osan köyhille. Sen sijaan he kannattavat kaikenlaista sääntelyä, kuten nimenomaisesti työmarkkinasääntelyä. Köyhimmät jäävät työttömäksi, työttömyysprosentin ollessa todellisuudessa esimerkiksi viimesyksyisen SP:n tutkimuksen mukaan 19. Suurtyöttömyyden, matalapalkka-alojen ja työturvallisuuden heikentämisen tuskin uskoisi kuuluvan kenenkään "vasemmistolaisen" agendalle.