maanantaina, huhtikuuta 04, 2005

Jacques Chiracin sosialistisuus

The Economist uutisoi, kuinka Chirac tahtoo julkisin varoin perustettavaksi ranskalaisen hakukoneen, johon sisällytettäisiin Ranskan kansalliskirjasto. Miksei sitten Google kelpaa? Koska se näyttää tuloksia lähinnä suosituimmuuden perusteella. Ranskan "Le google" tietysti rankkaisi tulokset poliitikkojen valitseman asiantuntijaraadin päätösten perusteella.

Liberaali The Economist muuten osasi kirjoittaa asiasta huomattavasti hienovaraisemmin ja vähemmän vittuillen kuin minä. Taitavia toimittajia.

The Telegraph puolestaan jatkaa ihan mielenkiintoisella tavalla Chiracin populismista, esitellen hieman toista puolta Euroopan yläpuolella kummittelevasta "ääriliberalismin haamusta".

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse näin tietopalvelun ammattilaisena hyppisin riemusta jos Googlen taru olisi ohitse. En tosin ymmärrä tuota Ranskan hommaakaan (tiety lisätieto asiasta ei varmaan olisi pahitteeksi?).

Ja siitä miten Google järjestää hakutuloksensa. Kyseessä on vitsi. Olen itse testannut tämä logiikkaa useasti. Siis hakutuloksien järjestys määräytyy viittauksien mukaan. Eli jos laitan omille sivuilleni linkin jostain muusta sivusta, niin tämä muu sivu saa "pisteitä" tekemästäni linkistä. Tämä johtaa useasti siihen että järjestyksessä ensimmäinen sivusto onkin jotain skeidaa.

Itse jos lähden hakemaan tietoa jostain asiasta, niin Googlesta hakisin aivan viimeisenä.

Tämä nyt ei liity tuohon sosialistisuuteen, mutta olkoon nyt tällaisena yleisenä huomiona, jos joku ei periaatetta tiennyt.

Fafjafafa kirjoitti...

PageRank-algoritmi on dokumentoitu esim. Wikipediassa. Sivut siis saavat ääniä heille annettujen linkkien perusteella, ja linkittäjiin osoitettujen linkkien määrän kautta.

Miten se ensimmäinen sivu siis on skeidaa, jos kaikki (etenkin arvovaltaiset saitit) sinne linkittävät?

Mielestäni tämä on varmasti fiksuin tapa hakutulosten järjestämiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Kesti vähän että kerkesi vastaamaan...

"PageRank-algoritmi on dokumentoitu esim. Wikipediassa. Sivut siis saavat ääniä heille annettujen linkkien perusteella, ja linkittäjiin osoitettujen linkkien määrän kautta."

- Tunnen kyllä systeemin, kun kerran työskentelen sen parissa päivästä toiseen.

"Miten se ensimmäinen sivu siis on skeidaa, jos kaikki (etenkin arvovaltaiset saitit) sinne linkittävät?"

- Siis ongelma juuri on siinä, kuka linkittää ja minne. Olen testannut tätä useasti ja saanut tiettyjä sivustoja ylöspäin googlessa. Tuo kommentti ensimmäisestä sivusta nyt oli esimerkki ääritapauksesta.

"Mielestäni tämä on varmasti fiksuin tapa hakutulosten järjestämiseen."

- Itse painottaisin enemmän Dublin Coren hyödyntämiseen. Dublin Core yhdistettynä tähän voisi olla toimivin. Tällä hetkellä esim. Googlea ei voida käyttää vaativiin hakuihin, joka karsii tietenkin käyttäjäkuntaa.