lauantaina, huhtikuuta 30, 2005

Vappuviikon koottuja

Viikon posti löytyy Nozickilta, joka surkuttelee suomalaisen blogiscenen vähäistä äänenvoimakkuutta.

Viikon lehtiartikkeli löytyy - yllätys, yllätys - Virginia Postrelilta, joka kirjoittaa innovaatioiden kaksipuoleisuudesta NY Timesissa. Artikkelissa käydään hauskasti läpi kuluttajapuolen intoa innovoida ja kehittää asioita. Ei kapitalismi suinkaan toimi vain niin, että yrittäjät huhkivat yrityksen ja erehdyksen kautta uudenlaisia tapoja keksiä erilaisia tuotteita kuluttajille, vaan aivan yhtälailla kuluttajat purkavat ostoksiaan, rakentavat niitä uudelleen ja virittelevät niistä kaikenlaista. Kapitalistien pitää pitää korvat auki ostajien suuntaan!

Hyvänä esimerkkinä Postrel mainitsee maastopyöräilijät, jotka virittelivät tavallisista, kestävistä fillareista maastoversioita ihan itse. Maastopyöräilijöiden keskenäisellä yhdistyksellä oli Yhdysvalloissa jo yli 100 000 jäsentä ennen kuin ensimmäisiä, ihan oikeita maastopyöräilyyn tarkoitettuja pyöriä alettiin suunnitella ja tehdä.

Huono kopio, parempi yksilö puolestaan jaksaa puolustaa globalisaatiota. Referoitu blogi, johon korrektisti viittaan lyhenteellä VPS, vastaa kirjoitukseen, tosin hieman ohiampuen. Luonnonvarojen niukkuudesta tosin ei voida olla montaa mieltä, ne joko loppuvat tai eivät - ja lähes kaikkien tärkeiden luonnonvarojen niukkuus on nimenomaisesti vähentynyt viimeiset 200 vuotta (onko öljy ainoa, jonka kohdalla tämä ei pidä paikkaansa? Please, korjatkaa minua.)

VPS tuntee myös huonon kopion kritiikin menneen vähän ohi maalistaan, ja niinhän se menikin. Kuten VPS kirjoittaa, hänestä tuntuu kivalle olla vastuullinen kuluttaja. Hänestä on kivaa uhrautua yhteishyvän vuoksi.

Ihmiskurjan kertomus puolestaan kirjoittaa hyvin Jukka Tarkan kotisivuista. Ne on muuten hyvät.

Lastenhoidosta kiinnostuneille viittaan puolestaan Kookokselle.

Itse olen puolestani törkeänä individualistina suututtanut ihmisiä koko viikon kulkemalla shortsit päällä, vaikkei ulkona ole kuin vähän päälle 10 astetta lämmintä. Toivottavasti samaan aikaan kasvoillani roikkunut virne on sentään piristänyt jonkun mieltä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://nytimes.blogspace.com/ auttaa, http://tinyurl.com/d6k36

Toni kirjoitti...

Ah, kiitos! Luulin kommenttiasi alun perin spammiksi.